5

Tööinspektsioon: Töötajat ei tohi tööle hilinemise eest trahvida

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

TööinspektsioonLugeja küsib: Tööandja tahab muuta töökorralduse reegleid ja sätestada rahalised trahvid töötajatele erinevate rikkumiste osas, nt hilinemise ja tööohutusnõuete täitmata jätmise korral jne. Kas tööandja võib sellised trahvid määrata ja töötaja töötasust kinni pidada?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets: Töötajate trahvimine ei ole seaduspärane. Töökorralduse reeglite ega ka mõne muu dokumendiga vastavaid määrasid kehtestada ei saa.

Töölepingu seaduses ja võlaõigusseaduses lepingupoolte õiguste ja kohustuste ning vastutuse kohta sätestatust töötaja kahjuks kõrvalekalduv kokkulepe on tühine, välja arvatud kui töötaja kahjuks kõrvalekalduva kokkuleppe võimalus on seaduses ette nähtud. Töölepingu seadus piirab olukordi, mil leppetrahvi sõlmimine on õigustatud. Leppetrahvis on lubatud kokku leppida vaid tööleasumisest keeldumise või omavolilise töölt lahkumise korral, samuti saladuse hoidmise kohustuse või konkurentsipiirangu kokkuleppe rikkumise puhuks.

Tööandja poolt kehtestatavad töökorralduse reeglid peavad olema kooskõlas kehtiva õiguskorraga. Reeglite punktid, mis on vastuolus seadusega, on algusest peale tühised ja ei kuulu täitmisele. Tööandja saab oma sisereeglitega ainult täiendada ja täpsustada töötajale seadusega antud õigusi, mitte neid ära võtta. Kui tööandja soovib oma nõuded töötaja töötasu nõudega tasaarvestada, siis tuleb tal selleks saada töötaja nõusolek. Nõusolek peab olema kas kirjalikus (paberkandjal või elektrooniline) või kirjalikku taasesitamist võimaldavas (näiteks e-kiri) vormis.

Seega seaduspärane pole trahvimäärade kehtestamine ning trahvisummade kinnipidamine töötasust. Töötajal tekib sellises olukorras tööandja vastu saamata jäänud töötasu nõue.

Töökohustuste rikkumise korral on võimalik töötajat hoiatada või tööleping erakorraliselt üles öelda.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Dame Ali
Dame Ali

Nojah, mina ei vastuta ju ühistranspordi ja ummikute eest. Seega on see täiesti õiglane, et hilinemise korral mind selle eest ei trahvita.

mare
mare

Arvan et kui käid tööl siis ka ei hiline sinna ja ei lahku enne tööpäeva l6ppu.Hoitke oma töökohti ja tehke tööd arge virisege kuiei ole ööd!

Lohv
Lohv

Kui ma kunagi kaineks saan ja tööle mõtleks minna siis tahaks kõigepealt avanssi ja puhkust.

no,
no,

kui pole töötajaid, siis pole ka kellegile tööd anda või teevad tööandjad siis kogu töö ise ära? Kes nad siis on kas töövõtjad või tööandjad!

Larry
Larry

Ehk siis töötaja on pühak. Vahet pole kui ta joob, varastab ja töölt puudub. Maksma peab ikka.

wpDiscuz