0

Lääne maavalitsus avalikustas raudteetrassi uue eskiisi

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Rong

Rong. ARHIIV

Tänasest saavad kõik huvilised uurida Haapsalu raudteetrassi uut eskiisi ja keskkonnamõjude hindamise aruannet.

Dokumente saab lugeda Lääne maavalitsuse kodulehel või klikkides siia. Kahe nädala pärast tulevad mõlemad dokumendid ka avalikel koosolekutel arutamisele.

Lääne maavalitsus koostab Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee teemaplaneeringut. Lääne maakonnas läbib planeeritav raudtee Lääne-Nigula ja Ridala valda ning Haapsalu linna, raudteetrassi pikkus on u 49,5 km. Raudtee on kavandatud maksimaalses ulatuses olemasolevale raudteetammile selliselt, et see võimaldaks projektkiirust kuni 160 km/h.

Maavalitsus teatas, et on valminud teemaplaneeringu II eskiis ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) aruande eelnõu. Erinevaid trassialternatiive on võrreldud Taeblas ja Haapsalus. Taeblas on eelistatud õgvendatud ajalooline trass, Haapsalus nn Rohuküla otseläbimurre koos jaamahoone esise peatuskohaga. Peatuskohad on kavandatud Ristile, Paliverre, Taeblasse, Uuemõisasse, Kastani piirkonda, Haapsalu raudteejaama ja Rohuküla sadamasse. Planeeringus on välja toodud raudtee ületuskohad nii sõidukitele kui ka kergliiklejatele.

Planeeringus kirjeldatakse raudteed toetava taristu (veoalajaamad, peatuskohtade parklad, uued juurdepääsuteed) võimalikku asukohta. KSH aruandes on kirjeldatud ja hinnatud teemaplaneeringu elluviimisega kaasnevaid olulisi mõjusid loodus- ja sotsiaalmajanduslikule keskkonnale, võimalikke alternatiivseid lahendusi ning negatiivsete mõjude leevendamise meetmeid.

Teemaplaneeringu II eskiisi avalik väljapanek on 9.- 22. veebruaril Lääne maavalitsuse veebilehel http://laane.maavalitsus.ee/riisipere-haapsalu-rohukula. Küsimused, ettepanekud ja vastuväited palume saata e-posti aadressil: liis.moor@laane.maavalitsus.ee.

Avalikud arutelud toimuvad: · Ridala vald ja Haapsalu linn – esmaspäeval, 22. veebruaril kell 14 Lääne Maavalitsuses (Lahe 8, Haapsalu) · Lääne-Nigula vald – esmaspäeval, 22. veebruaril kell 17 Lääne-Nigula Vallamajas (Haapsalu mnt 6, Taebla alevik)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
sorts
sorts

ma olen tuline Haapsalu-kilulinna raudtee pooldaja.
Ahto kirjutisega olen 500% nõus.
lisaks veel– hiidlased veavad oma ümarpuitu ja plastikut autodega , nende kulud väheneksid mõistlike r.t tariifide korral tuntavalt.
turvas— siiani läheb Niibist kogu kraam (kasvuturvas) autodega euroopasse kuid maha jääb teist sama palju ,mis sobiks kütteks kasvõi Iru jaama.
hakkepuit—raudteed mööda oleks kordades odavam seda näit. narva vedada
jnejne
ja muidugi inimesed,omad ja võõrad.

kes on euroopas käinud, see teab,et sääl liiguvad rongid kut kopli trammid kilulinnas

ja
ja

veel vanad rehvid, vanad autod, prügi ning muu euroopa solk kõik meile tagasi, olemegi 5 esimese seas paugupealt

lõbusõidu unistus
lõbusõidu unistus

kaks asja korraga tuleb. Palju peatusi, et inimesed saaksid rongile astuda ja kihutav rong, et sõiduaeg oleks lühike. Naerukoht. Kui Taeblas on peatus, ei saa ta ju 160 km tunnis seal kihutada. Mis trassi muutmist siin vaja on? Aga arutame ja arutame, nalja saab ja asja NAGUNII ei tule ja polegi vaja. Vaestemaja ei ehita sellist kulukat projekti, millele ainult peale makstakse ja ikka sõitjaid pole.

Triibik
Triibik

Kui juba praegu doteeritud bussid iga tund pooltùhjalt Tallinna vahet sòidavad,siis kust vòetakse rongireisijad ?? Ja kes selle hobuse unenào kinni maksab,kui ka kaubavedu reaalselt pole? Pealegi sòidab ju Haapsalus rong,sellest praegu piisab.

Aadu
Aadu

Kui palju sõidetakse praegu sõprade autodega kaasa? Vaata või FB gruppi Haapsalu-Tallinn-Haapsalu. Ning tee enale selgeks, kui vähe see tegelikult maksma läheb.

Karuott
Karuott

Merike ilmselt oled ka ainus sõitja…rongipilet maksab ca 15.-..siia…
autoga kaasreisijana 4.- ja bussiga 7,-
mõttekoht debiilkutele…

Merike
Merike

Põhjust ja tagajärge on sellel raudteelõigul juba pikka aega segi aetud, ikka negatiivses mõttes. Kumb oli enne – raudtee kehv seisukord või sõitjate vähene hulk? Hea, et nüüd taas põhjustega tegeldakse…. küll siis ka tagajärjed tulevad, ja ainult positiivsed. Olen kindel sõitja.

Aadu
Aadu

Raudtee kehv seisukord, küsi raudteelaste käest. Kui ei tea, ei maksa ka sõna võtta.

Kane+Juku
Kane+Juku

Hea, et selle kallal vähemalt nokitsetaksegi.

realist
realist

Kui kaua te rahvast lollitate? Keda need kiirrongid siin vedama hakkavad? Pole enam inimesi ,tööstust pole! Ja kellel on eriti kiire saab tervislikult olemas oleva jalgrattateel sõita ilma peatusteta otse Riisiperre.

Aadu
Aadu

Tee silmad lahti, realist või midagi. Realistid lollusi suust välja ei aja.

aga
aga

lennuvälja peatus

...
...

Raudtee taastamine tänaste reisijate- ja kaubavoogude juures on eesti rahva suhtes kuritegelik.

nuta või naera, aga nii on.
nuta või naera, aga nii on.

Naelapea pihta tabatud.

Kurutegelik on
Kurutegelik on

… praeguse valitususe olematu regionaalpoliitika.

T. H.
T. H.

Seada veel lisaks….

Plaanimajandus
Plaanimajandus

Millist kaupa ja kuhu vedama arturil ja ahtol plaan vedama hakata muidu? Kastani saia tln kaubamajja?

Ahto
Ahto
Väga hea mõte ,kasvõi Kastani saia Tallinna. Mõned meie kohvikud turustavad oma saiakesi ja pirukaid Tallinnas. Miks peaks auto voorima pealinna vahet ,panevad oma kauba hommikusele kiirrongile ja Tallinnas võetakse vastu. Miks peaksid voorima küttepuude müüjad Tallinna vahet 5-10 ruumiste koormatega ,vabalt võiks Ristil olla üks korralik puiduterminaal. Muuseas läbi ajaloo on see ka Ristil olnud. Küttepuude tegemise liin oli veel hiljuti täiesti äratuntav seal . Pealegi on tõsine küttepuude tootja juba Ristil jälle olemas.Ka paberipuud on Risti raudteejaamas kokku ostetud ,kuni raudtee kadumiseni. Viljakoristusperioodil on viljavedu tõsine probleem. Muidu on vedajaid palju,aga lühikese perioodi jooksul ja suuri koguseid ei… Loe rohkem »
Aadu
Aadu

Kõigele peabki mõtlema. Kui Läänes nõnna palju ilkujaid nagu siin, siis on muidugi kurb. Aga Nigula peatus vajalik, sinna saab Noarootsi poolt tulija kõige lihtsamalt auto jätta. Ja küllap ka ratastega sõitjad Nigulast Dirhami peale sõidavad. Igas peatuses ei pea olema tuhandeid inimesi, vaadata tuleb ka seda, kus hea ümber istuda. Pole mingit põhjust autoga lisakilomeetreid sõita

oh sind
oh sind

aadu poissi, nuarootslased käivad ikka ratastega üle uue silla haapsalusse, kesse nigulasse viitsib vändata.

oh sind
oh sind

ahto poissi, läänemaa arengusekretär peaks su miinimumpalgaga tööle võtma, peaaegu nagu mart juure kirjutatud 🙂

Ahto
Ahto

Ole tänatud vaimukas inimene lahkete sõnade eest 🙂 Teeks lausa 6-paki välja ,kui sul õnnestuks kõik mu argumendid ümberlükata.

wpDiscuz