0

Uus teooria: Vormsi asustati seniarvatust varem ja hoopis Ölandi talupoegade poolt

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lindström 2

Jonathan Lindström tutvustas oma teooriat Vormsi asustamisest kevadel Vormsi kultuuripäeval. Foto Meeme Veisson

Senini on olnud valdav seisukoht, et Vormsi asustanud rannarootslased saabusid sinna 13. sajandi teisel poolel Lõuna-Soome rannikult. Rootsi arheoloog Jonathan Lindström avaldas hiljuti teooria, et kolonisatsioon sai hoo sisse juba 1206. aastal ning et rannarootslaste püsiasustusele Eestis panid aluse hoopis 40 Ölandi saarelt pärit peret, kirjutab ERR-i portaal Novaator.

„Liivimaa vanemas riimkroonikas on öeldud, et 13. sajandi alguses asus Läänemaale elama palju rootslasi. Taani kroonikatest võib aga leida lühikese lõigu sellest, et peapiiskop Anders Sunesen, kes hiljem sai tuntuks kui 1219. aasta Tallinna lahingust osa võtja, tõi Eestisse koloniste,“ rääkis Jonathan Lindström ERRi raadiouudistele.

Lisaks leidis Lindström Ölandilt arheoloogilist tõendusmaterjali, et just samal ajal jäeti seal maha viis küla.

Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul tundub täiesti võimalik, et rannarootslaste püsiasustus sai alguse Vormsilt ja levis sealt edasi Mandri-Eestisse. Kalm selgitas, et ka Vormsi ja Noarootsi hilisem rahvaarv on näidanud rootslaste suurt osakaalu.

Loe pikemalt Novaatori portaalist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz