Unikaalset „Terra Mariana” albumit saab lehitseda ka Haapsalus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_6297

„Terra Mariana 1186-1888” Arvo Tarmula foto

Haapsalu raamatukogu on üks Eesti mäluasutusest, kuhu jõudis Läti rahvusraamatukogu tellimusel valminud Liivimaa ajalugu kajastava unikaalse albumi „Terra Mariana 1186-1888” vähendatud koopia.

Albumit käis neljapäeval Tallinnas Läti rahvusraamatukogu direktorilt Andris Vilksilt vastu võtmas Läänemaa keskraamatukogu direktor Ilme Sepp. 28st valminud koopiast 26 kingkisid lätlased nende Eesti paikade raamatukogudele ja mäluasutustele, mida on albumis mainitud.

„Terra Mariana” koosneb albumist, kus on illustratsioonid, fotod ja tekstid aastatest 1186-1888 ning teaduslikest artiklitest. Sepa sõnul on Haapsalut koos Saaremaa ja piiskop Kyveliga seal mitmel puhul mainitud, kuid eraldi on ka gravüür — vaade sadama poolt linnusele. „Gravüür asub 59. leheküljel,” lisas ta.

Sepa sõnul pannakse album välja Haapsalus lugemissaalis, kus soovijad seda lehitseda saavad. „Klaasi alla ei hakka panema ja koju laenutama ka mitte, sest see on ikkagi kümme kilo raske,” ütles ta.

Album “Terra Mariana 1186–1888” on pühendatud kristluse levikule Liivimaal. Valges nahkköites ladinakeelse “Terra Mariana 1186–1888” kinkisid Balti provintside katoliiklased Rooma paavst Leo XIII-le 50. ametijuubeli puhul 1888. aastal. Originaali, mis kaalub 50 kilo, säilitatakse Vatikanis.

Aastail 2008-2009 valmistati Läti tellimusel Itaalias albumist kümme täpset jäljendit, millest üks kingiti 2013. aastal Eesti presidendile Toomas Hendrik Ilvesele. Nüüd valmistati albumist lisaks vähendatud koopiad.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments