Läänemaal puugihaiguste plahvatust pole

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

puuk_index

Kui Eestis on sel aastal puukentsefaliiti haigestumine kasvanud enam kui poole võrra, pole Läänemaal puugihaiguste suurt kasvu märgata.

Terviseameti Haapsalu esinduse vaneminspektori Lea Kiisi sõnul on tänavu 1. septembri seisuga Läänemaal registreeritud kolm puukentsefaliidi juhtu, mida on üks rohkem kui mullu terve aasta jooksul. „Kahe-kolme vahel on see arv meil viimastel aastatel olnud,” ütles Kiis.

Väga kõrge oli haigestumine aga 2011, aastal, mil Läänemaal oli 15 puukentsefaliidi juhtu.

Puukborrelioosi on tänavu Läänemaal 1. septembri seisuga registreeritud 55 juhtu, mullu oli neid terve aasta peale 65.

„Borrelioosi ja isegi entsefaliiti võib veel sügise poole tulla,” nimetas Kiis varasematest aastate kogemustest. Puugiohtlik aeg kestab tavaliselt aprillist oktoobrini, kuid pehme talv võib seda pikendada. Puuk muutub aktiivseks, kui maapinna temperatuur on viis kuni seitse kraadi.

Eestis on aga võrreldes 2014. aasta kaheksa kuuga puukentsefaliiti haigestumine kasvanud 58,7 protsendi võrra. Tänavu kaheksa kuuga on nakatunud 73 inimest. Mullu sama ajaga registreeriti 42 entsefaliiti haigestumist ja terve aasta peale kokku 83.

Puukborrelioosi haigestumine on Eestis  võrreldes mullusega suurenenud 6,8 protsenti. 1. septembri seisuga oli nakatunuid registreeritud 723. Mullu samal perioodil tuvastasid meedikud kokku 677 nakatumist, terve aasta peale registreeriti 1289 puukborrelioosi juhtu.

Kui entsefaliiti haigestumist saab ära hoida vaktsineerimisega, siis borrelioosi vastu seni vaktsiini pole. Puukentsefaliidi vastu spetsiifilist ravi pole. Haiguse läbipõdenud omandavad eluaegse immuunsuse. Puukborrelioosi ravitakse antibiootikumidega. Kui puukentsefaliiti esineb Eestis harilikult vaid aasta soojematel kuudel, siis puukborrelioosi avastavad arstid inimestel aasta ringi.

Puukentsefaliidiviirus jõuab inimese organismi kiiresti pärast hammustust, kuid Borrelia-bakterist nakatumiseks kulub enamasti kaks ööpäeva, kuni nahka imendunud puugilt haigustekitajad inimesele üle kanduvad. Haiguse tunnused ilmnevad borrelioosi puhul veelgi hiljem – ühe kuni nelja nädala pärast. Kõige tavalisem borrelioosi nakatumise tunnus on paarisentimeetrise läbimõõduga punetav nahalööve.

Puugihaigused Läänemaal 2011-2015

  2011 2012 2013 2014 2015 (1.09)
puukentsefaliit 15 3 2 2 3
puukborrelioos 127 72 25 65 55

 

         
           
           
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ATS
8 aastat tagasi

perearstid võiks osata analüüside numbreid õieti lugeda,,,

Pikker
8 aastat tagasi

Väga huvitav meditsiiniline termin “puugihaiguste plahvatus”