Konnade ränne on olnud loid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tänavust konnade liikumist nimetab üks konnatalgute juhte Läänemaal Marje Loide loiuks.

„Mõned liikumised on olnud, aga nüüd on väheseks jäänud,” rääkis Loide, kes aitab konni üle tee Penijõe lähedal Hälvati silla juures. Külm periood oli sel aastal pikk, aga Loide arvates võib juhtuda, et konnad teevad suurema rände, kui ilmad soojemaks lähevad.

„Kardan, et hajus ära sel aastal, mul endal tiigis toimetavad juba tükk aega,” lisas Loide, kelle sõnul on näha, et konnad on juba kudemist alustanud.

Üle-eestilisi konnade talguid korraldab Eestimaa Looduse Fond (ELF). ELFi kodulehel konnade rändealade kaardil on Läänemaal ära märgitud Jõõdre tee, Kõdre tee ning Kalda tänav Haapsalus.

Kahepaikseid hukkub massiliselt märgalasid läbivail maanteedel. Teedel, mille liikluskoormus on juba 60 autot tunnis, saab surma 95% rännet tegevaist konnadest. Konnade elu on algusest saadik täis ohte, ainult üks protsent kulleseid jõuab sigimisikka.

Kõik, kes soovivad end registreerida konnatalguliseks või anda märku konnade rändealast, saavad seda teha ELFI kodulehel www.elfond.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Ma olen ka mitme konna käest küsinud,et milles asi….

roheskeem
8 aastat tagasi

Kuidas on lood huntide rändega?