Sigalate lauskontroll pole tänaseni alanud

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Martna seakasvatus (4) (1300x867)

Seakasvatus. Foto: Arhiiv

Sigalate lauskontrolli alustamine seisab praegu põllumajandusministeeriumi uute määruste taga. Läänemaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Johansoni sõnul käib praegu ministeeriumis uute kontrollaktide koostamine. „Ootame kuni aktid saavad allkirjastatud ja piirkondade veterinaarametitele väljastatud. Lubati homseks hommikuks valmis saada, siis saame ka alustada erakorralise kontrolliga,” ütles Johanson.

Kui vana kontrollakti järgi pidid plaani sigade Aafrika katku vastu tegema vaid äriühingutest suurpidajad, siis ilmselt nüüd peab plaan olema ka ühe sea pidajal, arvas Johanson. Läänemaal on 2 suurt sigade farmi ja umbes 30 väikepidajat.

29. juulil andis maaeluminister Urmas Kruuse veterinaari–ja toiduametil(VTA) korralduse täiendavalt üle kontrollida kõikide Eesti seakasvatuste vastavuse piiramaks sigade Aafrika katku levikut.

Kokku tuleb VTA-l erakorraliselt kontrollida üle 900 farmi ja majapidamise. Edaspidi kontrollib VTA korrapäraselt katku leitud aladel asuvaid seakasvatusi kord kuus.

Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid Eesti kodusigadel avastati möödunud nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamises. VTA kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil.

Esimene sigade Aafrika katku juhtum Eesti metsseal tuvastati mullu 8. septembril.

Täna tuli teade, et seakatk on jõudnud Soome kontserni HKScan Viljandimaa Tarvastu vallas asuvasse suurfarmi, kus läheb hukkamisele üle 2000 sea. HKScan on Eesti suurim seakasvataja, kelle põhifarm asub Viljandi lähedal Viiratsis.

Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments