1

Helme sõnul hakkab Madison otsustusõigust Brüsselist Tallinna tooma

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) asejuhiks valitud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liige Jaak Madison hakkab Euroopa huvidele Eesti huvisid eelistama ja tooma otsustusõigust Brüsselist tagasi Tallinna, ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

Helme sõnul oli oluline saada riigi tasandil Eestit esindama ka eurokriitiline vaatepunkt. “Ehk siis maailmavaade, mis seab Eesti huvid kõige kõrgemale ja siis alles küsib, kuidas panna see klappima teiste Euroopa riikide huvidega. Seda joont ajab meie erakond ja seda läheb ka Madison sinna komisjoni ajama. Esindab seal nii erakonda, enda valijaid kui ka meie maailmavaadet,” ütles Helme BNS-ile.

Helme sõnul ei poolda EKRE Eesti kohest lahkumist Euroopa Liidust (EL). “Meie platvorm on see, et Euroopa Liit on liiga tsentraliseeritud, liiga bürokraatlik ja liikmesriikide õigusi tuleb Brüsselist tagasi pealinnadesse tuua ning see komisjon on täpselt selle jaoks,” lisas Helme.

EKRE fraktsiooni juhi sõnul pidi erakond mõtlema, kes on Eesti poliitikas perspektiiviga tegija Euroopa teemadel. “Nende teemadega peab tegelema inimene, kes neist teemadest aru saab, kes neist hoolib ja kes jääb kauaks poliitikasse. Ja hoolimata kõikidest omistatud või ka päriselt olevatest süüdistustest Jaagu vastu on Jaagul on Eesti poliitikas pikk ja suur tulevik,” sõnas Helme.

ELAK valis reedel esimeheks reformierakondlase Kalle Pallingu ja aseesimeheks Jaak Madisoni. Sellel komisjonil on riigikogus EL-iga seotud küsimustes otsustav ja koordineeriv roll. Komisjon kujundab koostöös teiste alatiste komisjonidega riigikogu seisukoha EL-i õigusaktide eelnõude suhtes ning annab mandaadi Eesti seisukohtadele EL-i ministrite nõukogu kohtumisteks.

Palling ja Madison on enda varasema tegevusega pälvinud nii avalikkuse kui kolleegide kriitikat. Pallingut on korduvalt nimetatud Reformierakonna väidetavalt ebaseadusliku rahastamise kontekstis ja ta on asja vastu huvi tundnud ajakirjanike eest põgenenud.

Madison on aga enda ajaveebis arutlenud koonduslaagrite rolli üle Natsi-Saksamaa võimsuse kasvatamisel. Samuti omastas reisilaeval töötanud Madison laeva unustatud mobiiltelefoni ja pani selle internetioksjonile. Telefoni omastamise eest noomis EKRE Madisoni valjult ja määrast talle mentori, kelle poole saab ta muredega pöörduda ja kes saab talle häirivate mõtete tekkides nõu ja abi anda.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Nali
Nali

Elaki aseesimees ei otsusta absoluutselt mitte midagi, milleks vaevuda uudist tegema.

wpDiscuz