Haapsalu ja Tartu ei jää bussi otseühenduseta

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

_TJK3997

Suur 50 kohaline Sebe buss sõitis täna hommikul viimast korda ülikoolilinna. Foto: Kristjan Kosk

Alates homsest väljub igal hommikul Haapsalu bussijaamast kell 6.25 M.K Reis–X OÜ kaugliini buss, mis hakkab sõitma Haapsalu ja Tartu vahet.

M.K Reis–X buss sõidab ülikoolinna 4 tundi ja 20 minutit. Täispileti hind on 10 eurot ja 90 senti. 

Lääne maavalitsuse ühistranspordi vaneminspektor Külliki Kübar ütles, et liin loodi reisijate tungival nõudmisel. „Reisijate tagasiside liini sulgemisest oli niivõrd negatiivne, et midagi tuli ette võtta,” sõnas Külliki.

Kuna liin läbib viite maakonda, on see oluline palju rohkematele, kui pelgelt läänlastele.

Külliki sõnul läks liini loomisega kiireks, kuna veel reedel ei olnud teada, millal liini avada saab. Kuna tegu ei ole kommertsliiniga, puudus vajadus taotlelda maanteeametilt liiniluba. Liini käigushoidmise eest tuleb raha riigi eelarvest. Täpset summat, millega riik liini doteerib, ei osatud Lääne maavalitsusest öelda. „20. oktoobril tuleb septembrikuu piletimüügi aruanne, kus on täpsed numbrid kirjas,” lausus Kübar.

Maavalitsusel ja vedaja vahel sõlmitud leping vedude teostamiseks Haapsalu–Tartu liinil kehtib kuni selle aasta lõpuni. Järele jäänud kuude jooksul analüüsitakse piletimüügi andmete põhjal reisijate liikumisi. Kogutud info põhjal otsustatakse, millisel viisil pakutakse ühistranspordi teenust järgmisel aastal.

Võrreldes eelmise vedajaga muutus hind reisijaile mõnevõrra soodsamaks. Kui Sebega sõites tuli Haapsalust Tartu saamiseks täiskasvanul välja käia 14 eurot, siis uus vedaja küsib täispileti eest 10 eurot ja 90 senti. M.K. Reis–X teostab vedusid tariifiga 4 senti liinikilomeeter pluss 32 eurosenti.

M.K. Reis–X teatas, et liini hakkab teenindama 43 istekohaga buss, millest 10 kohta müüakse interneti teel välja. Järele jäänud 33 kohta on võimalik lunastada bussijuhi käest pilet ostes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külliki Kübar (Lääne Maavalitsus)
8 aastat tagasi

Ootame ettepanekuid Haapsalu-Tartu bussi kohta e-postile: kulliki.kubar@laane.maavalitsus.ee või telefoni teel (tel. 4725631). Oktoobri lõpuni on võimalik osaleda ka Lääne maakonna ühistranspordi uuringu veebiküsitluses: https://docs.google.com/forms/d/1aHKOMWOBeuDCO1o4evTO-QEUMkQJ4fD4Ob4h1moFH5Y/viewform

arvaja
8 aastat tagasi

Tartusse võiks sõita Pärnu kaudu,selleks oleks vaja panna kiire buss käima Pärnusse nii et jõuaks Pärnus mõne kiirbussi peale.See endine liin oligi väga tüütu,palju peatusi,sõit liiga aeglane.Saaks lahendada selle probleemi,et saada normaalse bussiga Pärnusse,mitte selle ümbermaailmareis bussiga,mis sõidab kaua ja teeb tihti pikki pause,jõuab lõunaks Pärnusse ja tuleb juba 3 tunni pärast tagasi,see liin on Pärnusse sõitjale täitsa mõtetu.

Kersti Arov
8 aastat tagasi

Väga tore, et maavalitsus hoolitseb oma inimeste eest! Märjamaalt võiks õhtul see buss 8-10 minutit hiljem Haapsalu poole tulema hakata. Siis jõuaks teiselt bussilt ümberistumise teha.

Kersti Brant
8 aastat tagasi

Kas need mõtted/avaldused jõuavad ka bussifirmani ? Päris täpselt ei saa aru lausest “on bussis 10 vaba kohta”. Sõidan seda liini 30 aastat, siin kirjeldan vähemalt kahe viimase aasta olukorda. Suur buss on hõredalt täidetud nädala sees, kuigi ka siis sõidab juba Lauknast alates rohkem kui 10 inimest, Haapsalust Pärnusse enne hilislõunat saab vaid Märjamaa kaudu, Märjamaal väljuvad kooliõpilased ja tööle ruttajad, asemele tulevad Raplasse tööle käivad inimesed, Türile Viljandi rongile soovijad ja Särevere koolinoored, Paidest Põltsamaast alates pole buss enam kunagi tühi. Tartust-Haapsallu sama lugu. Nädala seeski alati jätkub inimesi, nädalavahetusel erinevatesse koolidesse sõitjaid palju (Kehtna, Vana-Vigala Märjamaa kaudu,… Loe rohkem »

endine läänlane
8 aastat tagasi

see bussiliin on haapsalus elavate inimeste huvides,kes saavad veeta päeva tartus,elan tartus ja soovin veeta päeva haapsalus-selleks pean praegu ööbima haapsalus 2 ööd,et saaksin ühe päeva veeta haapsalus.pöördusin aasta tagasi sebe poole ja sain vastuse,et see liin töötab kahjumiga ja varsti suletakse.nii nüüd ongi.kas m.k reis-x ei võiks panna sellel liinil bussi sõitma ka niipidi,et tartus elav inimene saaks veeta päeva haapsalus ilma ööbimata?

Kadri Papagoi
8 aastat tagasi

Väga meeldiv uudis!

kr6ll
8 aastat tagasi
Reply to  Kadri Papagoi

sama siin!