0

Täna on Läänemaa tantsupidu

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tantsupidu (Merilin Kaustel-Lehemets) (53)

Laupäeva õhtul on Haapsalu piiskopilinnuses Läänemaa tantsupidu Aja Jälg. Tantsupidu algab rongkäiguga veetorni juurest kell 17.30, seda saadab puhkpilliorkester Haapsalu.

Korraldajad loodavad heale ilmale, sest kavas on tantsida muusikakooli rahvapilliansambli Pille muusika saatel. Kui ilmataat elavat muusikat ei luba, tuleb appi tehnoloogia koos CD plaatitega.

Tantsupeol tantsib 67 kollektiivi üle tuhande osalejaga – 15 mudilaste tantsurühma, 25 laste tantsurühma, 26 täiskasvanute tantsurühma. „Siin on osalejaid alates lasteaia lastest kuni memmedeni välja,”  ütles tantsupeo kuraator Marju Viitmaa.

„Arvan, et kui inimesed käivad terve aasta trennis ja kannavad meie pärimust ja kultuuri edasi, siis see ongi lahe,” vastas tantsupeo pealavastaja ja Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas küsimusele, mis on sel aastal lahedat.

Nagu nimetus Aja Jälg lubab aimata, saab tantsupeol näha vanu pärimustantse ja autoritantse, millesse on jäänud pärimustantsu jälgi. „Oma peo ehitame üles aja kulgemisele ja jäljele tantsude muutumises. Vanade rahva- ja seltskonnatantsudest jõuame nüüdisaja tantsude juurde,”  rääkis Viitma.

Õiglase sõnul on nüüdisaegseis autoritantsudes kasutatud pärimuslike tantsude elemente, millest sünnib oma tants autori emotsioonide ja nägemusega. „Eks tantsupeol ole näha, mis jälje meie sellesse jätsime ja mis jälje see meisse jätab,” ütles Õiglas, kellel on see esimene suur pidu lavastada.

Mõned päevad enne tantsupidu on ta tundnud ärevust, kas kõik on ikka meeles ja kas pole kahe silma vahele jäänud. Laupäeva hommikul kell 8 oli esimene proov, kus kõik trupid kokku tantsisid. „Maakond, kus on tantsupidu igal aastal, on näidanud, et meie tantsijad on tublid,” tõdes Õiglas.

Pealavastajat ja mitme tantsurühma juhendajat Malle Õiglast abistavad liigijuhid Tiiu Tulvik, Elle Turnau, Anne Kübarsepp, Malle Niit, Ulrika Grauberg, Liia Lees, Erika Tee ja Lea Teder. Peo muusikajuht on Margus Tokko, kunstnik Egon Erkmann.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz