Juhtkiri: Midagi on valesti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Suur rahvusvaheline Kekkilä kontsern juhib Läänemaal Salajõel turbaraba kuivendusveed otse karstilõhedesse ja sealt edasi põhjavette, rikkudes nii unikaalse ala looduse ja elukeskkonna pikaks ajaks. Ilmselt pikemaks kui üks inimpõlv.

Ettevõte ajab taga oma majandushuve ega näe selles midagi imelikku. Sama kontserni palgatud keskkonnaeksperdid ei näe samuti, et selles oleks midagi valesti. Nad küll möönavad – et keegi ei saaks neid otsesõnu valetamises süüdistada –, et turbakaevandusel on mõju karstiala põhjaveele, kuid sõnastavad selle nii, et pealiskaudsel lugemisel saab teha järelduse: turbakaevandus pole süüdi, et külaelanike joogivesi on rikutud.

Inimesel võiks olla üldjuhul südametunnistus, aga kui eluasemelaen tahab maksmist ja lapsed koolitamist, võib selle puudumist ka ehk kuidagi vabandada.

Kui nüüd aga riigiametnikud, kelle eluasemelaenu ja laste koolitamise eest tasub maksumaksja, unustavad südametunnistuse ja vastustunde, on kuri karjas. Keskkonnateenistus kaitseb keskkonda. Nii vähemasti ütleb nimi. Niibi turbaraba kaevanduse keskkonnamõjude hindamise aruande käsitlemisel torkab eelkõige silma vastutustunde puudumine. Lääne-Eesti keskkonnateenistuse ametnikud kinnitavad, et on käitunud seaduste ja määruste järgi. Ilmselt ongi. Aga kuhu jäi südametunnistus?

Keskkonnamõjude hindamine peaks olema adekvaatne dokument, toetudes teaduslikele uuringutele. Mida aga arvata paberist, kus on kirjas, et vee on rikkunud Salajõkke kukkuvad puulehed? Selleks ei pea olema loodusharidusega inimene, et mõista sääraste väidete absurdsust. Keskkonnaameti kohustus on selline valeväiteid täis dokument tagasi lükata. Midagi on valesti, sest kohustused on jäetud täitmata. Seadus võib ju nõuda, aga loodusharidusega inimene peaks mõistma, et tootmisjääke ei saa karstilõhedesse pumbata puhastamata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Franz-K
8 aastat tagasi

Tuleks kutsuda ikka päris sõltumatud – kuskilt kaugelt maalt – eksperdid asja hindama ja analüüsima, mingi mekk on asjal mann. /…/
Ja leheke vette kukkus “plörts!” ja saastas vee ära…

muts
8 aastat tagasi

Paneks selle nn.”vallavalitsuse”enda selle rikutud vee peal elama-las saavad kogemuse….

saeme+ise+oksa,millel+istume?
8 aastat tagasi

Kes võtaks ohjad enda kätte?Lääne-Nigula territoorium,vald siis vastutabki,kui andis läinud aastal loa kaevandamist jätkata,kuigi teada oli see veeprobleem juba siis.

saeme ise oksa,millel istume?
8 aastat tagasi

Kes võtaks ohjad enda kätte?Lääne-Nigula territoorium,vald siis vastutabki,kui andis läinud aastal loa kaevandamist jätkata,kuigi teada oli see veeprobleem juba siis.

kõik õige
8 aastat tagasi

Selge on see, et inimeste joogivesi on muutunud kõlbmatuks. Ametite ülesanne on välja selgitada põhjused, miks see nii läinud on. Kuni seda ei tehta ja probleemi ignoreetitakse, nii kaua tulebki sellele tähelepanu juhtida.

Marget V.
8 aastat tagasi

Ma arvan, et sellistele kitsaskohtadele on meedial lausa kohustus tähelepanu pöörata. Usaldan Pille Sedmani ekspertarvamust ning tunnen kaasa Salajõe elanikele, kel puudub puhas vesi, kuna juhtumisi on naabriks Kekkila.

jama+selline
8 aastat tagasi

Räägi sa õigust-keegi ei usu.Aga valeta,siis OK.(???????…….)

Ivo
8 aastat tagasi

Kas mõnes juhtkirjas midagi õigesti ka kunagi on? Karnau, õues on ilus kevad, kirjuta midagi ilusat!

taust
8 aastat tagasi

väga hea juhtkiri!