1

Päästeamet: Kuidas tuleohutult kevadisi aiatöid teha?

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kätte on jõudnud kevad ja paljud inimesed alustavad suurkoristuse ja aiatöödega. Aiatöödel koguneb oksi, vanu puulehti ja kokkuriisutud muru, mis tavapäraselt lõkkes ära põletatakse, kirjutab Lääne päästekeskuse pressiesindaja Katrin Zagorski.

Siinkohal tuletame meelde olulised asjad, et ei tekiks tulekahju, pahandust naabritega ega arusaamatusi päästeameti inspektoriga.

Viimase paari aasta kevadine trend on, et pahatahtlikku kulu põletamist jääb järjest vähemaks. Kuid päris ilma kulupõlenguteta me siiski ei saa, sest eksitakse lõkketegemise reeglite vastu.

Enne lõkke tegemist veendu selle ohutus kauguses lähimate hoonete ja metsani. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Siinkohal tuleb üle rõhutada, et tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks. Kindlasti jälgi ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis ja suund ei ole hoonetele. Samuti austage oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, siis tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma. Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti ning lõket ei tohi jätta järelevalveta. Kui lõketegemine lõpetatakse, tuleb põlemisjäägid üle valada veega või katta pinnasega. Selliselt tehes võime kindlad olla, et juhuslik tuuleiil ei puhu sädemeid lendu ja tuli ei paisu iseseisvalt suureks.

Veel tuletaks meelde, et kulu ei tohi mitte mingil juhul põletada ja see keeld kehtib aastaringselt. Kulu vastu saab kõige paremini võidelda sügisese niitmisega. Selliselt ei teki kevadeks tuleohtlikku kuluheina. Vähest hulka kuluheina on võimalik kokku riisuda ja alles siis lõkkes põletada. Oma kodu ümbruse kuluheinast puhtana hoidmine tõstab oluliselt ka teie enda kodu tuleohutust. Kui naabri lõkkest säde teie maale juhtub lendama, ei ohusta see Teie majapidamist, kuna tule levikuks vajalikku vana kuluheina ei ole.

Kui neist paarist olulisest, kuid vajalikust reeglist kinni pidada, on kevadtööde tegemine ohutu ja väga palju tuleõnnetusi jääb ära. Samuti ei pea maksma trahviraha, mis lõkketegemise reeglite eiramise korral võib küündida kuni 1200 euroni. Vajalikku lisainfot ja nõuandeid tuleohutusest saate ka päästeala infotelefonilt 1524.

Kindlasti on peagi, nii tööpäevadel kui ka nädalavahetustel näha punaseid autosid, millega liiguvad ringi päästeameti järelevalve inspektorid.

Seda selleks, et kontrollida, kuidas lõkke tegemise reeglitest kinni peetakse.

Katrin Zagorski, Lääne päästekeskuse pressiesindaja

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Jaan Lihulast
Jaan Lihulast

Viimasel ajal ei saa enam väljas päikese käes olla, sest naabrid põletavad vana prahti, siis on terve maja ümbrus suitsu ja vingu täis.

wpDiscuz