Kajar Lember: Et ei oleks ainult palju naati…

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kajar LemberKeegi uue reformi ideoloogidest ei räägi sellest, et omavalitsuste suurenedes kahaneb inimeste võimalus rääkida kaasa kohalike otsuste vastuvõtmises ja osaleda võimuorganite töös, kirjutab SDE aseesimees, Tartu abilinnapea Kajar Lember (fotol) Postimehes.

Eri valitsuste jõuetus riigireformi eesmärke ja tegevusi kokku panna on ühtpidi naljakas, ent teisalt väga kurb. Taas esile tõstetud liigne tsentraliseeritus ei too kokkuhoidu ega anna ka perspektiivis oodatud tulemust. Pigem süvendab see ääremaastumist ja tekitab väikestes kohtades elavates inimestes tunde, et nende oma riik läheb nende juurest veelgi rohkem ära. Jah, läbi tele- või arvutiekraani tuleb ta tagasi, kuid sedagi ebaühtlaselt ja vahel kasutult. Kuidagi ei piisa sellest, kui on ainult palju naati, aga pole pangaautomaati, pole noori, pole ühtki poodi …

Praeguse reformikava sihiks on aga paraku seatud suurus ja müstiline võimekus. Ma ei ole näinud ühtegi tõsiseltvõetavat uuringut ega statistikat, mis näitaks, et koos omavalitsuse suurusega kasvab ka selle haldusvõimekus. Kui keegi tahab uskuda suuruse võlu, siis taandubki see pigem usu küsimuseks. Keegi uue reformi ideoloogidest ei räägi sellest, et omavalitsuste suurenedes kahaneb inimeste võimalus rääkida kaasa kohalike otsuste vastuvõtmises ja osaleda võimuorganite töös. Kodanikualgatusest ja kaasamisest saab sisutühi muinasjutt. Kõik see on tühja maa tulevik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments