Komisjon: Metssigu peaks olema neli korda vähem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: arhiiv

Metssiga Riiklik loomatauditõrje komisjon toetas ettepanekut viia metssigade asutustihedus tasemele 1,5 isendini tuhande hektari kohta, seni on Eestis hinnanguliselt kuus isendit tuhande hektari kohta.

Veterinaar- ja toiduametis kolmapäeval kogunenud riiklik loomatauditõrje komisjon arutas põhiküsimusena jahinduslikke meetmeid metssigade populatsioonis leviva seakatku tõrjumiseks, teatas BNS-ile ameti pressiesindaja. Komisjon toetas keskkonnaameti ettepanekut viia taudi leviku peatamiseks metssigade asutustihedus üle-Eestiliselt 2018. jahiaasta lõpuks 1,5 isendini tuhande hektari kohta.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnas, et seni on metssea asustustihedust Eestis hinnatud keskmiselt kuuele isendile tuhande hektari kohta

„Keskkonnaagentuuri hinnangul peaks sellise asustustiheduse puhul metsseakarjade omavahelised kontaktid sedavõrd vähenema, et taudi levik metssigade populatsioonis peatub või pidurdub oluliselt,” ütles Kalda. „Madalat metssea asustustihedust tuleks hoida kuni Eesti on kuulutatud seakatkust vabaks.“

Metssigade populatsiooni täpsemaks hindamiseks viib keskkonnaagentuur läbi kontroll-loendused. Kogutud andmeid võrreldakse jahimeeste poolt antud hinnangutega maakondlikes jahinduskomisjonides, et seatud küttimismahud uuesti üle vaadata.

Samuti arutas komisjon keskkonnaameti ettepanekut kehtestada jahihooaja lõpuni kogu Eesti piirkonnana, kus jahipiirkonna kasutaja on seakatku tõrjumise eesmärgil kohustatud kehtiva jahitunnistuse alusel andma tasuta jahiloa metssea küttimiseks oma kinnisasjal jahti pidavale maaomanikule.

„Jahimeeste esindajad kinnitasid, et jahimehed suhtuvad küttimismahtude täitmisse väga tõsiselt ja teevad omalt poolt kõik, et seatud eesmärki täita,” sõnas Kalda. “Tuginedes keskkonnaameti andmetele küttimismahtude täitmise hetkeseisust jäi komisjon seisukohale, et maaomanikele jahipidamisõiguse andmiseks täiendava tõrjemeetmena ei ole hetkel vajadust,“ lisas ta.

Keskkonnaministeerium ja keskkonnaamet on teinud metsas leviva sigade Aafrika katku peatamiseks jahimeestele ülesandeks küttida käesoleval jahihooajal metssigade arvukuse vähendamiseks vähemalt 29 608 metssiga. 1. jaanuari seisuga on sellest mahust täidetud 77 protsenti ehk kütitud on 22 946 siga.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014. aastal peale sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad veterinaar- ja toiduameti, veterinaar- ja toidulaboratooriumi, politsei- ja piirvalveameti ja päästeameti esindajad ning maakondlike veterinaarkeskuste juhatajad. Kuna taud on diagnoositud nii kodu- kui metssigadel, on komisjoni töösse kaasatud ka keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti esindajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see on
8 aastat tagasi

sellepärast, et ainult valitud hobiseltskond oma lihapütte täitis, kõik muud söögilauda mitmekesistada soovijad on ju salakütid ja kaabakad

Tihke Libemokk
8 aastat tagasi

Nagu ka moslemeid.

2.kodanik
8 aastat tagasi

Ei imestaks üldse, kui selle avastuse tegid needsamad tegelased, kelle tegevuse tõttu metssigade arvukus on üle igasuguse piiri kasvanud….

võimas
8 aastat tagasi

Mis tähendab poeaks ?