Läänemaal on kütitud 72 protsenti metssigu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: arhiiv

Metssiga

2016. aasta kevadeks peaks metssigade asustustihedus olema kolm isendit tuhande hektari kohta. ARHIIV

Läänemaal on 1. detsembri seisuga kütitud metssigu 72 protsenti küttimismahust.

Selle protsendiga on Läänemaa ees enamikust maakondadest. Meist rohkem on kütitud metssigu vaid Hiiumaal (79 protsenti) ja Valgamaal (73 protsenti). Küttimismaht on täis ja ülegi vaid ühes maakonnas, Saaremaal, kus on kütitud 101 protsenti küttimismahust.

Läänemaal tuleb kokku küttida 2 400 siga, kütitud on 1 714 siga.

Kogu Eestis on kütitud 63 protsenti küttimismahust (18 665 siga).

„Arvestades sigade aafrika katku leviku tõkestamise vajadust, tuleb kiita jahimehi, kes mõistavad metssigade arvukuse vähendamise vajadust ka neis jahipiirkondades kuhu katk veel jõudnud ei ole,” ütles keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Jaanus Kala.

Veterinaar- ja toiduameti labori andmei selgub, et alates 2015. aasta algusest on uuritud 8 041 metssiga sigade aafrika katku suhtes, neist positiivse proovi andsid 874 siga. Kõige rohkem on nakatunud sigu leitud Põlvamaalt.

Küttimismahu suurendamise eesmärk on tagada metssigade asurkonna arvukuse vähenemine, mis peab kaasa aitama taudi leviku tõkestamisele. Küttimismahtude realiseerimise tulemusena oodatakse, et kevadel 2016 oleks sigade asustustihedus kolm isendit tuhande hektari kohta. Küttimismahu realiseerimise kohustuse eest vastutab jahipiirkonna kasutaja. Juhul, kui küttimiskohustusest kinni ei peeta, ei ole metssigade arvukust võimalik kiires tempos langetada ja seakatkuga kaasnev majanduslik kahju suureneb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
rk
8 aastat tagasi

72% on päris hea, arvestades et lund pole.
Saarlaste 101% on uskumatu, imestan kuidas nad selle juba täis on saanud (ja üldarvult on ka rohkem mitte ainult %)