Ettevõtja süüdistab Haapsalu politseid liigse jõu kasutamises

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Nostalgiapeävad 2015216

Nostalgiapäevade karneval Haapsalu lossipargis. ARVO TARMULA

Ettevõtja Mihkel Pukk süüdistab Haapsalu politseid liigse jõu kasutamises ja põhjendamatus arestikambrisse saatmises.

Pukk koos kaaslastega sõitis eelmise reede õhtul jalgrattaga Haapsalus Vaba tänaval See teatri poole, kui tema kõrval peatus eraldusmärkideta politseiauto. Viimasest väljusid kaks politseinikku.

Pukk kinnitas, et võimukandjad ei tutvustanud end. „Ausalt öeldes ei meenu et oleks esitlenud, nad ei öelnud isegi tere,” ütles Pukk Lääne Elule.

„Õhtutervitust saamata, esitati käskivas kõneviisis korraldus seisma jääda. Pisut jahmatades jäime seisma. Üks politseinikest uuris miks jalgratastel laternad ei põle. Viitasime piisavale tänavavalgustusele, jalakäija tempole ning asjaolule, et viibime kõnniteel,” kirjeldas Pukk.

„Demonstreerisin oma ratta tulede korrasolekut, lülitasin dünamo tööasendisse, misjärel keerutasin ratast üles tõstes pisut kiiremini, kuni tuli põlema süttis. Mulle jäi mulje, et sellega on asi ühel pool,” jätkas Pukk.

„Minu kõrval käinud haapsallannast sõbranna küsis vormis meestelt veel umbes nii: „Kas te olete lolliks läinud või?” Asutasin samal ajal sõitu jätkama. Mis tõi endaga kaasa ootamatu reaktsiooni politseinikelt, kes seepeale mulle kallale kargasid ning järgmisel hetkel leidsin end kõhuli kõnniteel käed selja taha väänatud ja käerauades. Jõudsin veel öelda „mehed, millega te tegelete?” kui mind nurga taga ootavasse politseibussi kongi viidi. Kõik. Nii lihtsalt käibki Haapsalus inimese arreteerimine,” ütles Pukk.

Järgmisel hommikul kell 8 pääses Pukk Haapsalu arestimajast vabadusse.

Pukk märkis, et ta ei olnud nõus politsienike pakutud kiirmenetlusega, mis oleks kaasa toonud 40 eurot trahvi. Prageu on tema väärtegu üldmenetluses, politsei peaks tegema otsuse kuu aja jooksul. Pukki süüdistatakse joobes jalgratta juhtimises, samuti selles, et jalgrattal polnud tulesid.

Pukk märkis, et puhus reede õhtul alkomeetri näidu 0,89 mg alkoholi. „Vastavalt kehtivale määrusele tähendab see keskmist joovet. Kerge joobe ja keskmise joobe piir on 0,76mg. Ei soovi siin väita nagu joobes jalgrattaga sõitmine peaks olema lubatud, ei soovi end ses osas mingilgi moel õigustada või väita nagu poleks oluline pimedas kasutada töötavaid tulesid. Kaugel sellest, mõlemad on olulised. Aga vähemalt sama oluline on politseiametnike viisakas, asjakohane, olusid arvestav töö ja lugupidav suhtumine kodanikesse,” ütles Pukk.

Pukk ütles, et tema meelest on kaotajad kõik asjaosalised. „Haapsalu linn kui siseturismi sihtkoht on omandamas politseipealinna staatust,” ütles Pukk. „Politsei kui institutsioon ning politseinik kui selle esindaja on ses loos oma organisatsiooni lammutavad. Irooniliselt võiks ju öelda et ka politseinikud olid nostalgiapäevadele kohaselt hoopis miilitsad ja sellest ka vastav nõukaaegne käitumismudel, aga seda oleks vast palju uskuda.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
50 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
marju
8 aastat tagasi

No tolad küll, kes on näinud, et jalgrattur titevankrile otsa sõitnud on?

maali
8 aastat tagasi
Reply to  marju

sa pead köike kohe nägema,et uskuda,et asjad juhtuvad?

Mare
8 aastat tagasi

No Soomes ei kujuta ette, et läheksin jalgrattaga autoteele tuterdama. Mees tunnistab oma viga, aga politseinikud on Haapsalus tõesti koolitamata ja jämeda käitumisega. Nägin ise pealt ükskord kui matslikult politsei vanema inimesega kärkis, häbi kohe hakkab, et sellised seal töötavad-eetiline pool puudub.

Max
8 aastat tagasi

Kas tõesti need kommenteerijad on suhtlemisvaeguses?rääkige millestki mõistlikust oma meeste,naiste ,lastega!!

loll-koll
8 aastat tagasi

SCAN sodimised autode kriipimised ja muu-kus on tulemused???
ainult pihkupeksuväljakutsete lahendamine ja käte väänamises olete mihklid…

maali
8 aastat tagasi

ei saa või? kui see sooda tuleb ja nt lapsevankrisse sisse söidab,mis sa arvad,mis imikust järgi jääb?

bla
8 aastat tagasi

Kas on tõesti mõistlik saksaliku ornungiga nõukogudelikku lollusi täita – tattis peaga jalgrattasõidu võrdsustamine autorooli istumine on ju absurd seaduse mõttes, jalgrattur ei saa kedagi surnuks või vigaseks sõita. Seaduse järgi pole lubatud ka kaaskodaniku korterit tühjaks tassida, aga selle kohta ütleb politseipealik, et ressurss puudub töö tegemiseks – pole mehi ja palgad väikesed. Samal ajal vaadates kuidas mingitele jalgratturitele haaranguid tehakse ja kuskil võsas 70 märgi all fööniga kükitatakse, siis tundub et ressurssi on suisa üleliigselt.

maali
8 aastat tagasi
Reply to  bla

ei saa või? kui see sooda tuleb ja nt lapsevankrisse sisse söidab,mis sa arvad,mis imikust järgi jääb?

bla
8 aastat tagasi
Reply to  maali

jep, tegelikult võib ka lihtsalt purjus peaga jala käies ebaadekvaatse oleku tõttu koperdada otsa lapsevankrile. seega ohutuse mõttes peaks ka purjus jalakäijale liikluspolitsei 1000 eurot trahvi määrama.

maali
8 aastat tagasi
Reply to  bla

tegelikult ju ongi purjus peaga avalikus kohas viibimine karistatav

koll
8 aastat tagasi

a siila jest uma ne nada…

Kuidas
8 aastat tagasi

…saab abielus firmaomanikul üldse olla haapsallannast sõbratar ?? Ja veel selline ülbik ? Politsei oleks piirdunud hoiatusega,kui tibi poleks ülbitsenud….

maali
8 aastat tagasi
Reply to  Kuidas

eeee mul on ka vastassoost sõpru,mis seal imelikku on?!

..
8 aastat tagasi

Ega pole vaielda siin midagi ega paragrahve tuhnida, kas võib v mitte. Küsimus selles, kas antud olukorda poleks kergem olnud ära hoida LE selgituse ja manitsustega????

PRmees
8 aastat tagasi

Kohalik politsei on ka kohaliku piirkonna mainekujundaja. Seepärast peab ka tema arvestama kohalikke iseärasusi. Kihnus kihutavad ilma kiivrita mutid, võimalik et ka napsusena, mootorratastega ja see nähtus on kantud UNESCO pärandisse. Keegi ei arreteeri ega vii Kihnu mutikesi sellepärast Pärnusse arestimajja. Haapsalus olid sel päeval nostalgiapäevad ja kui nostalgiline rahvas veidi napsusena jalgarattaga liikus, siis see käib selle õhtu eripära juurde ja ei peaks olema sel päeval karistatav.

maali
8 aastat tagasi
Reply to  PRmees

jaah? nii saab ju iga päev napsusena ringi kimada-loll,kes pöhjust ei leia 🙂 aga kui keegi viga saab,mis siis? siis politsei süüdi,et ei sekkunud?

juss
8 aastat tagasi
Reply to  PRmees

Kihnu mutid kannavad kiivrit, keegi jõudis juba kittuda ja UNESCOs ta nüüd vaevalt on.