0

Okase muuseumi jõuavad õhuLossi ehted

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tuleval kolmapäeval toob Evald Okase muuseumis oma viimaste aastate loomingu vaatajate ette ehtekunstnike rühmitus õhuLoss.

Oma töödega astuvad üles ehtekunstnikud Kadri Mälk, Tanel Veenre, Piret Hirv, Eve Margus-Villems, Kristiina Laurits ja Villu Plink.

Kunstikriitika on kirjeldanud õhuLossi loomingut kui segadusseajavat fenomeni, aegruumis hõljuvat mänglevat nähtust. Kunstnike ehtematerjalid on sageli ebaharilikud, teoste väärtus seisneb vaatajat valvsaks tegevas sisendusjõus.

Ligikaudu kaheksakümnele ehtele-objektile valminud ruumi kontseptsioon sai algimpulsi koostööst arhitektide Lembit-Kaur Stööri ja Ülo-Tarmo Stööriga. Tule mõjul on näitusesaali loodud omalaadne illusoorne söestunud loss. Nii nagu esitletud eheteski, on selles lossis haprust ja jõudu, ettearvamatust ja ausat ilu.

Illusioon on täielik, viies sind hetkeks justkui antiiktempli varemeile ja siis see kaob. Sambad segunevad ja põimuvad kihiliseks, voolavaks aurumassiiviks. Sa oled justkui pilves. Ümbritsev ruum on nii lähedal, et kaob, jäävad ainult mõtted … Hetk ja valgus murrab läbi, päike tõuseb ja loss kaob.

(Lembit-Kaur Stööri mõtisklus raamatust `õhuLoss/Castle in the Air. Jewellery from Estonia`)

õhuLoss on rahvusvaheliselt tunnustatumaid Eesti ehtekunstnike kooslusi, olles 16 aasta jooksul  esinenud oma loominguga erinevates näitusepaikades – Saksamaal, Hollandis, Hispaanias, Portugalis, Taanis, Ungaris, Hiinas, Iisraelis, Itaalias ja Prantsusmaal. Evald Okase Muuseumis Haapsalus toimuv näitus on õhuLossile kolmas ülesastumine Eestis. Varasemad väljapanekud on olnud Rakvere Muuseumis (2001) ja Tallinna Põhjatuletornis (2011).

Väljapanek avatakse Evald Okase muuseumis 12. augustil kl 18 ja seda näeb 6. septembrini.

Maris Aarna
Evald Okase muuseum

Eve Margus-Villems

Eve Margus-Villems. PIUS. Rinnanõel. Merevaik, gabro, valge kuld Kadri Mälk

Kadri Mälk. KADUDEGA. Ehisnõel. Hõbe, oma juuksed, spinell Kristiina Laurits

Kristiina Laurits. VÕLUKEPIKE. Objekt. Hõbe, jaapani lakk, almandiin, värvitud puit Tanel Veenre

Tanel Veenre. PARADOKS. Kaelaehe. Rekonstrueeritud oonüks, puit, hõbe Villu Plink

Villu Plink. ÕNNESTUMISED. Objekt. Fragmendid maalidest (2000-2015), pleksiklaas

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz