2

Rahandusministeerium: Hindade langus on pidurdumas

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad märtsis eelmise kuuga võrreldes 0,6 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hindade langus 0,6 protsendini. Euroalas vähenes hinnalangus energia tagasihoidlikuma odavnemise mõjul esialgsel hinnangul 0,1 protsendini, kirjutab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Sarnaselt varasemate kuudega on tarbijahindade peamine mõjutaja mootorikütus. Pärast jaanuaris saavutatud viimase kuue aasta madaltaset on nafta hind eurodes järgnevatel kuudel tõusnud ning kergitanud mootorikütuse hindu. Sel põhjusel on tarbijahindade langus hakanud järk-järgult pidurduma. Euro vahetuskursi nõrgenemise tõttu on madalate naftahindade mõju soojuse hinnale jäänud piiratuks. Välisturgude toidutoorme hindade languse tulemusena on toit meil jätkuvalt odavam kui aasta tagasi.

Soojadest ilmadest tingituna on elektri hind nii Põhjamaades kui Eestis viimaste aastate madalaim, soosides elektri odavnemist ka siinsetele kodutarbijatele. Kõrgemad alkoholiaktsiisi määrad kajastuvad juba hindades, mistõttu kallinesid alkohoolsed joogid märtsis tagasihoidlikult.

Välistegurite negatiivse panuse järk-järgulise vähenemise tõttu peaks tarbijahindade langus edaspidi pidurduma ning aasta teisel poolel tõusule pöörduma.

Kristjan Pungas, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
savu
savu

Vähemalt üks tark lugeja.Kuidas seda massidele selgeks teha ja mässata selle vastu.

No keda te nüüd lollitate
No keda te nüüd lollitate

Mitte hinnad ei lange vaid Föderaalreserv ja Euroopa keskpank ei jaksa enam rahpressist tulevat makulatuuri reaalmajandusse paigutada ja raha mass sellel turul väheneb. Nüüd suunatakse see rahavoog börsidele mängimiseks. Lambakarjale luuakse sellega iluusioon börside majanduse kasvust. Osad hakkavad selle peale äriplaane kirjutava teised akstiaid ostma kokkuvõtvalt raha laenama. Seejärel lastakse see mull nii 7 aasta pärast lõhki ja suurkorporatsioonid ostavad ellujäänud ettevõtted kokku. Aga selleks ajaks on inflatsioon tavakodaniku arve tühjaks teinud.

wpDiscuz