Sooäär: juhi kohta kaotav Helme takistas saadikuühenduse loomist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Martin Helme. Foto: Ave Maria Mõistlik / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Helme,_Martin. Ave Maria Mõistlik / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licenseRiigikogu EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme. Foto: Ave Maria Mõistlik / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Riigikogus traditsioonilise perekonna kaitseks saadikuühendust asutada soovinud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikurühma juht Martin Helme lahkus koos dokumentidega asutamiskoosolekult, kui nägi, et ta ei pruugi selle ühenduse juhiks saada, kirjutas samuti ühenduse juhiks pürginud Imre Sooäär Facebookis.

"Kandidaate seati üles kaks: Martin Helme ja Imre Sooäär. Siis toimus aga midagi ennekuulmatut, mida minu mäletamist mööda riigikogu ajaloos pole kunagi juhtunud. Martin Helme luges paaniliselt ühenduse asutajaliikmete hääli kokku ja nähes, et hakkab esimehe kohta kaotama haaras ta allkirjadega asutamisdokumendi ja põgenes saalist, ignoreerides sellega riigikogu töö- ja kodukorra seadust ja võttes võimaluse ühenduse esimehe demokraatlik valimine lõpuni viia," kirjutas reformierakondlane Sooäär sotsiaalmeedias.

Sooääre sõnul üldjuhul ühendustes valimist ei toimu, kui esimehe kandidaate seatakse üles vaid üks. "Kui aga on rohkem kandidaate, toimub alati demokraatlik valimine. Kuna Helme põgenes koos asutamisdokumendiga, takistades sellega juhatuse valimist, siis ei oska täpselt öelda, kes jõudsid asutajatena alla kirjutada," kirjutas Sooäär.

Sooääre sotsiaalmeedia postituse kohaselt oli kindlasti asutamiskoosolekul kohal enamus EKRE fraktsiooni liikmeid, lisaks Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liikmed Priit Sibul ja Helir-Valdor Seeder, reformierakondlased Heidy Purga, Kalle Palling, Eerik-Niiles Kross, Mati Raidma, Kristjan Kõljalg, Andre Sepp, Laine Randjärv ja mõned veel.

"Asutajatel oli tõesti siiras soov luua erakondade ülene koostöökogu, kus kooseluseaduse edasist menetlust konstruktiivselt arutada ja lahendusi leida. Demokraatliku esimehe valimise protsessi takistamine kolleeg Helmele au ei tee," kirjutas Sooäär Facebookis.

Martin Helme ütles BNS-ile, et lahkus asutamiskoosolekult, sest läks otsima riigikogu liikmeid, kes olid lubanud saadikuühendusega liituda, ent olid juhi valimise ajaks koosolekult lahkunud. "Ma tean kindlasti inimesi, kes tahavad veel liituda, aga kes ei olnud dokumendile veel allkirja pannud," lausus Helme.

Küsimusele, et miks ta enda kavatsusest kolleege ei teavitanud, vastas Helme, et "kolleegid üritasid teistele kolleegidele mütsi pähe tõmmata, aga jäid pika ninaga".

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
A.Hit
8 aastat tagasi

Sooäär on ju kuradi sitane pederast ja tema koht normaalses ühiskonnas on eladagi kuskil soo-ääres ja sinna huntide piduroaks saada…

Tundub,et
8 aastat tagasi

….Martin tegi õigesti.Sest kui ref tahab ekre ühendusse asuda,on see ettevõtmine nagunii surnult sündinud.Liialt erinev on nende arusaam paljudest asjadest….

Mart
8 aastat tagasi

Kuskohast te kallid kommenteerijad selle aja ja viha siin kõige vastu võtate? Iga artikli all ühesugune kadedus,viha,pime kriitika. Äkki võtaksite kätte ja teeksite ise midagi asjalikku ja näitaksite teistele,et kuidas on siis hea ja õige.
Minu arvates võiks iga kodanik elada nii nagu ise soovib-olla kapis või kapist väljas,mis see Teid segab?

toomas
8 aastat tagasi

kui reform surub pede imret sinna,siis nendel on ka kannimeeste erakond

Mailis
8 aastat tagasi

Sooäär sai riigikokku….mitte päris ausal teel ja kui tema juhiks saab, ei tule mingit dialoogi vaid otsus meie perekonna väärtustest ongi sellega tehtud- kes pole homode poolt, on lollid, mõistmatud, tagurlased ja kes iganes veel.KINDLALT EDASI EUROOPA HOMOVÄÄRTUSTE MAAILMA!

psah
8 aastat tagasi

Reformierakonna jüngrid, kes selle seaduse läbi surusid ja selle juhiks pedepropagandist Sooäär – ma ise jookseks ka minema, kui selline punt üritaks kokku mängima hakata 🙂

maamees
8 aastat tagasi

Ise olete suured mullid! Ainult Martini moodi saabki nende homodega käituda!

!
8 aastat tagasi
Reply to  maamees

Maamehe koht on põllul või laudas.

Martti
8 aastat tagasi

Kuule Martin, kuidas saab nii käituda?

Meelis Malk
8 aastat tagasi

Imre Sooäär on ju muidu tore poiss aga paraku ta ei sobi traditsioonilist perekonda kaitsma. Juhul muidugi kui ta pole muutnud oma vaateid. Kui see nii on siis ma vabandan juba ette Aga arvata on ,et Martin muutus perekonda kaitsva saadikurühma asutamisega veelgi tülikamaks. Huvitav kui nüüd huvi nii suur on selle saadikurühma vastu siis miks koalitsioonileppesse pole seda sisse kirjutatud ? Oleks hea koht arutada ja ka oleks asi selge olnud kuhu poole Eesti riik liikuma hakkab. Kas multikultuurse maailma või rahvuslusel põhineva maailma poole. Rääkimata soolistest ja sugulistest iseärasustest…..

...
8 aastat tagasi
Reply to  Meelis Malk

Matin Helme on muidu tore poiss aga poliitikuna suur mull

null mull
8 aastat tagasi
Reply to  ...

liiga äärmuslik, et üldse kellegagi koostööks valmis olla.