Jahimehed on loodusest eemaldanud kokku 22 946 metssiga

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Metsseatopis. Foto: Olev Mihkelmaa

Läänemaal on jahimehed  küttinud 81 protsenti ette antud metssea küttimise normist. OLEV MIHKELMAA

Jahimehed on Eesti metsades küttinud 21 427 metssiga ja matnud või konteinerisse viinud 1519 seakorjust, teatas BNS.

Jahimehed on 1. jaanuari seisuga loodusest eemaldanud kokku 22 946 metssiga, mis on ligi 80 protsenti keskkonnaameti ette antud mahust.

Eesti jahimeeste seltsi (EJS) teatel on küttimismahu 116protsendiliselt täitnud Saaremaa jahimehed. Hiiumaal on mahust täidetud 87 ja Läänemaal 81 protsenti. Nendest maakondadest pole sigade Aafrika katku nakatunud loomi ei kütitud ega leitud ja see tegi küttimismahu täitmise lihtsamaks. Katkumaakondades on küttimisnormi täitmie keerulisem. Näiteks on Võrumaa kütid täitnud 40 protsenti limiidist, aga kui lisada surnuna leitud ja hukatud metssigade arv, on protsendiks 50. 

Kõige enam surnuna leitud ja maetud metssigu on taudistunud aladel Põlvamaal (254), Tartumaal (240) ja Viljandimaal (230).

Katkutunnustega metssigu on hukatud 17, kümme neist Ida-Virumaal. 

Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johansoni andmeil pole sigade Aarfika katk Läänemaale lähemale tulnud. Uus katkukolle leiti mullu Pärnumaal Surju kandis, aga see jääb Läänemaast sajakonna kilomeetri kaugusele.  

Kuigi jahihooaeg lõpeb veebruariga, on jahimeestele antud 31. märtsini aega suurendatud küttimismahtu täita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Johannes
8 aastat tagasi

Vale jutt, et metsigu vähemaks jäänud, kõik võimalikud metsarajad ja põlluservad on ülestuhnitud. Metssigu on paari viimase pehme talve tõttu rohkem kui kunagi varem, minge ja uurige metsas, kuidas lood ega loodus muidu katku näol arvukust reguleerima ei hakanud.

rk
8 aastat tagasi

“loodusest eemaldanud kokku 22 946 metssiga”

halloo, kontoribeibed oma euro-väljenditega

kanged mehed
8 aastat tagasi

aga 40-dal visati püssid põõsasse ja 22946 pauku jäi tegemata

huvitav2
8 aastat tagasi

katkutunnustega sigu on tapetud 17, 10 neist Ida-Virumaal. Igaks juhuks on tapetud 21 000…. Kõige hullem asi maailmas on ignorantsus.

huvitav
8 aastat tagasi

kuidas keelekasutus püüab marginaliseerida tegelikkust. Mis tähendab “eemaldanud loodusest”? Kas nad on viidud loomaaeda? Kas “tapnud” on kuidagi väär sõna? Kes küll neid tekste seal LE-s toimetab?

arvan
8 aastat tagasi

Küsimus:Kas nüüd saaks teha järeldusi kui täpselt me teame loomade arvu metsas?
Tunne et võime panna mööda mõlemas suunas ja tugevalt. Seega igasugume jahiga toimuv regulatsiooni jutt ei ole vettpidav arvan. Loodus paneb ise paika loomade arvukuse – erandjuhtumid muidugi katkujuhtum. Inimene ei peaks vahele palju segama. Sigu liiga vähe lastud ja hunte liiga palju häiritud varasematel aegadel. Sigu liiga palju toidetud ka metsades.

arvan
8 aastat tagasi
Reply to  arvan

http://uudised.err.ee/v/eesti/88b616ef-9376-47c9-b1ff-993d70397468

Artiklis öeldakse et eestis on 20000 metsiga, aga selles loos et maha lastud 22946, seega juba kütitakse juba miinusmärgiga?