0

Fra Mare soovitud maa võib avalikule oksjonile tulla aasta pärast

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu linnavalitsus palub Lääne maavalitsuselt 3244 ruutmeetrit maad Fra Mare tarbeks, et ettevõte saaks rajada uue küttesüsteemi. Praegu selgitab keskkonnaministeerium, kas riigil on maatüki vastu oma huvid. Kui riik maad endale hoida ei soovi, saab moodustatava kinnistu heal juhul aasta pärast oksjonil maha müüa.

Fra Mare põhjendas erastamissoovi uue, keskkonnasäästlikuma küttesüsteemi ehitusega. Fra Mare krundil ei ole praegu ruumi, kuhu paigutada maaküttekaevud või gaasimahutid. Taotletav maa on rombikujuline maatükk hoonest raudteejaama pool.

Lääne maavalitsuse maatoimingute talituse juhataja Jüri Indus ütles, et jaanuari lõpus saatis maavalitsus keskkonnaministeeriumile kirja, milles soovib teada, kas riigil on Fra Mare taotletava maatüki vastu oma huvid.

Kui riigil maatüki vastu huvi pole, peab maavanem otsustama, kas maatükki saab käsitleda Fra Mare praegusele krundile juurdeerastatavana või tuleb sellest moodustada eraldi katastriüksus.

Kui omaette maaüksust pole võimalik moodustada, tuleb naaberkinnistute omanikelt ikkagi küsida, kas neil on selle maa kohta oma soovid, ning kui on, tuleb neid lahendama hakata.

Juurdeerastamise korral antakse edasine menetlus üle omavalitsusele, st Haapsalu linnale.

„Teine variant on, et maavanem annab omaette kinnistu moodustamise korralduse,” selgitas Indus. „Siis hakkame seda moodustama, tellime mõõdistamise ning kinnistu kantakse riigi registrisse.” Kui maaregistrisse kantud kinnistu on hinnatud, pannakse see avalikule enampakkumisele.

„Arvan, et selle maatükiga läheb käiku teine variant, st moodustada tuleb omaette kinnistu, sest tükk on piisavalt suur ning sellele on ligipääs,” lausus Jüri Indus.

Jüri Induse sõnul kulub umbes aasta, et uue kinnistu enampakkumise saaks välja kuulutada.

Fra Mare krundi suurus on praegu 17 000 m². Fra Mare kuulub ASile Heal, mille enamusosalus on OÜ Haapsalu HMRi käes. Viimase osanikud on võrdselt Haapsalu linnapea Urmas Sukles, endine Eesti Panga president Andres Lipstok, Põhja-Eesti regionaalhaigla nõukogu esimees Toomas Vilosius ja Tallinki suuromanik Ain Hanschmidt. Tallinki nõukogu esimees Enn Pant on oma valdusfirma kaudu samuti Fra Mare osanik.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz