Haapsalul ega Ridalal pole ruumi pagulaste jaoks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lauatennis sukles lunev arvo tarmula (2)

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. ARVO TARMULA

Haapsalu linnapea Urmas Sukles teatas, et linnavaitsusel pole munitsipaalkortereid, kuhu paigutada pagulasi, sest kohalikud elanikud ootavad järjekorras, et neisse elama kolida.

Sama kinnitas Ridala vallavanem Toomas Schmidt oma kirjas sotsiaalministeeriumile. Vallavanemad ja linnapead peavad 9. septembriks teatama sotsiaalministeeriumile, kas nad soovivad vastu võtta pagulasi.

Sukles märkis, et kui riik kindlustab pagulased Haapsalus elamispinnaga, on vaja teavitada kogukonda ja pagulastega kokkupuutuvaid töötajaid – kasvatajad, õpetajad, ametnikud, sotsiaaltöötajad, meedikud – kultuuri erinevustest, riskidest ja ohtudest. Sukles märkis, et omavalitsus vajab pagulastega tegelemiseks riigilt raha, et tagada neile kohalike elanikega võrdsed sotsiaalteenused ja –toetused ning haridus.

Schmidt märkis, et Ridala vallavolikogu liikmed mõistavad, et Eesti peab olema Euroopa Liidu riikidega solidaarne ning vastu võtma pagulasi.

„Ridala valla võimalusi arvestades leiti vallavolikogus, et vallal puudub niisugune vaba elamispind. Meie sotsiaalkorterid peavad siiski jääma meie omadele elanikele, kui vajadus tekib. Seega otsustati ühiselt pagulaste vastuvõtust loobuda,” kirjutas Schmidt.

Läänemaa omavalitsustest on teadaolevalt sotsiaalminister Margus Tsahknale vastanud Vormsi ja Hanila. Vormsi vallavanem kirjutas, et pagulased tähendavad saarele sotsiaalset katastroofi. Hanila teatas, et vallas osatakse halvasti inglise keelt ja pagulastele saab pakkuda vaid ahjuküttega eluruume.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mina
8 aastat tagasi

SUKLES peaministiks ja terve Haapsalu toetab

jaak
8 aastat tagasi

Mis solidaarsusest käib jutt? Küsimus number 1. Miks neid tuhandeid lastakse euroopasse? 2.Kas arvate et sellega on lõpp? Ei nad alles alustasid tulekuga. Pool Aafrikat on varsti siin ja siis nad alles alustavad protestidega et miks neil ka siin on paha ja nendest ei hoolita.Nad ei ole põgenikud,nad otsivad paremat elu.Kes seal Süürias,Egiptuses,Liibüas,Iraagis jne.sõda alustas? Vastus Ameerika, st.meie liitlased.Läksime ju sinna demokraatiat viima.Aga juhtumisi toimuvad nendes riikides tõelised tapatalgud.Varsti hakkame moseesi ehitama,sest nendele on neid vaja.Lõpuks mingi viie aasta pärast ütleb keegi valitsusest,jah tegime vea aga siis on hilja.

xp
8 aastat tagasi

Paraku väga lühinägelik suhtumine. EL-i solidaarsust lõhkudes olema varsti ise pagulased. Vene vägede eest loomulikult.

Vallo
8 aastat tagasi
Reply to  xp

Solidaarne tuleb olla Euroopa rahvastega, kelle vastu viiakse läbi genotsiidi. Kurjategijatega, kes valitsevad praegu EL ja Eestit, mingit solidaarsust olla ei saa.

Siis
8 aastat tagasi

pole meie armas, väike kodulinn enam kuurortlinn kui see mustade kari siia saadetakse. Linnakodanikudki ei julge õhtuti ringi liikuda, veelvähem spaade külastajad! On ka Spaade tulevik väga tume. Mis saab veel kolmandast, planeeritud spaast!? Soomlased saavad kohe teada, neil juba suured probleemid käes!!! Kaovad needki vähesed töökohad kui pole külastajaid! Peale paljude sõjaväelastest venelaste lahkumist on linn palju rahulikum, puhtam, kodusem! Loodame, et linn jääb ikka elamisväärseks!

Konrad
8 aastat tagasi

Mis te siin nüüd arvate, et kui Suku ja Smitt korra ütlesid, et meil pole elamispinda, siis ei tule või! Helistab Pihkvur ja ütleb, et on vaja majutada niipalju ja raha saate euroopa liidust, siis löövad meie tegelastel silmad särama.
Üks MTÜ juba ärimeestel uusil ja mäesalul tehtud.

troska
8 aastat tagasi

Tundub, et me “toome” pagulasi siia ja muretseme miljoni asja pärast, mis juhtuma peaks hakkama..ilma, et neilt endilt küsiksime, et kas nad tahaksid tulla..Praegune sündmuste areng näitab, et Eestisse toomine oleks neile nagu küüditamine või vangilaager…vihma käest räästa alla…Oletame, et linn leiab korteri…kas ehitame sellele tara ümber, et põgenikud ära ei jookseks?
Kui see pole orjakaubandus, siis mis see on?

Inimlane
8 aastat tagasi

Lollitamiseks seletatakse, et pagulased hajutatakse erinevatesse linnadesse-vadadesse. Lihtsameelsed usuvadki. Targu vaikitakse, et neil on aru peas ja ketis ei saa neid pidada. Nad kolivad niikuinii kokku, kuidas seda saaks takistada.

HMM
8 aastat tagasi

Väga tore, Urmas, pole neid siia vaja

Tont.
8 aastat tagasi

Vaadates uudiseid,tundub,et enamus kontrollimatu taustaga illegaale peaks oma kodumaad kaitsma,mitte iga hinna eest El i rùndama. Sest naisi-lapsi on nendest u. veerand.Kui Eesti on riik,siis ta otsustab,keda ja palju vòtta. Ùks on aga kindel – iivet (ja ka kuritegevust)tòstaks nad siin tugevalt. ?

Kuglimugli
8 aastat tagasi

No las see MTÜ siis tegutseb, see tema mure. Miskipärast tahavad pagulased Euroopasse, mitte mõnda sellisesse riiki, kus nende rahvusega samaväärne keskkond, keel, toit ja olme.

Rein
8 aastat tagasi
Reply to  Kuglimugli

Teadmiseks sulle, et enamik Süüria põgenikke ongi naaberriikides pagulaslaagrites (“…kus nende rahvusega samaväärne keskkond, keel, toit ja olme.”). Lihtsalt naabrid ei tule sellega enam toime.

Külamees
8 aastat tagasi
Reply to  Rein

Rikkad nafta ja sugulasriigid mis Süüria naabruses ei võta praktiliselt pagulasi vastu.Sinna pääseb vaid ülikarmi viisapoliitika alusel.Reinu poolt öeldu kehtib Liibanoni,Jordaania ja Türgi kohta.