Andmekaitse Inspektsioon: Turvakaamera salvestist ei või muul eesmärgil kasutada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

valvekaamera arvo tarmulaTurvakaamera Haapsalus Karja tänavas. Foto: Arvo Tarmula

Andmekaitse Inspektsioon peab isiklike turvakaamerate kasutamist puudutava Euroopa Kohtu otsuse valguses vajalikuks jagada mõningaid selgitusi. Euroopa Kohtus 11. detsembril 2014 vastu võetud otsus käsitleb üksnes turvakaameraid, vahendas inspektsioon oma pressiteates.

"See ei puuduta turiste, ajakirjanikke jt kaamerakasutajaid. See ei ütle, et eramu või kortermaja küljes oleva eraisikule kuuluva kaameraga ei või avalikku ruumi filmida. See ütleb vaid, et tegemist ei ole isiklikul eesmärgil filmimisega (isikliku otstarbe korral isikuandmete kaitse seadus üldse ei kohaldu), kui kaamera vaatevälja jääb ka avalik ruum. Seega ärgem takerdugem juriidilisse ülemõtlemisse!" kutsus Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor Viljar Peep üles otsusesse rahulikult suhtuma.

Kui eraisikule kuuluv kaamera filmib avalikku ruumi turvalisuse tagamiseks, siis on tegu seaduses nimetatud turvakaameraga. Turvakaameraga filmimine tuleb vastava sildiga märgistada. Salvestamine ei ole keelatud, keelatud on vaid seda salvestist muul eesmärgil kasutada – näiteks internetti meelelahutuseks üles laadida.

Kokkuvõttes – sisuliselt ei ole midagi muutunud. Andmekaitse Inspektsioon soovitab kaamera paigutuse hästi läbi mõelda ja teisi inimesi mitte liigselt riivata. Eraisikute omavahelistesse eratülidesse inspektsioon järelevalve korras ei sekku. Inspektsiooni järelevalve läbiviimiseks peavad olema täidetud korrakaitse seaduse § 4 lg 2 tingimused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ken
8 aastat tagasi

ma sooviks et te teete pätust

tuvisitt
9 aastat tagasi

no krt,tahad mu bisnist pankrotti ajada,kellele ma siis neid parseldama hakkan………………..

hani
9 aastat tagasi

kui te nende hiina käkkide salvestuse kvaliteeti näete, siis on teil juba kama, kas need käkid on linnas või mitte. krt! iseennast ka ei tunne ära!

herr+Ligi
9 aastat tagasi

jaa, ma oleks nii mõnegi teise kasutajaga nõus Juku tegemisi/toimetusi jälgima seal magamistoas.

totaalkontrolli ühiskond
9 aastat tagasi

Kui mingi turist mind filmib või pildistab siis oleks tore kui ta minu käest selleks luba ka küsib aga kaamera näe ei küsi. See et ma ei taha et sind filmitakse või pildistatakse peaks olema ikka inimese enda otsustada. Kui sul midagi varjata pole äkki paned siis magamistuppa selle kaamera ülesse. Linn hakkab nagu nii turvafimale kümnist maksma ja Moori Tiit saab enda maasturile uued kummid osta.

Juku
9 aastat tagasi

Annele!

Palun ära näita ennast üldse avalikult, siis ei saa sind keegi filmida ja jälgida. siis ei ole kellelgi sinu käest ka vaja luba küsida.
Privaatsuse rikkumine on juba midagi muud, tee palun omale selgeks, mis on privaatsus.
Kui tohib sinult küsida, keda või mida sa kardad?Juhul kui mõni kodanik või turist filmib linnas maju või loodust, see on tema isiklik asi, mind küll see ei häiri.
Tundub, et sul on mingi foobia, või olete mafiooso, või põete mingisugust jälitusmaaniat, muidu sellist jama küll ei kirjutaks.

anne
9 aastat tagasi

Mina näiteks ei taha et mind üldse avalikult filmitakse ja jälgitakse. Minu käest ei ole mitte keegi küsinud, kas see mulle sobib või mitte. Kellele ma pean arve saatama kui see nii peaks olema. Või ei olegi vaja tavakodaniku käest enam luba küsida. Kuid see on juba privaatsuse rikkumine. Ilmselt saame vastuseks selle et mujal maailmas on ka nii ja meie peame ka järgi tegema.