Galerii: Isamaasõja veteranidele anti medalid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Täna andis Vene saatkonna nõunik Jevgeni Verlin Läänemaa veteranidele üle medalid „70 aastat võidust“.

„Me peame teist eeskuju võtma, olete oma panuse, nii sõjalise kui elulise, andnud,“ ütles Verlin Haapsalu muusikakooli saali kogunenud veteranidele.

Enamus medalisaajaid olid umbes üheksakümnesed, kuid oli ka nooremaid. Nemad olid sõja ajal kas Leningradi blokaadirõngas või Saksamaa vallutatud aladel sunnitöölaagreis.

„Aitäh, et ei ole meid unustanud,“ lausus Saksamaal sunnitöölaagris olnud medali kavaler Rosa Pavlova.

Jevgeni Verlin ütles, et tal oli tõsine soov minna Vormsile. „Seal elab Oskar Frieberg, ilmselt ainus elus rootslane, kes sõdis Stalingradi all,“ selgitas Verlin. „Tahan temale medalit andma kindlasti minna.“

Oskar Friberg on Verlini sõnul tuntud ja lugupeetud inimene. „Kui ta neli aastat tagasi 90aastaseks sai, õnnitles ju president Ilves ka teda.“ Selline suhtumine näitab, et vahetegemine Vene ja Saksa poolel sõdinute vahel on kadumas, nentis Jevgeni Verlin.

„Loodan, et Venemaa peab teid alati meeles,“ ütles Verlin veteranidele.

Tänusõnadele meelespidamise eest tuli Jevgeni Verlinil kuulata ka kriitikat.

Novomir Zolotovil polnud kehva tervise tõttu võimalik medalit vastu võtma tulla. Tema abikaasa Valentina kurtis nõunikule, et tema mees on eestlane, kes sõdis aastetal 1942-1945 Punaarmees, kuid sõjaaastate eest mehele pensioni ei maksta. „Sest see oli ju Venemaal,“ ütles Valentina Zolotova ja lisas, et ega tema mees pole ainus, paljudele teistelegi ei maksta sõjaaastate eest pensioni.

Valentina Zolotova ütles, et veteranidele lubati tasuta ajalehti, kuid nende pere pole neid saanud. „See on väga solvav, aga mida teha,“ ütles Valentina Zolotova.

„Mees on väga haige, mingit abi pole saanud. Ta saab 350 eurot [pensioni], seda praegu enam rahaks ei loetagi ja meile eestlastele pole mingit abi Venemaa poolt antud,“ selgitas veterani abikaasa. „Praegu räägitakse, et Venemaa annab pensionäridele raha, kuid see on ainult venelastele, mitte eetslastele.“

Saatkonna nõunik Verlin polnud Zolotova kriitikaga päri.

„Eelmisest aastast hakkasid ka eestlased [Venemaalt abiraha] saama,“ kinnitas Verlin.

„Lahinguveteranidele on eelmisest aastast presidendi [Vladimir Putini] käsul ette nähtud abiraha. Varem said seda ainult Venemaa veteranid, nüüd saavad seda ka Eesti, Läti ja Leedu veteranid,“ kinnitas nüunik Verlin.

Kõik veteranid saavad Verlini sõnul kahe aasta jooksul ka ühe sanatooriumituusiku. „50 tuusikut antakse aastas Eesti kohta,“ lausus Verlin.

Verlin andis Zolotovidele ravimite ostmiseks 50 eurot. „See on minu, mitte saatkonna poolt,“ ütles nõunik. Valentina Zolotova ei võtnud raha Verlinilt vastu ning see jäi Kaarel Aru kätte. „Saate ju neid aidata,“ ütles Verlin Arule.

„Kolm veterani läheb [Eestist 9. mail Moskvasse] paraadile, andke oma kirjad kaasa,“ soovitas saatkonna nõunik ja lisas, et ta tunneb Tallinna veteranide komitee esimeest Vladimir Metelitsat, kes on Eesti veteranide delegatsioonis Moskvasse minemas, ning kindlasti saab ta Moskvas palvekirjad president Vladimir Putinile või peaminister Dmitri Medvedjevile üle anda., „Ma palun teda isiklikult, las annab üle,“ ütles Verlin.

„Loodan, et me [Venemaa] suudame teid aidata,“ lausus Verlin. „Loodame, et ka Eesti valitsus, omavalitsused ja president teid märkavad, loodan, et kõik võimud aitavad teid.“

MTÜ Haapsalu Linn Veteranide Komitee esimees Kaarel Aru ütles, et medalisaajate nimekirjas oli Läänemaal 32 veterani, kuid pidulikult sai need muusikakooli saalis üle anda neljateiskümnele. Kahele veteranile käidi medalit üle andmas Haapsalu hooldekodus.

Eestist on medali „70 aastat võidust“ saajaid Jevgeni Verlini sõnul veidi üle 2000. „Lahinguveteranid, sunnitöölised, Leningradi blokaadi üleelanud,“ loetles Verlin,

Venemaal jagatakse tänavu 600 000 võidumedalit.

Isamaasõja võidu medaleid on aastate jooksul jagatud kümneid miljoneid

  • Suure Isamaasõja võidu medal oli Nõukogude Liidu autasu, mida jagati peale Teist maailmasõda nendele, kes olid sõjast osa võtnud Nõukogude poolel. Sõduritele jagati 14 933 000 ning töölistele 16 096 750 medalit.
  • Medalit „20 aastat võidust“ jagati 1965. aastal 16 399 550 tükki.
  • Medalit „30 aastat võidust“ jagati 1975. aastal 14 259 560 tükki.
  • Madalit „40 aastat võidust“ jagati 1985. aastal 11 268 980 tükki. Lisaks said kõik elusolevad veteranid Isamaasõja ordeni I või II järgu.

Nõukogude Liit saadeti ametlikult laiali 26. detsembril 1991.

  • Alates 50. aastapäevast (1995) on Isamaasõja võidu medaleid antud iga viie aasta järel. Kui palju medaleid jagatud on, selle kohta andmed puuduvad.
  • 50., 55. ja 60. aastapäeva puhul vermis medaleid Venemaa, 65. aastapäeva puhul lisandusid veel Kasahstan, Valgevene ja Ukraina.
  • Medalit „70 aastat võidust“ annavad välja Aserbaidžaan, Armeenia, Kasahstan, Kõrgõstan, Moldaavia, Tadžikistan, Usbekistan, Ukraina, Valgevene ja Venemaa. Seekordsed medalid ei ole kõigis riikides ühesugused. Moldaavia juubelimedalitel ei ole kujutatud sirpi ja vasarat, Ukraina keeldus medalil kujutamast Isamaasõja ordenit.

Fotod: Urmas Lauri

70 aastat isamaasõjast 003 70 aastat isamaasõjast 005 70 aastat isamaasõjast 006 70 aastat isamaasõjast 008 70 aastat isamaasõjast 015 70 aastat isamaasõjast 029 70 aastat isamaasõjast 038 70 aastat isamaasõjast 070 70 aastat isamaasõjast 076 70 aastat isamaasõjast 081 70 aastat isamaasõjast 086 70 aastat isamaasõjast 094 70 aastat isamaasõjast 104 70 aastat isamaasõjast 112 70 aastat isamaasõjast 117

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments