Täna algab Haapsalus Itaalia veinipidu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

...Müüriääre kohvikus...

vein

Hetk mullustelt veinipäevadelt. ARVO TARMULA

Täna algab viies Itaalia veinipidu, mis on seekord varasemast lühem – Itaalia veinidele, toidule ja muusikale pühendatud pidustused kestavad kaks päeva.

Reedel on veinidegustatsioonid ja kontserdid Haapsalu vanalinna kohvikuis ja galeriides. Eelmise aastaga võrreldes on kasvanud nii degustatsioonide kui ka osalevate kohvikute hulk – temaatilisi veinimaitsmisi korraldavad peaaegu kõik vanalinna kohvikud-galeriid. Veinipeo korraldaja, Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi soovitab piletid degustatsioonidele kindlasti eelmüügist ära osta.

„Kohti veel leidub, aga näiteks Kärme Küülik on juba mõnda aega välja müüdud,” märkis ta.

Laupäeval on peo keskne üritus – Promenaadile kõlakoja juurde seatakse üles traditsiooniline veinipromenaad, kus kõik soovijad saavad üheksaeurose pileti eest lunastada veinipäevade embleemiga veiniklaasi, mida täita soovitud võistlusveinidega. Degusteerimisel osalejad saavad veine hinnata, mille tulemusel selgitatakse välja parimad Itaalia valge ja punane vein, parim Chianti Classico ja Prosecco.

Samal ajal on ka koduveinikonkurss, kus parimad selgitab välja Maalehe ja Veinivilla kokkupandud žürii. Taustaks mängivad Haapsalu Big Band, Chacha Roots, Shoot the Piano Player, Promenaadi Polaarkaru Piitpänd jt.

Neljal eelmisel aastal peeti veinipromenaadil laata pühapäeval. Seekord tuleb laat laupäeval, kohe pärast võistlust. „Inimestel oli keeruline kolm päeva kohapeal olla, ka veinitootjad ise kippusid juba ära,” põhjendas muudatust Murumägi.

Veinipeo ajal on Haapsalus tegemist ka neil, kellele vein, gurmee või muusika korda ei lähe: parfüümikauplus Pariisi Vesi müüb Itaalia kaubamärkide tooteid soodushinnaga, Kodanike torni juures müüakse Eesti kõrgkoolide disainitudengite töid, helikopter sõidutab linna kohal lõbureisijaid.

Teine suurem uuendus on tänavu selles, et kui varem on korraldajad itaallasi peole ise kutsunud, siis tänavu leidis üks Itaalia veiniäriga tegelev perekond ürituse ise üles ja andis teada soovist osaleda, ütles veinipeo eestvedaja Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

„See on ka esimene pere, kes on spetsiaalselt Itaaliast veinipeole tulemas. Muidu on siia tulnud ikka need, kel on Eestis ka mujal asjaajamisi,” rääkis Murumägi. Itaallasi on üldse tänavu oodata päris palju, lisas Sukles.

Veinipeo populaarsus on Suklese sõnul ka eestlaste seas aastatega kasvanud. „Mingi aeg sõitsin lennukis ja minu taga rääkisid noored, et kindlasti tuleb Haapsallu minna. Seda oli hea kuulda. Eesti suuremail riikitoojail on veinipäevad oluline müügikoht, aga juba ka staatuse sümbol,” sõnas linnapea.

Suklese hinnangul seisneb veinipäevade edu osati selles, et üritus sobib Haapsallu väga hästi – on soliidne ja tagasihoidlik, sobib Haapsalu kohvikukultuuriga. Murumäe hinnangul on veinipäevad suuresti kaasa aidanud Haapsalu kohvikukultuuri viimaste aastate hüppelisele arengule. Ka Murumägi märkis, et üritus on tuntud oma soliidsusega. „Ma ei ole nende aastate jooksul näinud veinipromenaadil purjus inimesi,” tõi ta näite. Kui algusaastail rahastas veinipäevade korraldamist ka linn, siis nüüd rahastab Itaalia veinipidu end Murumäe sõnul ise.

Korraldajale kultuurikeskusele jääb isegi väike kasum. „Näiteks mullu sain inimeste selle ürituse korraldamisega seotud ületunnid kinni maksta,” ütles direktor. Võrdluseks märkis Murumägi, et teised linna korraldatavad üritused toimivad paljuski toetustel ja tulevad ots otsaga toime. Haapsalu Itaalia veinipidu sai alguse, kui linnapea Urmas Sukles sattus Itaalias reisides Haapsalu sõpruslinna Grevesse, kus peeti parasjagu veinipäevi. Samal reisil juhtus Sukles kokku Eesti aukonsuliga Firenzes Luigi Ceicchiniga, kes aitas üritusele Haapsalus elu sisse puhuda. 

Itaalia veinipäevade kava

Reede
16 Friuli piirkonna Anselmi veinid Haapsalu Raamatus
16 Oliva Estonia oliiviõlid Epp-Maria galeriis
18 Mionetto vahuveinid linnagaleriis, kõlavad Itaalia serenaadid Aare Saali ja Tiit Kalluste esituses
18 Puglia veinid kuursaalis
18 Itaalia veinid Dunker OÜ-lt restoranis Soffa, musitseerivad Alari Tamm ja Kelly Kibar
18 Friuli-Venezia-Giulia piirkonna „Tenuta di Angoris” veinid Vinorama veinistuudiolt Hermanis
19 Casa Ghelleri prosecco-õhtu Hapsal Dietrichis
19 Valgejõe veinivilla veinid Beguta taimetoidukohvikus
19 ‎Marenco veinimaja veinid Kärmes Küülikus
19 Bestwine’i veinid Müüriääres
19 Tridensi ja Tommasso Primivera veinid lounge'is Aed
20 Romantiline õhtu Itaalia muusika & veinidega restoranis Soffa

21 Itaalia pianist ja laulja Tommaso Primavera, DJ-d Antti Tsugart ja Andres Alev lounge'is Aed
22 Veinipidu kuursaalis, mängib Lexsoul Dancemachine (Robert Linna, Martin Laksberg, Jürgen Kütner, Caspar Salo, Joonas Mattias Sarapuu)

Laupäev
10–12 Hommikusöök Itaalia moodi Hapsal Dietrichis
12–17 Veinipromenaad kultuurikavaga Haapsalu promenaadil
16.00 Koduveinikonkursi autasustamine kõlakojas
18–23 Casa Ghelleri proseccoterrass Hapsal Dietrichis
19 Hoovichill Hermanis (DJ Kristi Steel, õhtumull Modolet Giallo)
20 Romantiline õhtu Itaalia muusika & veinidega restoranis Soffa (Posti 1)
21 Italo Disco ja veinidegustatsioon lounge´is Aed (DJ Antti Tsugart)
22 Veinipidu kuursaalis, mängib Sofia Rubina Band (Sofia Rubina Hunter, Jason Hunter, Holger Marjamaa, Heiko Remmel, Toomas Rull)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Prosecco
8 aastat tagasi

ega tavaliselt ju ei osta koju hunnikute viisi veine, et nende erinevust võrrelda. See tõttu on see ka üks tore päev enesele avastamaks , milliseid maitseid eelistad jne.
Üks ettepanek ka, kutsuge edaspidi ROHKEM ka neid, kes veinikõrvale pakuksid põnevaid ampse. Minu lemmik on juba teist aastat Fra Mare telgis pakutav lisand.

päikene
8 aastat tagasi

Suurepärane suve algus üritus. Elavdab linna elu-olu ja toob käivet nii majutusse, kohvikutesse, restoranidele, samuti saab mõnusa annuse hääd muusikat ja melu. Tore idee ja toimib kenasti.

poosi
8 aastat tagasi

Hökk! Millal viinapidu tuleb?!

Karumõmm
8 aastat tagasi

haapsalu on mõttetu

?
8 aastat tagasi

Kas Super Mario on ka kohal?

!
8 aastat tagasi
Reply to  ?

ei Super Maario lakub Evelinist lahkumineku haavu. Evelin käib nüüd võõraste meestega pidudel.

haapsalus avatakse iga aastane joomalaager
8 aastat tagasi

Terve linn pannakse selle heaks tööle et Itaalia onude äridel ikka hästi läheks, muidu on oht et itaalia onud jäävad nälga. Huvitav kas kunagi hakkavad itaalia onud meie tooteid ka sama õhinaga müüma, kui meie nende omasid. EI MITTE KUNAGI sest nemad on enda maa patrioodid ja nemad võõrast toodet enda maale ei lase… Pärast kui rahmamass on kohalikult turult välja viidud siis vinguvad need samad baaride omanikud et näe käivet ei ole. Kulla ettevõtjad te kaevate ise endale hauda selliste üritustega.

no
8 aastat tagasi

aga ei ole halba ilma heata. Nüüd saab eesti onu kohaliku kombe kohaselt jälle viriseda. Oligi juba igavaks läinud. Eks!

.
8 aastat tagasi
Reply to  no

mida nüüd siis valesti öeldi ? Täpselt nii ongi ju.

päikene
8 aastat tagasi

oeh, rumalus kuubis

Küsimus
8 aastat tagasi

Algsest kavast on välja kukkunud – laupäeval kella 17.00-20.00 jätkub veinide ja suupistete müük promenaadil. Kas see üritus ikka toimub?