Haapsalu vanalinna alkoholipood ei meeldi lapsevanemaile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

IMG_3549

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haapsalu kunstikooli ja möödunud reedel avatud alkoholipoe uksed asuvad kõrvuti ning see häirib õpetajaid ja lapsevanemaid. Foto: Arvo Tarmula

 

Sügisel 35. sünnipäeva tähistanud Haapsalu kunstikoolile teeb meelehärmi samas majas Karja tänaval avatud alkoholipood Alko 1000.

„Õpetajaile see asi küll ei meeldi,” ütles kunstikooli direktor Mai Aavasalu. „Varem oli ühel pool galerii, teisel pool galerii, kool läks keskelt. Nüüd on kooli ja alkoholipoe uksed kõrvuti.”

Erinevalt näiteks Tallinnast on Haapsalus reguleerimata, kui kaugel peavad kool ja alkoholipood teineteisest asuma. Sellest, et endistesse Kuke galerii ruumidesse tuleb alkoholipood, luges direktor ajakirjandusest. 

„Absurd!” ütles lapsevanem Reet Rebane kunstikooli majas oleva alkoholipoe kohta. „Haapsalul peaks olema uus silt: laste-, noorte- ja alkoholisõbralik linn. Selle majaga on kõik täidetud,” lisas ta.

Muinsuskaitseameti Läänemaa vaneminspektor Kalli Pets ütles, et ei suutnud algul uskuda, et kunstikooli majja, kus õpivad lapsed, tuleb alkoholipood. „Mind vanaemana ja linnakodanikuna häirib see; minu meelest ei ole see eetiline,” põhjendas ta.

Pets ütles, et praegu võiks tuua positiivseks eeskujuks Tallinna, kus on meetri pealt määratud, kui kaugel võivad alkoholipood ja haridusasutus teineteisest asuda.

„Linna argument on olnud, et kool läheb sealt nagunii ära. Aga kuhu ja millal? Jaani 2 maja ei valmi ju sügiseks,” ütles Pets.

Pets ütles, et reklaam poe akendel on muinsuskaitseametiga kooskõlastamata ning tema sõnul on reklaam vanalinna sellisel kujul sobimatu. 
„Ei pea olema nii kiiskav punane reklaam. Viinapoe leiab igaüks üles,” ütles Pets.

Pets selgitas, et muinsuskaitse hammas ei hakka sellele, mida võib vanalinnas müüa, aga reklaamtahvlid või valgustid või pingid muinsuskaitsealal peavad muinsuskaitseseaduse järgi olema kooskõlastatud. „Praegu poel minu kooskõlastust ei ole,” ütles ta.
Haapsalu linnavalitsusega on Alko 1000-l kujundus kooskõlastatud. Aselinnapea Peeter Vikmani sõnul pole poeakende alumist osa katva kile värvitoon päris see, mis kokku lepiti. „Aga seda ongi raske hinnata,” ütles ta.

Alko 1000 poodide juhataja Ain Veesaar ütles, et poel on kavas muinsuskaitseametiga konsulteerida ja vajadusel ka akendel olevat reklaami korrigeerida. „Tegeleme sellega esimesel võimalusel,” ütles ta. „Soovime koostööd teha linnavalitsuse ja linnarahvaga, meie eesmärk ei ole probleeme tekitada.”

Alko 1000 juhataja lisas, et tema meelest peaks reklaam olema ikka nähtav. Ta kirjeldas, et on Haapsalu vanalinnas palju käinud ja mitmeid kohti, kuhu oleks tahtnud sisse astuda, esimesel korral mitte märganud.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et juba mitmeid aastaid pole omavalitsusel kauplemislubadega midagi pistmist ja pealegi on Karja tänavale nagunii tekkinud kauba- ja restoranitänav. 

„Kunstikool on ka ilma alkoholipoeta vales kohas,” sõnas Sukles. „Lastekunstikool on seal olude sunnil, ajutisel asenduspinnal.”

Üleviimist linna pinnale on linnapea sõnul kaalutud aasta või rohkem. „Varsti hakkab kooli liikumine pihta, küsimus on, kuhu,” ütles Sukles. 
Üks variant on linnapea sõnul Jaani 2, mille ettevalmistamine kooli tarbeks oleneb majas praegu olevast apteegist. Suklese sõnul tegutseb apteek väljakolimise suunas.

Facebookis on alkoholipoe vastased moodustanud kommuuni „Ei Haapsalu Kunstikooli all asuvale alkoholipoele”. 

„Kui ka Sinu arvates ei sobi alkoholipoele selline asukoht, siis palun lisa see lehekülg meeldivaks ja kindlasti jaga, et teaksime haapsallaste arvamust ja saaksime seda ka otsustajatele teada anda,” kutsub kommuun üles.

Lehekülje pidajate arvates ei ole eetiline, et kooli sissepääs on alkopoe sissepääsu kõrval. Üks vastuargumenteerija kirjutab, et rohkem kui poe ukse kõrval puutuvad lapsed passiivse joomisega kokku söögikohtades, kas siis peaksime keelama ära ka kõrvalolevad söögikohad? „Ma leian, et see teema on ülepaisutatud. Ükski pood ei mõjuta last/noort jooma ja kohe kindlasti ei käi sellises poes ainult purjus inimesed. Tore pigem, et ettevõtjad tulevad Haapsallu!” kirjutab abiturient Olari Nebokat. Kommuunil on 52 liiget.

Alko 1000 kaupluste juhataja Ain Veesaar ütles, et oli poega Haapsallu tulles teadlik lastekunstikooli kolimisest tulevikus. Ta viitas ka, et samal tänaval asuvad näiteks A ja O pood ning mitmed teisedki alkoholiga kauplejad.

„Kaheliitrist odavat õlut, millega kaasneb ebameeldiv seltskond, meil müügil ei ole ega tule ka,” ütles Veesaar. „Viinapoel ja alkoholipoel on vahe – meie püüame paremat joont hoida.” 

Alko 1000 peab poode Võrus, Luhamaal ning Haapsalus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
8 aastat tagasi

Mind väga huvitaks,milline on linna haridusnõuniku või hariduse ja kultuuriga tegeleva linnapea seisukohad?

Sellele, kes on huvitatud...
8 aastat tagasi
Reply to  .

Linnavalitsejatel on ikka istekohad, mitte seisukohad :).

........
8 aastat tagasi

tõsi ta on see tandem seal tõesti persestab.

Karumõmm
8 aastat tagasi

olen 5 lapse isa ja mulle küll meeldib…

hakkaks pihta
8 aastat tagasi

Sellest, et tunneks huvi kus lapsed tegevust otsivad. Väikesed on kodus ema isa juures. Aga kus on need lapsevanemad kelle lapsukesed õhtul peale kella 10 linnas uitavad, sõidavad motikaga jalgrattaga või laamendavad niisama kampadena. Väikelapsed nii või naa on kodus. Vaataks asjale tõsisest vaatevinklist, või kuidas?

Haapsalus
8 aastat tagasi

Piisab vabalt ühest alkopoest,mis asub kaubamajas ja köik.Nii väike linn ja iga nurga pealt saad alkot osta.Piisab kui on kaunid baarid vanalinnas ja kõik.

õpetaja
8 aastat tagasi

mind häirib artikili puhul see, et jääb mulje nagu õpetajad siin võitleksid selle poe vastu. Minu kui õpetaja käest pole keegi küsinud selle kohta. Ja ma küll ei näe siin midagi dramaatilist. Tundub nagu tahaksid ajakirjanikud intriigi. Pealegi algas lastel ka just suvevaheaeg..

sg
8 aastat tagasi

Aktsiisist oled sa saadud ja aktsiisiks pead sa saama ütleb tõeline kunstik peale kulka abiraha kätte saamist ja alkolastiga koju saabumist.

ment+Haller
8 aastat tagasi

karsklasest ei saagi kunstnikku…
Haapsalu õnnetu elu ajab jooma…

Tarkur
8 aastat tagasi

Kunstnikud on eluaeg joodikud olnud 🙂

Anonüümne
8 aastat tagasi

Pook mängib vinget venda ja kõik usuvad. Aga miks need lapsed nii hilja väljas peavad olema, vot sellest ma aru ei saa.
Kahju, et ajalugu kustutada pole võimalik. Kustutaks koos siltidega ka teadmise, et sai sel ajal elatud.

Enriko
8 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Ajaloo tundmisest / mittetundmisest ei paista rahvamassid end niikuinii häirida laskvat, tehes samu vigu mida esivanemad. Konkreetselt alkopoe teema taandub mu meelest aga pieteeditundele, mis inimeseti on väga erinev. Võtame või tollesama kunstikooli. Põhimõtteliselt pooldan laste kunstialast harimist aga nt. härra Toomiku taiesed peaksid millegi muu alla käima (eeldan, et kooliharidus on siiski suht konservatiivne). Kui alkotarbimine seostuks eestlastele ainult ilu ja õilsusega nagu kõrged kunstid ideaalis, peetaks alkopoe avamist kunstikooliga samas majas ehk koguni soovitavaks. Kahjuks rohkem kui tühipaljas silt (olgu veneaegne või tänapäevane), seostub alkopood ebameeldivalt käituvate klientidega. Ehkki, optimist võib ju väita, et nokastunud klientegi saaks tulevaste… Loe rohkem »

Enriko
8 aastat tagasi

Oma lapsepõlvest mäletan, et kõigis asulais olid poekesed sildiga “Viin & vein” ja “Joogid”. Taolisi leidus ka Haapsalus Ehte (Lauristini) tänaval. Ses mõttes olen pahaste lapsevanematega päri, et naaseme mingisse maitselagedasse (nõukogude?) aega. Arvestades bensiinijaamade alkomüüki, siis koguni Stalini perioodi. Mind ennast lapse- või noorukies veinipoed ei mõjutanud ega ahvatlenud. Rohkem häiris kontingent, kes poeuksel päevad läbi vooris või ukse ees raha kokku klapitas. Juhin tähelepanu ülalkomminud Pook’i kiiduavaldusele. Kui kõrtsidest-kohvikutest alkot kaasa ei müüda või on see poehinnast märksa kallim, siis klassikalisest viinapoest saab tõesti alkoholi odavamalt. Ilmselt hakkame vanalinnas õhtuti lisaks viisakatele kohvikulistele ka ‘karmimat’ kontingenti nägema –… Loe rohkem »