Algasid Läänemaa noorte karikavõistlused jalgpallis

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Läänemaa MV 1 etapp 227Läänemaa noorte jalgpalli karikavõistlustest osavõtjad. Foto: Elen Kuli

Reedel alustati Haapsalu staadioni kunstmuruväljakul mängudega Läänemaa noorte jalgpalli karikavõistlustel. Noorte karikasari on jalgpalliturniir, kus osalevad Läänemaa 2006-2008 aastal sündinud jalgpallilaste võistkonnad. Kevadeni toimuval seeriavõistlusel peetakse kokku seitse etappi. Etappidel saavutatud tulemused liidetakse ja maha arvestatakse halvim tulemus. Nii selguvad mais peale Haapsalus toimuvat finaaletappi kõikide võistkondade lõplikud kohad. Võistlused toimuvad Haapsalus, Lihulas ja Paliveres. 

Noorte karikasari on turniir, kus Läänemaa jalgpalli noortetreenerite ellu kutsutud võistlus on eelkõige mõeldud väikestele pallivõluritele mängupraktika saamiseks. Eesti noorte meistrivõistlustel mängib selles vanuses meie maakonnast ainult Läänemaa jalgpalliklubi ja sellega on aastas seitse pakutavat turniiri kõigile arenguks hädavajalikud.

Esimesest turniirist võttis osa viis võistkonda. Kolm neist Läänemaa jalgpalliklubi esindust ja lisaks linnaklubile veel ka Palivere SK, ning Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi. Just esimesel etapi osalenute arv oli veidi ehmatav ja sellise arvuga kevadeni jätkates, kaotaks karikasari oma pinge. Eesolevatel turniiridel loodame kindlasti palliplatsil näha rohkem võistkondi. Olukord ongi väikestes maakohtades väga keeruline. Lapsi on koolides vähe ja võistkonna komplekteerimiseks tuleb ühendada jõud. See on ainus pääsetee. Virtsu-Vatla, Risti-Taebla, Oru-Noarootsi oleks kindlasti võimalikud tulevased võistkonnad.

Esimese etapi võitis Läänemaa JK I kooseisus Robi Suder, Arti Viispert, Kert Markus Vare, Uku Toomas Rand, Orm Robert Rammul, Tristar Lepik, Otto Villem Valdmann, Markus Lilles ja Joosep Vingissar. Treener Aavo Tomingas. Järgnesid Palivere SK, treener Väino Munskind. Läänemaa JK II ja Läänemaa JK III-treener Triin Vellemäe ja Lõuna-Läänemaa JK, treener Jaanus Getreu.

Noorte karikavõistlused algasid 20 aastat tagasi

Läänemaa noorte jalgpalli karikavõistlustel on väga värviline ajalugu ja kindel koht Läänemaa spordis. Julgelt võib selle ürituse paigutada pikemate traditsioonidega noorteürituseks Läänemaal. Esimene Läänemaa noorte karikasarja etapp toimus 2. detsembril 1995. aastal Taeblas. Võistlus oli siis mõeldud 1985 aastal sündinud poistele, seega 10 aastastele jalgpalluritele. Esimeses kohtumises võitis Haapsalu Virtsut tulemusega 1:0. Kui meenutada, kasvas selle karikasarja toel jalgpalluriteks rida hiljem Eesti noortekoondistes ja ka täiskasvanute koondises mänginud pallureid, näiteks Andre Hein, Heikki Tomingas ja Rimo Hunt. Lisaks veel Rasmus Munskind ja Priit Mäeorg.

Väga soe on mõelda, et Läänemaa karikasarja ellukutsujad, Aavo Tomingas, Väino Munskind ja Jaanus Getreu olid ka reedel, 20 aastat hiljem oma kasvandikega Haapsalu kunstmurul. 20 aastat tagasi aga kunstmuru ei olnud, ei olnud ka siseväravaid. Taeblas toimunud esimesel etapil mängiti kõrgushüppe postide ja latiga tehtud ajutiste väravatega.

Karikavõistlused toimusid esimese hooga järjest seitse aastat, 1995-2001. Neist aastatel 1998. ja 2001. selgitati Läänemaal karikavõitjad tervelt kolmes erinevas vanuserühmas– 10, 12 ja 14 aastastele. Lapsi oli palju ja kõik said võimaluse. Vahepealsetel aastatel, kui Läänemaa võistkonnad alustasid paljude võistkondadega mängimist Eesti noorte meistrivõistlustel ja paljudel erinevatel turniiridel, karikavõistluste sari katkes. Siis aga taastasid traditsiooni kord Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi ja hiljem ka Läänemaa jalgpalliklubi ning samuti ka Taebla SK. Lisaks poistele selgitasid parimad 2010 aastal ka näiteks tüdrukute võistkonnad.

Läänemaa noorte jalgpalli karikavõistlused on meie oma treenerite poolt ellu kutsutud ja elus hoitud üritus. Võistluse hea tervise nimel on kirjutatud projekte ja otsitud toetajaid. Ikka selleks, et meie jalgpallilastel oleks väärt võistlus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments