EL siseministrid kaaluvad Schengeni lepingu ajutist peatamist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Euroopa Liidu siseministrid hakkavad reedel oma kohtumisel arutama ühtse viisaruumi Schengeni lepingu peatamist kaheks aastaks, vahendab BNS ajalehte Financial Times. 

Võimalus käivitada Schengeni piirieeskirjade artikkel 26 sisaldub EL-i eesistujamaa Luksemburgi ette valmistatud dokumendis, mida siseministrid võtavad reedel arutuse alla, kirjutab leht neljapäeval. Ettepaneku aluseks on "tõsised puudujäägid" Kreeka piirivalvesüsteemis, mis on ilmnenud seoses põgenikekriisiga ning mis seavad ohtu terve Schengeni piirkonna, märgib leht.

Kui ministrid reedel ettepaneku heaks kiidavad, saab Euroopa Komisjon õiguse soovitada ühe või mitme Schengeni tsooni sisepiiri sulgemist kuni kaheks aastaks. Selle tulemusena taastuvad neil piiridel kontrollid, mis tähendaks aga Schengeni tsooni lõhenemist, selgitab Financial Times. Otsus järgneks Euroopa Liidu poolt Kreekale esitatud korduvatele üleskutsetele tegeleda efektiivsemalt rändega oma piiridel ning paluda vajadusel teistelt riikidelt abi.

Samas läheb aga Luksemburgi koostatud ettepanek kaugemale, lubades mitte ainult Kreeka eemaldamist Schengeni tsoonist, vaid andes ka teistele liikmesriikidele õiguse oma piiridel kontroll taastada. See annaks näiteks Saksamaale, Austriale ja Rootsile õiguse tugevdada praegu ajutiselt kehtestatud piirikontrolli.

Teine ettepaneku osa annab võimaluse piirikontrolli kiireks kehtestamiseks. Üksiku riigi eraldamisel Schengeni tsoonist oleks vaja pikemat üleminekut ja vähemalt kolmekuulist hindamisperioodi, mis selle ettepaneku jõustumisega välistatakse. Schengeni piirieeskirjade kohaselt on võimalik erandjuhtudel sisepiiridel kontrolli taastada Euroopa Komisjoni ettepaneku alusel, juhul kui mõnes liikmesriigis ilmnevad välispiiriga seotud tõsised ja järjepidevad puudused ning need kujutavad tõsist ohtu avalikule korrale või sisejulgeolekule, selgitas BNS-ile siseministeeriumi esindaja.

Vastava piirieeskirjade artikli 26 rakendamise eelduseks on, et antud riigi Schengeni nõuetele vastavuse hindamisaruandes on viidatud tõsistele puudustele ning riigile on tehtud ettepanek erimeetmete kasutusele võtmiseks vastavalt artiklile 19a, mille kohaselt riik peab esitama tegevuskava, kuidas kavandatakse välispiiril ilmnenud puudused likvideerida ja riik saab esitada ka taotluse Euroopa piirivalverühmade kasutamiseks.

Kui antud erimeetmed ei ole tõhusad – see tähendab, et peale tegevuskava esitamist kolme kuu jooksul senine olukord jätkub, siis on liikmesriikidel võimalus paluda komisjonil teha ettepanek nõukogule ja soovitada ühel või mitmel liikmesriigil teha otsus taaskehtestada piirikontroll kõikidel või konkreetsetel sisepiirilõikudel. Sellisel juhul võimaldab Schengeni piirieeskirjade artikkel 26 piirikontrolli taaskehtestada sisepiiridel kuni kuueks kuuks ning kontrolli taastamist on võimalik seejärel pikendada kolm korda ehk maksimaalselt kaheks aastaks, märkis siseministeeriumi spetsialist.

Euroopa Komisjon peaks avaldama Schengeni hindamise aruande Kreeka kohta lähiajal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments