Palivere rattamaraton tõi starti 457 ratturit

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Palivere Kapp 2015 Juhan Lukk

Palivere mehel Juhan Lukil on kõik sealsed suusa- ja rattarajad viimse pisiasjani teada. ARVO TARMULA

Pühapäeval jõudis Läänemaale Lääne-Eestti maastikurattasari Marimetsa Kapp 2015. Sel aastal Ruila ja Märjamaa sõitudega alanud sari jätkus pühapäeval Läänemaal X Cramo Palivere rattamaratoniga.

Suurest spordipeost võttis osa 364 jalgratturit, kes startisid 16 ja 33 km distantsil. Peale nende startis lastesõidule veel 93 last. Kokku võistles Paliveres 457 jalgratturit.

Korraldajad jalgrattaklubist Paralepa olid ette valmistanud väga tehnilise ja mitmekesise võistlusraja. Suurem osa distantsist koosnes metsateest ja suusarjast, aga sõita tuli ka niidul ja metsaradadel. Minimaalselt oli asfalt- ja kruusateid.

Ilus ilm, palju võistlejaid ja pealtvaatajaid, suurepärane ja ladus korraldus andisd kokku väga hea võistluse.

Lastesõidul oli rekordarv võistlejaid, perekondi lausa 21

Päeva alustasid kõige nooremad. Võisteldi kolmes vanuserühmas ja tillusõidus, kus vanemate käe kõrval tuli läbida 300 m, olid kõik võistlejad jäätise ära teeninud. Vanemate, 8-10aastaste seast selgitati ka võitjad. Palivere metsaradadel said teistest paremini hakkama tüdrukutest Natali-Nora Nigul ja poistest Virgo Mitt. Õnneloos oli perekondadele, kust võistlusrajal käisid ema-isa ja laps. Neid peresid oli 21 ja loosirattast tõmbas fortuuna Mati Kallemets 11 õnnelikumale perele auhinna.

Pikale distantsile läks 226, lühemale 138 ratturit

Täpselt kell 12 andis Alar Källe stardipaugu 33 km sõitjaile. Kümme minutit hiljem läksid rajale 16 km distantsi valinud sportlased. Lühema sõidu eel andis üks korraldajaid Ailar Ladva sportlastele juhiseid ja peatselt olid rajal kõik 364 jalgratturit!

Kohe hakkas ka juhtuma. Vaevalt 1,5 km sõidu järel, kui jalgratturid kaarega uuesti pealtvaatajate ette olid tulnud, kukkus kaks 16 km rajal olnud naist. Kohe olid nad aga püsti ja said võistlust jätkata.

Kui pool tundi oli põhidistantsist sõidetud, kutsus võistluste kommentaator kõiki poole maa kurvi, kuhu oodati juhtgruppi. Viie meest tulid Magnus Kruusemanni juhtimisel, pool maad läbitud 40,31 sekundiga. Läks veel natuke üle minuti ja poolele maale jõudis ka esimene läänlane, Üllar Petrovits, 15. kohal pärast 16 km läbimist.

Siis aga jõudsid finišisse lühema distantsi sõitjad. Esimesena saabus Nõmme rattaklubi sõitja Karel- Georg Nõmm, järgmisest eraldas teda neljaminutiline edumaa. Tema on ka M16 grupi võitja. Võit tuli ajaga 39.29.

Võitja jäi oma etteastega rahule: "Väga tehniline rada, võttis korralikult läbi. Tahtsin võita, sest minu põhikonkurendid olid pikemal distantsil. Valisin 16 km, sest äsja olid Eesti meistrivõistlused."

Teisena finišeerinud Rait Ärm arvas, et võitjale vastu saada ei olnud tal täna mingit võimalust: "Liiga hea oli".

Peatselt oli finisis ka 16 km naiste võitja Tatjana Dobolina Spordipartnerist. "Mõnusalt raske rada oli. Hea oli sõita. Sõitsin oma sõitu, gruppides ei passinud," ütles Dobolina.

Vahepeal oli saabunud finišisse ka Läänemaa politseikonstaabel Kiur Klipperg. "Andsin lihtsalt agu. Normaalne rada," olid  ta esimesed emotsioonid 20 sekundit pörast finišit.

Läänemaa parim naine sellel distantsil oli JK Paralepa võistleja Eda Megi, kes oli finiši üliõnnelik: "Rada oli tehniline, startsisin tagumsisest reast ja tuli kohe hakata kohta parandama."

Kõigi tähelepanu tõmbasid kolm Kalevi rattaklubi M12 sõitjat, kes saavutasid kolmikvõidu. Nad kallistavad ja õnnitlevad üksteist – sport on ikka ilus küll.

Põhisõidul oli põnev finiš

Kõik olid juba põhisõidu saabujate ootuses, kuid ikkagi jõudsid nad finišisse äkki. Viis meest tuiskasid lõpujoone poole, hoog aina kasvas, nagu polekski pikka distantsi läbinud. Viis meest mahuvad kuue sekundi, esinelik kolme sekundi sisse. Võitjaks tuli napilt Magnus Kruusemann A/T Spordist, aeg 1.22.29. "Hea, et rada oli lühike, mul Eesti meistrivõistlused veel jalgades. Olime grupis koos ja lõpp tuli napilt mulle," ütles võitja.

Võitjale meeldis mitmekesine rada. "Metsas oli huvitav sõita. Samas oli suures grupis ka oht, et võib kukkuda. Kokkuvõttes väga hea võistlus," ütles Kruuseman.

Läänemaa parim mees Üllar Petrovits, kes kahel eelmisel etapil on saavutanud 11. koha, oli täna 13., oma M40 grupis aga kuues – väga korralik sõit. "Korralik rada. Tuli ainult peale vajutada," ütles ta.

Naiste sõidult saabus esimesena Merilin Metsalu AT Spordist. Tema meelest oli rada väga raske ja nõudis suurt vamisolekut: "Üliraske rada. Raputas kogu aeg. Passima ei tohtinud jääda, tuli oma sõitu sõita.

Naiste võitjal kulus raja läbimiseks 1.36.51 . Parim Läänemaa naisvõistleja Gerda Algre saavutas neljanda koha. Tema toonitas et võistlustrass oli üheringiline: "Tehniline ja huvitav rada. Meeldis, et oli üks ring, seda on huvitavam läbida."

Siis jõudsid pärale ka meie staažikad rattahundid Juhan Lukk ja Mati Kallemets. Nad olid etteastega rahul.

"Meile see oma kodurada, tunnen igat auku ja kivi," ütles Kallemets.
Pärast rattasõitu said võistlejad kasutada ka massaaži. Eemalt vaadates käis selles telgis kogu aeg kibe töö.

Korraldajad jäid rahule

JK Paralepa korraldas väärika spordivõistluse.

"Aastatega on välja kujunenud toimkond, kes teeb korralikult tööd. Kaasa tulevad inimesed, kellel on kogemused," ütles Jaan Saviir JK Paralepast. ta toonitas, et teha saab ühte asja korraga: kas ise osaleda või korraldada, sest võistlusel tekivad ikka asjad, mida tuleb käigupealt lahendada. "Tuleb olla kas hea korraldaja või hea võistleja," sõnas Saviir.

Jaanus Getreu

Tulemused

16 km M16
I Karel-Georg Nõmm RK Nõmme 39.29
II Rait Ärm Porter Racing 43.19
III Jarko Jael Jõesaar Rapla 45.33

16km M
I Mattis Alliksoo 43.29
II Madis Mõek SK Plekipande 43.35
III Bruno Loonde Sula 44.50

16 km M12
I Lauri Tamm KJK 44.21
II Frank- Aron Ragilo KJK 44.26
III Egert Johanson KJK 44.45

16 km M14

I Sander Stimmer Pärnu kalev 45.03
II Robert Johanson CFC 45.14
III Matvei tarassov Nõmme JK 47.55

16km N

I Tatjana Dobolina Spordipartner 49.13
II Liina Volmerson X Sport Team 53.11
III Piia Paring- Rannamägi Peetri RK 55.57

16km N16

I Silvia Türkson Porter Racing 51.26
II Kädi raadla Sula 52.08
III Ann-Mari Sarvet Porter racing 54.04

16km N40

I Maive Tammeltau Redbike Actual 52.40
II Jaanika Rist KJK 52.41
III Eda Megi JK Paralepa 53.08

16km N12

I Laura-Lizette Sander pärnu kalevi SK 55.20
II Mari-Isabel Allikberg Nõmme RK 57.21
III Annabrit Prant KJK 57.29

33km M
I Magnus Krusemann AT Sport 1.22.29
II Toomas Erikson X Sport Team1.22.31
III Dmitri Sõptsenko In Focus Team 1.22.31

33km M40

I Ravshan Balgabaev In Focus Team 1.22.29
II Indrek Epner KJK 1.22.32
III Kaido Kriisa 1.24.50

33 km M50

I Aimar Pedari RR Siplased 1.23.54
II Harri Sügis Spordipartner 1.24.51
III Alar Nigul CFC 1.33.28

33km N

I Merilin Metsalu AT Sport 1.36.51
II Evelin Ansip-Kokk Spordipartner 1.39.54
III Daisi Rist KJK 1.39.54

Meeskondlik esikoht

I X Sport Team

Kõik tulemused www.paralepa.ee

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments