HÕFFil näidatakse Sundance’i filmifestivali parimat lühifilmi

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

HÕFFi lühifilmide programmi kuulub lisaks värvikatele ulme-, fantaasia- ja õuduslühifilmidele ka näiteks mainekal Sundance’i filmifestivalil peažürii poolt selle aasta parimaks lühifilmiks hinnatud teos.

Sel aastal on HÕFF-i Méliès d’Argenti lühifilmide võistlusprogrammis stiilne Poola ulmefilm „Albert“ (rež. Daniel Wawrzyniak), mis räägib düstoopses tulevikus elavast mehest, kelle üksluisesse tööst ülekoormatud ellu saabub drastiline muudatus. Tumeda Prantsuse filmi „Maa sool“ (rež. Jontahan Desoindre) keskmes on tüdruk, kes oma kihlatu vanemaid külastades avastab pärast jahil toimunud õnnetust, et maaelu on linnast ikka häirivalt teistsugune. „Tumedatel radadel“ (rež. Paul J. Helin) on hirmuäratav lugu Soomest, milles väike poiss loob oma fantaasiates koletise, mis tema suureks imestuseks hakkab reaalsuseks muutuma. Eestit esindab võistluses geniaalselt äraspidine animatsioon „Hullumaja“ (rež. Martinus Klemet), mis räägib mehest, kes toob koju kassi ja peab selle eest kõrget hinda maksma.

Teised programmis esindatud filmid on „Abdullah“ (rež. Evrim Ersoy) – sisekaemus ühiskonnast tõrjutud inimese mõistusesse –, Iisraeli animatsioon „Kõrges rohus“ (rež. Alexii Muftol), mis räägib mehest, kes on enesega pidevalt sõjaseisus ning häiriv piinamislugu „Žestide kunst“ (rež. Ivan Radkine).

Méliès d’Argenti programmi žüriisse kuuluvad Shelagh Rowan-Legg (Kanada), kes on lühifilmide programmijuht FrightFestil ja kirjutab kriitikat Twitch Filmi ja Verite Film Magazine’i; Joakim Sten (Rootsi), programmikoostaja Lundi rahvusvahelisel filmifestivalil ja Jakob Graf, näitleja ja režissöör Saksamaalt.

Väljaspool võistlusprogrammi saab HÕFF-il näha kogumikku „Väikesed luupainajad“, mis kujutab endast valikut möödunud aasta parimatest šoki- ja õuduslühifilmidest. Selle programmi üks pärl, Don Hertzfeldi animatsioon „Homne maailm“ – räägib väikese tüdruku hallutsinatoorsest retkest tulevikku – võitis Sundance’i filmifestivalil peapreemia. Herzfeldi peetakse üheks Ameerika hinnatuimaks animaatoriks ning tema hiljutine Simpsonitele loodud klipp iga episoodi alguses nähtavale diivani-sissejuhatusele oli omalaadsete seas enim kõneainet tekitanud klipp sarja ajaloos. Lisaks on programmis „Sügislõikus“, Norra film leinast murtud meremehest, mis võitis 2014 Kuldse Mélièsi, ja Suurbritannia film „Kõht“, mis garanteerib selle, et ka publikul kõhus keerab.

HÕFF-i juht Maria Reinupi ütles: „Oleme väga põnevil, et saame sel aastal lisaks tugevalt võistlusprogrammile ka suurepärast „Väikeste luupainajate“ selektsiooni näidata. Eriti hea meel on tuua Eesti õudus- ja fantaasiafilmide publikuni nii suurt tunnustust võitnud filme – nagu näiteks „Homne maailm“ – kui ka täiesti värskeid ja geniaalseid filme, mis alles alustavad oma festivaliteed.“

HÕFF on žanrifilmidele pühendatud Euroopa fantaasiafilmide festivalide föderatsiooni liige ning osaleb igal aastal föderatsiooni parima lühifilmi auhinna nominentide selgitamises. Nimelt pääseb HÕFF-il võidutsenud ja Hõbedase Mélièsi (Méliès’ d’Argent) pälvinud lühifilm edasi lõppvooru, kus ta konkureerib teiste festivalide võidufilmidega lõppauhinna ehk Kuldse Mélièsi (Méliès d’Or) võitmise nimel.

Järjekorras 10. HÕFF toimub 23.–26. aprillil Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments