Ämaris maandus USA hävitajate eskadrill

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Täna pärastlõunal saabusid Ämarisse 14 hävitajat F-16CM Ameerika Ühendriikide õhuväest, et järgmisel nädalal lennata ligi kuu aega kestval Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühisõppusel.

"Kuna julgeolekuolukord maailmas on viimase aasta jooksul oluliselt muutunud, siis on sellised ühisõppused meie jaoks väga olulised. Taolised õppused on alliansi heidutusmeetmetes võtmetähtsusega ja näitavad igale potentsiaalsele agressorile, et NATO on maailma võimsaim sõjaline ühendus, mida oleks targem mitte proovile panna," ütles kaitseminister Sven Mikser õppuse avatseremoonial peetud kõnes ja lisas, et lähiajal Eesti taevas lendavad USA hävituslennukid on märk meie headest liitlassuhetest.

Kuni 17. aprillini aset leidva õppuse keskmeks on Eesti ja USA õhuväe ühisharjutused ning koostegutsemisvõime edasiarendamine. Lisaks õppusel plaanitud madallendudele hävitatakse esimest korda kaitseväe keskpolügoonil maapealseid sihtmärke lennukite pardarelvadest kasutades lahingumoona. Lennukid kasutavad õppusel nii pardarelvi kui ka erinevaid pomme ja rakette, mis on nii lahing- kui ka õppeotstarbelised.

"Algav õppus rakendab ja paneb proovile kõik Eesti õhuväe inimesed, sest nii mahukat ja kõiki meie inimesi hõlmavat õppust pole Eesti õhuväel varem olnud. Meie õhutulejuhid juhivad hävitajate tuld keskpolügoonil, radari- ja õhuseiremeeskonnad annavad pilootidele situatsiooniteadlikkust ning lennuvälja personal toetab õppust kõigi maapealsete tegevuste sujuva korraldamisega," ütles Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

Õppusel osalevad ka Soome ja Rootsi, kuid kummagi riigi lennukid Ämaris ei maandu. Ameerika lennukid kohtuvad Soome ja Rootsi lennukitega nende riikide õhuruumis ehk kõigi kolme riigi õhuväed saavad harjutada omavahelist koostööd. Eesti õhuväe ülesandeks on õhuruumi kontroll ning suur osa õhutule juhtimisest.

Õppuse käigus sooritatakse õhk-õhk ja õhk-maa harjutusi ning õhus tankimist. Osa harjutusi toimub mitme kilomeetri kõrgusel Eesti õhuruumis ja on seega maapealsele vaatlejale nähtamatud, osa toimub aga madalatel kõrgustel, mida võib märgata kaitseväe keskpolügooni ümbruskonnas – õhuruumis, mis ulatub Aegviidust Kiviõlini, ning Tamsalust mereni.

Õppusel osaleb Ameerika Ühendriikide õhuväe 31. hävitajate tiiva 510. eskadrill, mis baseerub alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias. Väliõppuse ajal asub hävitajatega F-16 relvastatud eskadrill Ämari lennubaasis.

Koos hävitajatega saabub Eestisse ka ligi kolmsada ameerika õhuväelast. Eesti õhuvägi tagab USA liitlaste sõjatehnika ning meeskonna vastuvõtu ning lennubaasi poolse teeninduse.

Fotod: Siim Teder ja Ruto Volmre

USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (1) USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (2) USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (3) USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (4) USA hävitajad Ämaris. Foto kaitseministeerium (5)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments