Marek Helm: Autode kontroll parklais oli viga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Maksuameti seminar 200Maksuameti peadirektor Marek Helm (pildil) ütles, et maksuameti otsus minna ametiautode kasutamist kontrollima avalikesse parklaisse oli viga.

Helm ütles, et tahab ettevõtlusorganisatsioonidega jõuda kokkuleppele, kuidas kontrollida firmaautode kasutamist. Helm ütles, et 23 000 autot on registreeritud vaid ametisõitudeks. Helmi sõnul deklareerib umbes iga kolmas Eesti ettevõte, et kasutab firmaautot vaid ametisõitudeks. Ülejäänud deklareerivad ka erasõite.  Helm ütles, et maksuamet peab sõlmima kokkuleppe ettevõtjatega, et kuidas ettevõtted deklareerivad ettevõtete siseselt, et auto on ainult ametisõitudeks.

Helm ütles, et seadus lubab maksuametil kasutada vaatlust, et kontrollida seaduse täitmist. "Õiguslikult võiks maksuameti käitumine olla õige, aga ühiskond polnud selleks valmis, et lähme kontrollima inimese privaatsfääri. See oli viga!" ütles Helm.

Helm ütles, et esitas tagasiastumispalve rahandusministrile põhjusel, et tundis, et maksuamet vajab ühiskonna toetust.

"Maksuamet ei saa minna ühiskonnaga vastuollu. Esitasin avalduse ministrile, sest tundsin, et on aeg. Kui avalikkus maksuametit toetama ei hakka, tuleb tagasi astuda. Kui avalikkus meile andeks ei anna, siis tuleb ametil uute juhtidega edasi minna," rääkis Helm.

"Avalik surve oli autode kontrolli pärast maksuametile nii suur, et ma tundsin, et amet laguneb laiali, maksuameti inimesed ei julgenud enam midagi teha," ütles Helm.

Veebruaris puhkes üle Eesti suur skandaal, kui selgus, et maksuamet palus ettevõtjal selgitada, miks oli firma nimele regsitreeritud auto pargitud spordiklubi ette.

Helm kohtus teisipäeval Haapsalus Läänemaa ettevõtjate ja omavalitsustegelastega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eq
8 aastat tagasi

Norras ei ole firmadel, mitte mingisugust erinevat registeetimis märki, roheline number tähendab seda, et autol pole tagumisi istmeid, seda nii firmade kui eraisikute puhul

Õige
8 aastat tagasi

Norra kuningriigis on see täiesti normaalne,et käiakse parklates firma autosid pildistamas.Firma autodel on seal ka teistvärvi reg.nr.Kui maksud on makstud erakasutuseks siis kõik ok,kui maksud maksmata saad trahvi.Millest eestis selline kisa,mehed täitsa õigel kursil,andke minna.

vanapagan
8 aastat tagasi

kõik soli väga hea. oleks pool astata veel edasi kütnud oleks talupoja koos vikatimehega külla tunud ja asi oleks pikaks ajak korrals olnud. Nüüd maadle nende kavalantsudega edasi

Kaido
8 aastat tagasi

Ja kui mul puudub vajadus teha erasõite ametiautoga siis miks ma pean deklareerima,et ma teen erasõite.

nagu ikka
8 aastat tagasi

väikesed vargad ripuvad võllas, suured sõidavad tõllas

nagule
8 aastat tagasi
Reply to  nagu ikka

Milles näed sa probleemi? Kui kaks kolmandikku deklareerivad, et nemad kasutavad ametiautosi ka erasõitudeks, siis miks see kolmandik arvab, et nemad nii lollid ei ole, ega deklareeri. On siis osa riik riigis?