Haapsalus on praktikal kolm portugallast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

portugali tüdrukud10Portugali praktikandid Maisa Nogueira (keskel) ja Carina Alexandre (paremal) juhendaja Tõnu Tammesaluga Haapsalu linnavalitsuses. Foto: Arvo Tarmula

Kaks Portugali praktikanti on tööl Haapsalu linnavalitsuse ehitus- ja planeeringuosakonnas, kolmas praktikant teeb oma praktika kolmes kohas, sel nädalal on ta Teele kohvikus.

Haapsalu ehitusjärelevalve spetsialisti Tõnu Tammesalu sõnul on Haapsalu ja Fundão sõpruslinnad ja kahe linna koostöös vahetatakse ka õpilasi. Linnavalitsuses töötavad Portugali tüdrukud õpivad oma kodumaal projekteerimist. Neile otsitakse linnavalitsuses töid, mis ei eelda eesti keelest arusaamist, vaid jooniste lugemist.

„Pakume neile maaosakonnas vanade käsitsi joonistatud projektijuppide digitaliseerimist ja väikest tehnilist tööd,” ütles Tammesalu.

Välispraktikandid joonistavad ka Väikesel viigil asuvale invasillale vetteminekuks invanõuete kohast treppi. Kui need on visualiseeritud, saadab linnavalitsus joonised potentsiaalseile pakkujaile, kelle hulgast valitakse välja astmete tegija.

Tammesalu sõnul on praktikandid tagasihoidlikud, kuid asjalikud. Tema hinnangul ei ole ka kohalikud praktikandid võõras keskkonnas julgemad või initsiatiivikamad.

Kolmas Portugalist pärit praktikant on kokaõpilane. Tema saab Haapsalu kutsehariduskeskuse välissuhete koordinaatori Heli Heimo mitmekesise praktika: nelja nädala jooksul on ta kolmes kohas. Esimesel nädalal tegi ta teiste kokaõpilastega koolisööklas süüa ja käis mõnes tunnis. Sel nädalal on ta Teele kohvikus, kus praktiseerib küpsetamist. Kaks viimast nädalat on ta Promenaadi hotellis.

Portugallased tulid 5. märtsil ja lahkuvad 1. aprillil.

Haapsalu kutsekooli õpilased teevad oma praktika välismaal

Haapsalu kutsekooli viis kokaõpilast on praegu Prantsusmaal praktikal, neli IT-õpilast Taanis, teist sama palju Saksamaal. Taanis on ka kaks täiskasvanud hooldustöö õpilast ja Poolas kaks mööbli restaureerimise täiskasvanud õpilast.

12. aprillil suunduvad Haapsalu kutsekooli kaheksa õpilast Portugali. Nende hulgas on kolm kokka, kolm majutusteeninduse ja kaks ehituse õpilast.
13.
Sel kevadel lähevad majutusteeninduse õpilased ka Slovakkiasse hotellipraktikale. Ehitajad, sadulsepad ja tislerid lähevad Soome ning majutusteenindajad, loodusturismi ja viimistluse õppijad Maltale.

„Tõeline rahvaste ränne,” kommenteeris Heimo.

Sügisel on Haapsallu praktikale oodata taanlasi, prantslasi ja slovakke.

Õpilasi saadetakse välismaale kaheaastase programmi kaudu, mille abil saab välismaal praktikat sooritada 108 õpilast. Heimo sõnul on välismaale praktikale soovijaid rohkem kui kohti.

Neid, kes välismaale praktikale saavad, valivad erialaõpetajad tulemuste ja suhtumise järgi. Enne praktikat saadakse ka keelekoolitust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kr6ll
9 aastat tagasi

mis see suitsetamine siia puutub?

pook
9 aastat tagasi

Nägin neid tibinaid tänaval kõndimas. Sellised lõbusad tibinad paistsid olevat ja suitsu tõmbasid mõnuga.