17

Läänemaa vallajuhid kiidavad uutvana maavanemat

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

3_ylemine

Juuli algul esitas riigihalduse minister Arto Aas Lääne maavanema kandidaadiks Neeme Suure (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), kes on sama ametit pidanud ka aastatel 2008-2011.

Kolmapäeval tutvustab minister maavanema kandidaati Lääne vallavanematele. Lääne Elu uuris,  mida Läänemaa vallavanemad arvavad peatselt ametisse astuvast Neeme Suurest.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul teda selline valik ei üllatanud. „Ajad on muutunud – vanasti,  kui vallavanemad maavanema kandidaati ei toetanud, siis temast maavanemat ei saanud. Enam meie toetusel eriti suurt tähtsust pole. Omavalitsustel pole selles küsimuses seaduslikku sõnaõigust. Meile lihtsalt  tutvustatakse teda. Aga Neeme Suure suhtes olen positiivselt meelestatud, muidugi,” ütles Peksar.

„Neeme Suure maavanemaks asumine on tore uudis. Tegu on kogemustega inimesega, kes on seisnud riigikogus Läänemaa huvide eest,” ütles Noarootsi vallavanem Triin Lepp.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott pooldab seda, et valituks osutus kohalik inimene. „Tegu on kohaliku mehega, kes on kursis Läänemaa eluga ja ka siinsete probleemidega. Arvan, et maavanem peaks olema inimene, kes on sellest maakonnast pärit ja siin üles kasvanud, seega olen valitsuse valikuga nõus. Ehk on tal ka terviklik vaade tervele maakonnale,” sõnas Ott.

„Praegu on meil Suurele küll mõned küsimused, aga kui temaga kolmapäeval kohtume ja ta meid ja meie arvamusi pooldab, siis oleme temaga seda enam nõus,” lisas Ott.

Martna vallavanem Tiiu Aavik pooldab samuti valitsuse valikut. „Mulle on jäänud hea mälestus ajast, mil ta eelmisel korral maavanem oli.  Tol korral oli ta omavalitsustest ja nende tegemistest väga huvitatud. Leian, et tema näol on tegemist väärtusliku maavanemaga, olen kahe käega poolt.”

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi soovib Suurele edu: „Neeme Suur on olnud pikka aega mu kolleeg ja usun, et ta on maavanema ametis hea valik. Ta on võimekas ja ühtlasi maakonna patrioot. Soovin talle jõudu, jaksu ja koostöövalmidust!”

„Küsimus on maavanema ametikohas üleüldse. Kuidas see hakkab toimima, kui haldusreformi tagajärjel jääb Läänemaale näiteks ainult kaks omavalitsust? Mis üksus see maavalitsus siis on,” kommenteeris Ridala vallavanem Toomas Schmidt. „Aga Neeme Suurt isiklikult ma muidugi toetan, sest ta on sellel ametipostil juba olnud ja aktiivselt toimetanud. Kolmapäeval tuleb minister Neeme Suurt vallavanematele esitlema, usun, et ta saab kõigi poolehoiu osaliseks.”

Haapsalu linnavolikogu esimees Andreas Rahuvarm on samuti positiivselt meelestatud.

„Toetan otsust, et Neeme Suurest saab taaskord maavanem, sest tal on kõik selleks ametiks vajaminev olemas. Ta on tark ja esinduslik ning saab oma tööga kindlasti hakkama,” ütles Rahuvarm.

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse ajutise asendaja Varje Paaliste arvates on valitsuse valik õnnestunud. „Olen otsusega rahul. Tal on juba selle ametikoha kogemus, samuti nagu ka Riigikogu kogemus, mis tuleb sellel ametipostil kindlasti kasuks. Tegemist on väga asjaliku ja suure missioonitundega inimesega,” ütles Paaliste.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos loodab, et Suurega ootab ees hea koostöö. „Suur tunneb Läänemaad ja kohalikke omavalitsus väga hästi. Tema kogemused ja teadmised, mis puudutavad nii Läänemaad kui ka laiemalt riiki, tulevad meie maakonnale igati kasuks. Usun, et tal saab omavalitsustega olema väga hea koostöö,” sõnas Ojala-Toos.

Suur jäi kevadistel riigikogu valimistel parlamendi ukse taha, praegu on ta Lääne-Nigula vallavolikogu liige.

Lääne maavanema kt on praegu maasekretär Kristel Jupits. Enne teda oli maavanem Innar Mäesalu (2011-2014). Mäesalu sai eelmise aasta lõpus asendusliikmena riigikokku, kuid viimastel valimistel ta Reformierakonna nimekirjas riigikokku valituks ei osutunud.

Lääne Elu andmeil soovis ka Mäesalu naasta maavanema ametisse, samuti lootis seda kohta saada reformierakondlane Reimo Nebokat.

 

Neeme Suur CV

Sündinud 2. septembril 1968 Haapsalus.

2004 Maaülikool, bakalaureusekraad loodusvarade kaitse ja kasutamise erialal

1991-1996 Piirsalu metskonna metsavaht 
1996-2002 Risti vallavanem 
2002-2003 Eesti Regionaalse ja Kohaliku Arengu Sihtasutuse (ERKAS) arendusjuht

2002 – 2008 Risti vallavolikogu esimees

2003-2008 Läänemaa Arenduskeskuse juhataja

2008-2011 Lääne maavanem

2011-2015 riigikogu liige

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
...
...

Varsti saame näha nii uut kui vana ja tuult saba alla selle suure võimu all.

Kübe
Kübe

Kiidan oma suurt..,.,õlut

jaak
jaak

Taebla,Oru ja Risti vald liideti Lääne-Nigula vallaks.Mis siis tegelikult nüüd on juhtunud? Taebla valla inimesed elavad halvemini kui kunagi varem.Raha ei ole millegi jaoks.Gümnaasium kaotati,spordihoonest koondati kõik.Vallavanem ei tee oma tööd vaid tegeleb maakonna ühendamisega.Juhib Haapsalu Turismi ja õpetab Tallinnas.Kui liita kokku kolme endise vallamaja kulud-palgad siis on summa väiksem kui praegusel liitvallal.Aga koondati ju terve hulk inimesi ja tuuakse võõraid ametisse.Lääne-Nigula vallas toimub pidev kaadri vahetus,sest vallavanem ei ole kompententne.

Tiina
Tiina

Ja tahaks siis väga teada kuidas need taebla valla inimesed siis halvemini elavad? Jaak, ma saan kibestumisest aru, aga see jutt on lihtsalt loll

Mnjah:)
Mnjah:)

Kohe naljakas lugeda kohaliku omavalitsuse tegelaste kommentaare, vist Tallinnast kaugel ja arusaamisega raskusi. Palun tooge välja, et mida on Suur Neeme teinud Riigikogus Läänemaa jaoks ja jätame nn katuserahad välja? Pendeldamine erinevate ametikohtade vahel näitab ilmekalt, et tööl ei ole tulemusi. Värav keset eiteakus jne:) Oleks aeg hakata mõtlema ja faktidele ning tegudele toetuma arvamuse avaldamisel.

Kustas
Kustas
Head omavalitsusjuhid, eriti eluaegsed vallavanemad ja volikogu esimehed – kartke Neeme Suurt, sest ta võtab teie leiva ja töökoha, võtab teie reputatsiooni kohalikus kogukonnas, kuna varsti te olete eikeegi ja teist ei sõltu enam midagi. Üle keskealistena ja vaevu keskharidusega peate varsti suunduma tööotsingutele Soome, nagu seda on teinud Lihula endine vallavanem. Palun vaadakem laiemat pilti, miks Neeme Suur Riigikogust maavanemaks suunati. Sisuliselt on see ju inimese taandumine kordades tähtsamalt ja jõulisemalt positsioonilt tagasi ühe hääbuva maakonna siseministeeriumi ametnikuks ehk osakonnajuhatajaks. Neeme Suur on minister Arto Aasa meeskonnas, kes lähitulevikus vabatahtlikult ja sealt edasi sunniviisiliselt hakkab Läänemaal valdu kokku panema.… Loe rohkem »
tre
tre

jama maavanem harigu põldu parem sõnadega kõva mees

oi+oi+oi
oi+oi+oi

jama maavanem harigu põldu parem sõnadega kõva mees

abc
abc

Reform polegi muud teinud,kui vähendanud gümnaasiumiõpilase tasemel igal aastal tulumaksu 1 protsent aastas-nagu graafiku järgi. Muu töö on neil kõik tegemata.

bla
bla

Maavanema kui riigi käepikenduse ülesandeks peaks lähiajal kujunema haldusreformiga tegelemine (juhul kui reformimehed seda teab-mitmendat-korda jälle tegemata jäta). Haldusreform seab otsesesse ohtu korterühistu suuruste valdade juhtide leiva ja ega ka suuremate KOV juhtide amet ühinemiste puhul garanteeritud pole. Lisaks on maakonna esisots siiamaani pigem jätkusuutmatute kääbusvaldade eksistentsi õigustanud. Seega selline hosianna täiesti arusaadav.

üpsilon
üpsilon

Ühel häälel….,ja käsi püsti.

wpDiscuz