Kutsehariduskeskus avab kuus uut eriala

Kaie Ilves

kaie@le.ee

MKL-2

Aile Nõupuu. Merilin Kaustel-Lehemets

Kõiki seniseid erialasid hakatakse õpetama uuendatud õppekavade järgi.

„Tegelikult on uued kõik erialad,” ütles Haapsalu kutsehariduskeskuse arendusdirektor Aile Nõupuu.

Uuendatud õppekavadele üleminek tähendab seda, et kõik õppekavad on muudetud väljundipõhiseks.

„Õpe on palju praktilisem. Üldained on integreeritud erialaga ja toetavad seda. Näiteks üldehitajad lahendavad matemaatikaülesandeid praktilises tunnis. Arvutavad näiteks materjalikulu. Õpilastele selline õpe väga meeldib. See pole kuiv,” ütles Nõupuu.

Päris uusi erialasid on kuus: päevases õppes bürootöötaja, tsükliõppes CNC töötlemiskeskuse operaator, majutusettevõtte juht, pottsepp ja kangakuduja ning töökohapõhises õppes toitlustuskorraldaja.

Bürootöötaja eriala saab õppida pärast põhikooli lõpetamist, õpe kestab kolm aastat ja lõpetaja saab kutsekeskhariduse. Edasi on võimalik õppida majandusarvestuse või raamatupidaja erialal.

„Sobilik tütarlastele, kes tunnevad huvi sekretäri- ja kontoritöö vastu. Palju on räägitud sellest, et kutseharidus on poistekeskne, poistele on palju erialasid, see eriala pakub aga võimaluse just tüdrukutele,” ütles Nõupuu.

Bürootöötaja erialal avab kutsehariduskeskus ühe rühma (25 õppurit).

Majutusettevõtte juht, CNC töötlemiskeskuse operaator, pottsepp, kangakuduja ja toitlustuskorraldaja on erialad  täiskasvanutele. Nõupuu sõnul tähendab õppekavade uuendamine muu hulgas ka seda, et õppekavasid on võimalik muuta lühemaks.

„Toonase haridusministri Jaak Aaviksoo seisukoht oli, et just täiskasvanud inimeste kiirema tööturule pääsu tagab lühem õppimise aeg,” ütles Nõupuu.

Seni on täiskasvanutele mõeldud erialadel õpe kestnud valdavalt kaks aastat, üksikutel erialadel ka aasta. Majutusettevõtte juhi, CNC töötlemiskeskuse operaatori, pottsepa ja kangakuduja erialal kestab õpe pool aastat, toitlustuskorraldaja erialal aasta.

Nõupuu ütles, et pottsepa eriala on juba praegu nii populaarne, et rühm on täis.

„Vaatasin, oli 16 avaldust, aga vastu võtame 15. Massiga sellist tööd ei õpi,” ütles Nõupuu.

Ka kangakudumise erialale on juba huvilisi. Et keskuse õppeklassis on kaheksa paari kudumistelgi, siis nii palju võetakse vastu ka tulevasi kangakudujaid.

Toitlustuskorralduse õpe kestab aasta ja see on mõeldud inimestele, kellel on koka kvalifikatsioon või töökogemus kokana.

„Põhimõtteliselt on see  neile, kes unistavad peakoka karjäärist,” ütles Nõupuu.

Ka puhastus- ja hotelliteenindajaid loodab kutsehariduskeskus hakata õpetama töökohapõhises õppes nagu lapsehoidja ja toitlustuskorraldaja erialagi. Töökohapõhine õpe tähendab seda, et kaks kolmandikku õppest on töökohal, üks kolmandik koolis. Nõupuu ütles, et läbirääkimised käivad Fra Mare ja Roosta puhkekeskusega.

„Mujal Euroopas on isegi nii, et ollakse üks päev nädalas koolis ja ülejäänud päevad töökohal, kus juhendaja õpetab inimese välja,” ütles Nõupuu.

Esimese katse töökohapõhist õpet käivitada tegid kutsekoolid 2006.-2008. aastal.

„Nüüd püütakse sellele anda uuesti tuult tiibadesse. See on väga loomulik õppevorm,” ütles Nõupuu.

Lpasehoidja eriala praktikabaasid näiteks on Haapsalu lasteaiad.

„Tihtipeale on õppurid oma töötajad, kes ei vasta kvalifikatsioonile,” ütles Nõupuu.

Ühtegi eriala kutsehariduskeskus tänavu ei sulge.

„Üldehitajaid võtame vastu vähem, ühe rühma,” ütles Nõupuu.

Üldehitus on kutsehariduskeskuse vanim eriala, mida õpetatakse alates 1987. aastast, kui alustas Uuemõisa ehituskool. Nõupuu sõnul oli ehitusbuumi ajal tahtjaid lausa kaks inimest kohale. Ehitusturu langusaegadel eriala enam nii menukas pole.

Kokku saab kutsehariduskeskuses õppida paarikümmet eriala.

„Erialade hulk on pidevas muutumises. Näiteks tänavu märtsis avasime lapsehoidja eriala töökohapõhises õppes,” ütles Nõupuu.

Praegu on kutsehariduskeskuses 650 õpilast, sügisel kasvab õpilaste hulk 800ni. Nõupuu ütles, et vastu võetakse ja lõpetab täiskasvanuid rohkem kui noori. Et aga noorte õppeaeg on pikem, moodustavad kutsehariduskeskuse õppureist üle poole siiski noored.

Uued erialad

Bürootöötaja, põhihariduse baasil, kolm aastat

CNC-töötlemiskeskuse operaator, põhihariduse baasil, kuus kuud, tsükliõpe

Majutusettevõtte juht, keskhariduse baasil, kuus kuud, tsükliõpe

Pottsepp, põhihariduse nõudeta, kuus kuud, tsükliõpe

Kangakuduja, põhihariduse nõudeta, kuus kuud, tsükliõpe

Toitlustuskorraldaja, keskhariduse baasil, üks aasta, töökohapõhine õpe

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments