Risti kooli lapsed tegid kaks laulureisi

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Risti kool Lehtses Risti kooli I klass Lehtses laulmas. Foto: erakogu

Piirsalu kogudus käis Soomes külas Purmo kogudusel, et tähistada sõbrasuhete 10. aastapäeva ja võttis kaasa ka kolm Risti kooli 9. klassi õpilast, sest koguduse ja kooli vahel on viimasel kolmel aastal olnud tihe side.

Laululapsed on osalenud kiriku 150. aastapäeval ja Lääne-Nigula valla lipu õnnistamisel. Purmo kogudus on teinud koolile igal aastal jõulukinke. Kava kokkuseadmine oli lihtne, sest sel suvel kavas osaleda Tartu vaimulikul laulupeol ja neli uut ning üks varem õpitud kirikusse sobiv laul oli kohe võtta.

Üks kolmehäälne Piret Ripsi seades a capella lugu on Rootsi rahvalaul ja vastuvõtjad olidki soomerootslased. Ühega neist saime suhelda eesti keeles, teisega soome ja kolmandaga inglise keeles. Ülejäänutega tuli leidlikult kombineerida, sest rootsi keelt me ei oska.

Laulutüdrukud on igal aastal edukalt osalenud oma kooli solistivõistlustel. Kristiina Köster on õppinud viimased seitse aastat kooli muusikastuudios klaverit ja saatnud meie mudilaskoori nii kirikus kui ka koolis.

Kristiina Liiv õpib kooli muusikastuudios kitarri ja kolm laulu saidki kitarrisaate, mida harjutasime nii, et sõrmed lõid tuld. Viimasel nädalal harjutasime kava lausa iga päev.

Kui meie arvestasime, et laulame 19. aprilli pühapäevahommikusel teenistusel kirikus kolm laulu ja õhtul kaks, siis rootslased soovisid kuulata kirikus viis, hooldekodus viis ja õhtul kogudusemajas meie tähtpäeva ning Peterburi lastekodude abistamise juttude ning loterii kõrvale veel neli laulu. Üllatuseks otsisime veel lisapalagi välja.

Vastuvõtjad olid rõõmsad ja tänulikud. Koos toredate inimeste, põnevate vaatamisväärsuste ja teepealsete peatustega saime kõigest kolme päevaga hulga toredaid muljeid.

Juba ülejärgmisel päeval, 22. aprillil sättis meie 1. klass oma kooli särgid selga ja ladus pillipargi – igal lapsel kannel või plokkflööt – koolibussi. Oleksime ka 2. klassi kampa võtnud, kuid kohti oli bussis vaid esimese klassi õpilaste jagu.

Sihtpunktiks oli Lääne-Virumaal asuv Lehtse kultuurimaja, kus peeti kolmas, seekord vabariiklik väikekoolide muusikafestival “Muusika me sees ja ümber”. See oli ka Tõnis Kõrvitsa kirjutatud nimi- ja ühislaulu pealkiri.

Osa võttis 21 ansamblit umbes 120 lapsega. Olime kõige nooremad osalejad. Esitasime Kuhlbarsi “Karjaste hommikulaulu”.

Esikoha sai teenitult Uhtna põhikooli mandoliiniduo (juhendaja Jaanus Põlder), aga tunnustati kõiki lapsi. Meie
lapsed said juturaamatu, spordivahendi, kalendri jm. Pooleteisttunnise kontserdi järel esinesid veel klounid ja oli töö pillitubades (mandoliinid, väikekandled, löökpillid, lauljad).

Väikekoolide lapsed said osaleda suures laulu-mängukooris, esitades töötubades õpitud loo “Seitsme tuule poole” Karl-Erik Taukari repertuaarist. Luuletati, heegeldati kaltsuribadest vaipu. Kõige vahvam oli ansambli “Trio Naturale” humoorikas, arendav ja virtuoosne esinemine.

Teist nii lapsesõbralikku ettevõtmist praegu meelde ei tulegi. Oleme juba kokku leppinud osalemise järgmiseks aastaks, sest õnneks Risti koolis laulu- ja pillimänguhuvilistest lastest puudust pole.

Ivi Küla
Risti põhikooli muusikaõpetaja ja
Piirsalu koguduse organist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments