Lääne-Nigula vallavalitsus protestib Keedika sigade matmispaiga vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

seakatk

Katkutalu. SCANPIX

Lääne-Nigula vallavalitsus saatis valitsusele ja maaeluministeeriumile protestikirja, milles nõuab, et katkusurnud sead põletataks ega maetaks Keedikasse ühe talu naabrusse.

Vallavalitsuse kirjast selgub, et keskkonnaamet on neljapäeval kinnitanud tulevase matmispaiga koha. See asub Keedikas Haapsalu-Keila maanteest vasakul riigimetsas. Kui Atria Linnamäe sigalas puhkema katk, tahab veterinaaramet matta sinna 7000 siga.

Vallavalitsus kirjutab, et matmiskohast jääb talu 500 meetri, talu kaev 450 meetri ja kaitsealune Leidissoo 200 meetri kaugusele. Lääne-Nigula vallavalitsus nõuab, et surnud sead põletataks, mitte ei maetaks. „Seakatku viirus on väga vastupidav ja säilib erinevates tingimustes väga pikka aega, näiteks pinnases kauem kui 6 kuud. Samas kuumutamisel ehk põletamisel 70o C juures viirus hävib,” seisab vallavalitsuse kirjas.

Keskkonnaamet andis matmispaigale kooskõlastuse, sest leiab, et veesooned on selles kohas suunaga soo poole, siis pole põhjust arvata läheduses paiknev talu kaev reostatakse. Samuti leiab keskkonnaamet, et sigade matmisel tekkiv orgaaniline reostus ei kahjusta tõenäoliselt Ledissoo kaitseväärtusi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anz
8 aastat tagasi

Et siis ~350 tonni!

Aga
8 aastat tagasi

7000 siga kaaluvad palju rohkem kui 14 tonni.

Külamees
8 aastat tagasi
Reply to  Aga

14 tonni kaaluks 7000 siga siis kui ühe sea kaal oleks 2 kg.Keskmine kaal põrsast nuumiku kuni emiseni on ehk 50kg,seega korrutada tuleb 14tonni 25-ga,et umbkaudne kaal arvutada.

püha püss
8 aastat tagasi

Leidisoo kaitseeeskiri
§ 8. Keelatud tegevus
Sihtkaitsevööndis on keelatud:
1) majandustegevus;
2) loodusvarade kasutamine;
3) uute ehitiste püstitamine;
4) inimeste viibimine 1. veebruarist 15. juulini, välja arvatud järelevalve- ja päästetöödel ning kaitseala valitseja nõusolekul teadusalastel välitöödel.

14 tonni surnuid sigu matta, pole probleemi…silmakirjalik asutus

???
8 aastat tagasi

Püha jumal- ja sellise kooskõlastuse andis Keskkonnaamet??? 200 meetrit Leidissoost on piisav kaugus 7000 (!!!!) sea matmiseks? Mitu tonni seda on? Ja endiselt veel tehakse selliseid otsuseid kui igal pool juba räägitakse, et pole vaja selliseid massilisi tapatalguid korraldada selle viirusega võitlemiseks.

margus
8 aastat tagasi

Isegi Niibi turbaraba rikub joogivett mitme kilomeetri tagant.

ehonassakult
8 aastat tagasi

matku paar ministert kah koos nende notsudega.