Keskkonnaministeerium teatab: õhus lendleb õietolmu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

URMAS LAURI

Kevade saabumisega on õide puhkenud ka puud ja taimed, mille õietolm võib tundlikele inimestele põhjustada vaevusi. Õhuseireveebis saab igapäevaselt jälgida õietolmu taset viies asulas: Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Jõhvis.

Lepp ja sarapuu, mis on ühed põhilised õietolmuallergiat ehk pollinoosi tekitavad taimed, hakkasid õitsema juba märtsi alguses. Nende õitsemine võib kesta kuni aprilli lõpuni.

Varsti on oodata ka kase õitsemist, mis on samuti tugev allergeen. Olenevalt ilmastikust algab kase õitsemisperiood aprilli teisest poolest kuni maist ja võib kesta kuni juunini.

Mai lõpus hakkavad õitsema kõrrelised. Nende õitsemisperiood kestab kuni suve lõpuni, sest erinevad liigid õitsevad erineval ajal.

Juuli teisest poolest alustab õitsemist veel üks tugevamat allergiat põhjustav taimeperekond: puju, mille õitsemisperiood võib kesta kuni septembrini.

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ja põhjustab õietolmule tundlikel inimestel allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku. Kevadest sügiseni, puude ja taimede õitsemise aegu, on õietolmu kontsentratsioon õhus kõrge.

Erinevate taimede õietolmu sisaldust õhus on võimalik jälgida Eesti õhukvaliteedi juhtimissüsteemi kodulehelt ja allergialiidu kodulehelt. Õietolmuseiret teostab Eesti keskkonnauuringute keskus viies Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Kuressaares. Õietolmuseiret rahastab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments