EPL: Vegandieedist tekkinud tervisekahjustused on jõudnud Eesti lasteni

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

lasteaedFoto: Arhiiv

Tallinnas on arstide järelevalve all vegandieedist pöördumatu tervisekahjustuse saanud laps, krampidega on haiglasse toodud veel kaks vegandieedile sunnitud last, kirjutab Eesti Päevaleht.

Facebooki rühma kogunenud veganitest emad kirjeldavad lastel vitamiinipuudusest tingitud hädasid, kuid ei kuula arstide nõu ega loobu lapse tervisega mängimast. Üks ema kirjeldab oma seitsmeaastase lapse vegandieedi tagajärgedele viitavaid tõsiseid vaevusi, kuid keeldub siiski lapsele loomset toitu andmast.

Eesti Päevalehe vaatluse all olnud veganite grupi kodukord sarnaneb kurikuulsa MMS-grupeeringu omaga, sest teisitimõtlejaid ei sallita ja kriitiliste postituste tegijad märgitakse peatselt grupist lahkunute sekka.

Tallinna lastehaigla endokrinoloogiateenistuse juhataja doktor Ülle Einberg on veganite terviseprobleemidega tuttav. Eestis on vegandieedile pandud lastega seni õnneks veel olnud vähe raskeid juhtumeid. „Ma ei tea, et Eestis oleks mõni surmaga lõppenud juhtum, aga on palju rauavaegust ja B 12 vitamiini defitsiiti. Meil on kaks last, kes on tulnud krampidega haiglasse ja on tuvastatud seos, et B 12 vitamiini tase on väga madal ja on kujunenud neuroloogiline kahjustus. Neid lapsi uuriti põhjalikult ja kõik muud haigused on välistatud. Neuroloogilised kahjustused tähendavad, et lapse areng pidurdub, tal võivad olla krambid ja aju magnettomograafia võimaldab leida muutusi ka ajust,” selgitas Einberg.

Ta lisas, et need kahjustused võivad olla ka pöördumatud. „Meil on üks konkreetne laps, kes on pikalt jälgimisel olnud ja kellel pole põhjuslikku seost teiste haigustega. Ta ei ole tervenenud ja kahjustused jäävad. Pere on vegantaustaga,” ütles ta. „Kui juhtub erakorraline situatsioon, siis me muidugi teame seda, aga üldiselt, ma oletan, et on palju neid lapsevanemaid, kes tulevad tervist kontrollima, aga ei räägi üldse, et on veganid,” ütles Einberg.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz