Ajakirjanik Margus Välja avas Haapsalus fotonäituse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17

Täna avas Haapsalu kultuurikeskuses oma fotonäituse „Ajalehepildid. Uudisloo vaateline pool” Eestis ja Californias tegutsev ajakirjanik Margus Välja.

Oma esimesel personaalnäitusel eksponeerib autor New Yorgis, Los Angeleses, San Franciscos ja Silicon Valleys aastatel 2008-2015 üles võetud pilte. Tegemist pole spetsiaalselt näituse jaoks tehtud fotodega, vaid osaga ajakirjaniku igapäevatööst.

„Ega siin midagi vaadata pole, need pildid on lehes ilmunud või lugude juurest üle jäänud,” jäi Margus Välja ise tagasihoidlikuks.

Väljas on fotod artiklite juurde, millest osa on ilmunud ka Eesti ajalehtedes ja ajakirjades. Ajalehefoto võib öelda rohkem ja muud kui sõnad, ja teha seda ka siis, kui kirjutatu on juba aegunud.Muu hulgas näeb fotosid kuulsustest ja ajahetkedest, keda või mida pole Eestis tõenäoliselt mitte kellelgi õnnestunud pildistada või näha.

„Need on hetke pildid ja nendega käib kaasas tekst, mis seletab loo ära. Nii võib-olla polegi pilt kõige parem, aga lugu on oluline,” rääkis Margus Välja. Ta lisas, et teemad, millest kirjutada ja pildistada, pole sageli enda valida, vaid need on need, mida elu ette toob. Sageli on tegemist rõõmsate sündmustega, kuid piltidelt vaatab vastu ka protestiajastu. 

Autor tunnistas kõige keerulisem töö oli fotode väljavalimine: näitusele jõudis 70 000 fotost 40 ning Välja sõnul kõiki õigeid pilte tal üles leida ei õnnestunudki.

Näitus on kultuurikeskuse fuajees avatud 30. augustini.

Välja näitus 1 Välja näitus 2 Välja näitus 3 Välja näitus 5 Välja näitus 6 Välja näitus 7 Välja näitus 8 Välja näitus 9 Välja näitus 10 Välja näitus 11 Välja näitus 12 Välja näitus 13 Välja näitus 14 Välja näitus 15 Välja näitus 16 Välja näitus 17 Välja näitus 18

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments