Teadlased avastasid Eestis uue sääseliigi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

neuratelia-salmelai-saask-71268179Neuratelia salmelai. Foto: Eesti Maaülikool

Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna ja Tartu Ülikooli teadlaste avaldatud uuringus kirjeldati teadusele uut sääseliiki Eestis, kes sai nimeks Neuratelia salmelai.

„Uus liik inimesi ei ründa ja tema vastsed toituvad seentest,“ rääkis Eesti Maaülikooli zooloogia osakonna juhataja kohusetäitja Olavi Kurina.

Liik kirjeldati Alam-Pedja looduskaitsealalt püütud materjali põhjal, kuid tema teadaolev levila ulatub Põhja-Soomeni.

„Olukorra teeb huvitavaks ja intrigeerivaks asjaolu, et morfoloogiliselt hästieristuva liigi siiani sekveneeritud DNA järjestused ei erine kuigivõrd lähisliigi omadest,“ selgitas Kurina.

Eestist ei kirjeldata uusi putukaliike just igapäevaselt, aga kokku on seda viimase pooleteise sajandi jooksul juhtunud üle 50 korra, nendest ligi kümmekond on kirjeldatud Eesti päritolu teadlaste poolt. „Viimati kirjeldati Eestimaal ringilendavat või sibavat putukat teadusele uuena ligi 15 aastat tagasi,“ lisas Kurina.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tore
8 aastat tagasi

et Salme ei ründa inimesi, vaid laiab niisama.

juss
8 aastat tagasi

Ilus tütarlapse nimi Neurateelya- Salme- Lay! Kas Taavi nimelist puuki pole veel kirjeldatud?