Kunstnik kutsub inimesi värviraamatunäitusel kaasa lööma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu värvimisraamat Kai Kaljo

Kunstnik Kai Kaljo on pakkunud võimaluse kõigil soovijatel aidata figuuride värvimisega kaasa 2. septembril Haapsalu linnagaleriis avatava näituse „Haapsalu coloring book Haapsalu värvimisraamat” valmimisele.

„Selleks, et end näitusel osalisena tunda, tuleb värvida ära väljapakutud figuurid, mis siis paigutatakse näitusel Haapsalu fotodele,” selgitas ta.  Värvitavaid figuure saab alla laadida Facebookist, kus Kaljo on loonud näituse nimelise ürituse ja tuua septembri jooksul galeriisse, kuid figuure saab värvida ka näitusel kohapeal.

Et näitus on Haapsalu-teemaline, on ka enamik figuure Haapsaluga seotud. „Siin on näiteks tsaare, tuleb veel rannarootsi teema, et näidata Haapsalu rahvusvahelist ajalugu,” selgitas Kaljo.

Teise teemana pakub kunstnik värvimiseks põgenikepaate. Tema sõnul on tegemist internetist võetud tegelike põgenikepaatidega, kus inimeste näod on valgeks tehtud ja igaüks saab neid oma tunde järgi värvida.  „Mulle tundub, et on põgenike teema puhul on palju äärmuslikke arvamusi, aga vahepealset mõistliku juttu, kuidas sellega toime tulla, ei ole,” põhjendas Kaljo teemavalikut. Ta lisas, et kuna värvimine on alateadlik ja teraapiline tegevus, ei sunni see oma mõtteid sõnastama. „Võib-olla on hea kui inimene saab teha midagi alateadlikku, kus ei pea väga sõnu valima ja muretsema sellepärast, kas ta on korrektne,” ütles Kaljo.

Kai Kaljo sõnul jätaks ta figuuride paigutamise fotodele enda ülesandeks. „Kui igaüks saaks näitusel ise neid piltidele paigutada, võib asi väga segaseks minna. Minu näitus ju ikka,” muigas kunstnik.

Kuidas värviraamatu näitus välja kukub, ei oska kunstnik ise ka veel ennustada, sest maalikunsti õppinud ja viimasel ajal rohkem videokunstiga tegelenud kunstnik pole sarnast projekti varem teinud. Värviraamatu-näituse mõte tuli tema sõnul sellest, et täiskasvanutele mõeldud värviraamatud on poupaarseks muutunud. Kaljo lisas, et enamasti pakutakse neis värvimiseks rahustavaid kujundeid nagu lilled, optilised kujundid jms.   

Taustafotode tegemiseks, kuhu värvitud figuurid paigutatakse, käis ta aga kevadel Haapsalus linnaga tutvust tegemas ja pildistamas. Kaljo sõnul ei pidanud ta inimtühjade kohtade leidmiseks pingutama, sest inimesi oligi vähe liikumas.  

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments