Kalapüügi eeskirjade rikkumisi pole tänavu veel avastatud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Kala liigub. Haapsalus on Promenaadi kallas õngitsejaist pungil. „Nurgu ja särge, mõned ahvenad, ogalikku pidi palju olema,“ teadis Keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulm rääkida.

„Lugesin eile kokku, 112 kalameest oli,“ ütles kalastajaid uudistamas käinud haapsallane Rein Klettenberg eile Lääne Elule.

„Eile ja täna hommikul käisime pistelist kontrolli tegemas, rikkumisi ei avastanud,“ lausus Ulm ja lisas, et üldiselt on õngitsejad kalastusõiguse eest maksnud. Õngitsejate hulgas on palju neidki, kellelt kalastamistasu ei nõuta. „Lapsed ja pensionärid ei peagi maksma,“ loetles Ulm.

Erakordselt varajase kalapüügihooaja teeb Ulmi sõnul eriliseks seegi, et inspektorid ei ole ühelegi eeskirjarikkumisele peale sattunud. Kui igal aastal on haugi kudeajal keskkonnainspektoreil palju tööd, siis tänavu röövpüüdjaid peaaegu polegi.

„Ühtegi mõrda pole avastatud,“ kinnitas Ulm.

Ulmi sõnul on röövpüüdjaile ilmselt mõjunud paari eelmise aasta tugev kontroll, kui keskkonnainspektoreile tulid appi politseinikud ja piirivalvurid.

„Inimesed muutuvad aasta aastalt üha seadusekuulekamaks,“ tõdes Ulm.

Kui Haapsalus on kaldaäärne õngitsejaid täis, siis jõgedes on püük veel nadi. „Jaama oja on indikaator. Kui seal on inimesi, siis on ka kala,” ütles Ulm. Praegu on Jaama ojal vaikus.

Tõnis Ülm ütles, et haug on mõnes kohas juba kudemas käinud, „Kui ilm püsib kuiv ja vett juurde ei tule, siis haugid ei pääse ka sel kevadel väikestesse kraavidesse sisse. Ta ei saa oma tavalistesse üleujutusaladele kudema minna,“ selgitas Ulm.

„Kalastajad võiksid rohkem korda pidada, et kaldale risu maha jääks,“ ütles Ulm ja lisas samas, et lagastamine pole siiski valdav. „Mõnele tuleb siiski kontrollimisel märkus teha,“ lausus ta.

Haugi kudeaeg kestab aprilli keskpaigani — olenevalt temperatuurist ja veeseisust.

Särg hakkab kudema aprilli lõpus, mai alguses ja see meelitab jõgede kallastele palju kalamehi.

Kui haugi ei tohi kudeajal püüda, siis jõgedesse kudema läinud särge võib kudeajal püüda.

Fotod: Urmas Lauri

Kalamehed (1) Kalamehed (7) Kalamehed (8) Kalamehed (15) Kalamehed (17)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
9 aastat tagasi

Ja lisaks juurde,et kurja juur on kalamüüjad,eks kontrollimatult ja dokumendideta kala mõnigi kord on vastu võtnud…

Tont.
9 aastat tagasi

Jaama ojast pole enam midagi püüda- päris pätid panevad tähistamata võrgud igal aastal paarsada meetrit enne oja suuet merde. Ja inspektorid teavad seda…

onuStjopa
9 aastat tagasi

ulm sa ei oska otsida. Oleme ka sellel aastal lahingus….

tt
9 aastat tagasi

Hr. Ulm , tulge Kasarile, sillast allapoole-seal juba paadid sõidavad, võrgud vees, kaldail õnghitsejaid-kuigi praegu peaks olema liikumiskeeld.