Eesti Ekspress: Puulaevaselts Vikan sai riigilt sadu tuhandeid eurosid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kaljas Hoppet. Foto: Arvo Tarmula

Puulaevaseltsile kuulunud kaljas Hoppet, mis on saanud restaureerimiseks sadu tuhandeid eurosid toetust, on liikunud seltsi käest Vikani juhi Alar Schönbergi ja Indrek Raudse omandusse. ARVO TARMULA

Mõjukaid IRL-i parteitegelasi koondav puulaevaselts Vikan sai sadu tuhandeid eurosid, millest suur osa liikus kummalisi teid pidi nende sõprade ja teiste parteitegelaste ettevõtetesse, ka on seltsi omandusest liikunud välja kaljas Hoppet, kirjutab Eesti Ekspress.

Enamik Vikani endisi või praegusi juhtfiguure on tihedalt seotud IRL-iga: Alar Schönberg, Tiit Riisalo, Indrek Raudne, Üllar Jaaksoo, kirjutab leht.

Selts on näiteks saanud Innovelt töötute koolitamiseks rohkem kui 700 000 eurot. Vikan ise ei koolita, vaid võtab tööd sisse allhangetena. Kõik allhanked võidavad erakonnakaaslased IRL-ist. Eesti Ekspress on juba korra kirjutanud, kuidas IRLi (eks)liige Kristina Tauts ja tema abikaasa, IRL-i liige Toomas Tauts Vikani allhanked endale said.

Vikani hankeid läks teistelegi IRL-i tegelastele: IRL-i liikme Reele Vinni osaühingule Referents, IRL-i liikmete Marko Marastu ja Kristi Mikiveri firmale Expert2Expert ja IRL-i liikme Dmitri Käski osaühingule Estonian Education Center. Käsk on hetkel kohtu all EAS-ilt raha välja petmise süüdistusega.

Hanked olid lehe hinnangul teeseldud. Vikan saatis hankekutsed ühele ja samale pundile, kus siis omavahel jaotati, kes võidab.

Kodanikuühiskonna Sihtkapital, mille juhataja Agu Laius on IRL-i liige, toetas Vikanit kahel korral kokku 15 882 euroga. Tallinna Sadam toetas Vikanit 2008. aastal kahel korral, kokku 650 000 krooniga. 2010. aastal lisandus veel 100 000 krooni ja 2012. aastal 5000 eurot. 2007. aastal hääletasid IRL-i saadikud Vikanile miljon krooni niinimetatud riigikogu katuseraha. See võeti majandusministeeriumi eelarvest.

2012. aastal sai Vikan riigilt 50 000 eurot kaljase Hoppet renoveerimiseks. Haapsalu linn toetas Vikanit vähemalt kolmel korral, kuigi summad pole suured. Haridus- ja teadusministeeriumi haldusalasse kuuluv sihtasutus Innove andis Vikanile raha kaks korda, kokku 745 114 eurot. Riigimetsa Majandamise Keskus tarnis alates 2010. aastast Vikanile vajalikku ehituspuitu tasuta. Mitmesuguseid muid eraldisi ja toetusi on Vikan saanud veel otseselt ja kaudselt.

Ka kirjutab leht, et seltsile kuulunud kaljas Hoppet on vahepeal liikunud seltsi omandist Vikani juhi Alar Schönbergi ja Indrek Raudse omandisse. Hoppet ise seilab juba pikemat aega Vahemerel. See on Euroopa Liidu ja mitme riigi maksumaksjate toetatud projekt "Meeting the Odyssey". Üks toetajaist on Eesti kultuuriministeerium.

BNS

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
8 aastat tagasi

Oi ,oi oi!

Pavandu poe kassapidaja
8 aastat tagasi

Ja mida väike inimene, tavaline tööinimene siis peab asjast arvama? Jah, õieti arvasite, ka tema lüpsab seda riiki nii kuis jõuab. Palka võtab mustalt, varastab töökohalt ja iseäranis riigilt (näiteks läheb mõne nädala pärast metsa ja varastab RMK- lt jõulukuuse ja ei maksa).

riigil
8 aastat tagasi

pole midagi, kõik kuulub issandale ja tema jagab armu

edgar
8 aastat tagasi

ja kolmandik tuli sulas

Toobal
8 aastat tagasi

Ainult kelmid igalpool. Nii ei saa ju.

Kelmid mitte pühakud
8 aastat tagasi

Huvitav on see et üliõpilaspiletite smuugeldamisega vahele jäänud Aivo Vaske oli samal ajal majandusministri nõunikuks. Hiljem regionaalministri nõunikuks. Artiklis väljatoodud asutused on ju eeltoodud ministeeriumite otsesed allasutused. Ülal olevaid pildil poseeriba Aivo Vaske ju esimesena. Huvitav miks Aivo Vaske seoseid keegi välja ei too.

Urmas
8 aastat tagasi

Paistab, et see IRL toob OÜ Respublikale päris hästi sisse.

!!!
8 aastat tagasi

Ükski erakond ei hääbu tervikuna , vaid see osa, mis ise ei ole märganud kohalt lahkuda.Nii on lood.

K
8 aastat tagasi

Merle,kas kohalik irli rakuke oma liikmete mahinatsioone ka arutada kavatseb? Igal pool kisendad ja esined ja nüüd nii vait.

To K
8 aastat tagasi
Reply to  K

Pole hullu, Kalle Muuli saab kohe sõna ja selgitab sulle, et pole ausamat parteid kui IRL ja targemat poliitikut kui Juhan Parts. Muuli on juba nagu vana kommunist, kes kiidab iseennast ja oma parteid ega adu üldse, mis ümberringi toimub.

Kalle
8 aastat tagasi
Reply to  To K

Huvitav jah, Muuli ümberkasvamine on eriti räige olnud.

Ajumädanik
8 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Suht jäle oli kuulata jah, kuidas Muuli ja Samost arutult süüdimatud Juhanit kiitsid. Mitte ei mõista, kuidas parteisõduritele üldse sellist eetriaega antakse – ajakirjanduse nime all.

Jan
8 aastat tagasi

Olen uhke IRL-i üle. Nüüd on nad kindlasti end suurel areenil viimaseid hingetõmbeid tegemas enne paratamatut hääbumist.

Maamees
8 aastat tagasi
Reply to  Jan

Hoppet ise seilab juba pikemat aega Vahemerel, kus suur äri käimas ja vahet pole kas veab üle Vahemere turiste või pagulasi Euroopasse, edasi mõelge ise …

hm
8 aastat tagasi

kristi mikiver ja alar shönberg on klassikaaslased