Eesti ja USA alustavad seni suurima õhuväe õppusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Järgmisel nädalal algab Eesti õhuruumis ligi kuu aega kestev Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühisõppus, kus esimest korda taasiseseisvunud Eestis lastakse kaitseväe keskpolügoonil maapealseid sihtmärke lennukite pardarelvadest kasutades lahingmoona.

19. märtsist kuni 17. aprillini aset leidva õppuse keskmeks on Eesti ja USA õhuväe ühisharjutused ning koostegutsemisvõime edasiarendamine. Lisaks plaanitud madallendudele hävitatakse õppusel esimest korda taasiseseisvunud Eestis lennukitelt lahingumoonaga maapealseid sihtmärke. Lahinglaskmine toimub plaani järgi 24. ja 25. märtsil kaitseväe keskpolügoonil.

Õppusel tehtavaid madallende võib märgata keskpolügooni ümbruskonnas – õhuruumis, mis ulatub Aegviidust Kiviõlini, ning Tamsalust mereni. Vältimaks korduvaid ülelende püüab õhuvägi hajutada madallendude lennumarsruute.

„Loodan väga, et Eesti rahvale meeldib kuulata vabaduse häält meie taevas ning inimesed toetavad õppuse toimumist,“ ütles Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien. „Eelolev õppus on liitlaste poolt antud lubaduse täideviimise esimene samm. Samuti on USA kaitse-eelarvesse 2015-2016 eelarveaastate jooksul planeeritud 24,7 miljonit dollarit Ämari lennubaasi taristu laiendamiseks ning see on selge märk, et meie liitlased Ameerika Ühendriigid on võtnud Eestis kohaloleku oma pikaajalistesse plaanidesse ja sarnaseid õppusi hakkab siin toimuma regulaarselt.“

Kolonel Tarien lisas, et Eesti õhuvägi on teinud aastaid tööd loomaks siin head väljaõppetingimused õppuste läbiviimiseks ning suur tänu selle eest kuulub ka lennuametile ja Lennuliiklusteeninduse ASile väga konstruktiivse koostöö eest paindliku õhuruumi korralduse loomisel.

Õppusel osaleb Ameerika Ühendriikide õhuväe 510. hävitajate eskadrill, mis baseerub alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias. Väliõppuse ajaks asub hävitajatega F-16 relvastatud eskadrill ajutiselt Ämari lennubaasi. Koos hävitajatega saabub Eestisse ka ligi kolmsada ameerika õhuväelast. Eesti õhuvägi tagab USA liitlaste sõjatehnika ning meeskonna vastuvõtu ning lennubaasi poolse teeninduse. Eesti õhuväe ülesandeks on ka õhuruumi kontroll ning suur osa õhutule juhtimisest.

Algava ning edasiste õppuste käigus tehakse keskpolügoonil ning selle ümbruses keskkonnalaseid uuringuid, et kaardistada õppuse ja lahinglennukite ülelennuga kaasneva müra tase erinevatel kõrgustel ning suundadel ning selle sõltuvust ilmastikutingimustest. Uuringute tulemused võetakse arvesse edasiste õppuste planeerimisel.

Nii lahingumoona kasutamine kui ka madallendude sooritamine järgib Eesti vabariigi seadusi ning on kooskõlastatud lennuametiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments