VALIMISED: 14.40 Nõva. Nõukaaegsed meenutused

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Paarkümmend minutit enne kolme pärastlõunal oli Nõva valimisjaoskonnas vaikus. "Esimese kohvipausi saime teha alles poole ühe paiku," ennetas komisjoni liige Milvi Kivistik ajakirjaniku küsimust. "Nüüd on alles teine vahe sees."

Nõva 331 valijast oli kella 14 seisuga andnud 196. E-hääli on neist 74. "Poole rohkem kui mullu," lisas Kivistik, lõbusalt.

Lääne Elu jõudis Nõvale haruldaselt vaiksel ajal, sest varemalt olevat rahvast pidevalt valima tulnud. "Kohe kui avasime, oli esimene autotäis kohal," ütles Milvi Kivistik.

Et esimese viie minutiga ei tulnud ühtegi valijat, keeras jutujärg tasapisi nõukaaega. "Mina olin viiekümnendatel koolilaps ning tookord pidid lapsed valimispäeval mitu kontserti andma," meenutas Kivistik.

"Viinamarju ja mandariine müüdi jaoskonnas," lisas komisjoni liige Marje Voog.

"Kinofilme näidati," täiendas komisjoni liige Kalju Silla omaltpoolt. "Ja püssimees oli kaasas, kui valimiskastiga kellelegi koju läksime."

"Üllatavalt palju on seekord kasti koju tellitud, 16," ütles Milvi Kivistik. Püssimehi praegu kasti saatmas pole.

Siis tõmbasid meenutustele kriipsu peale valijad, keda tasapisi riburadapidi tulema hakkas.

Liivi Eevardi oli valimas koos tütre Elina Õuemaaga. Kui paljudel on valimiseelistus olnud selge juba mõnda aega, siis Nõva kandis otsustatakse käigupealt. "Arutasime tütrega ja jõudsime just enne siiatulekut otsusele, et parlamenti on uut verd vaja," ütles Liivi Eevardi.

"Üksmeelne otsus," lisas Elina Õuemaa. "Tuttav inimene ka, kellele hääle andsime."

Mälumänguküsimusele, kes tooksid Toomepale uut verd, oli lihtne vastus – Vabaerakond.

Mõni minut hiljem oli valik tehtud ka Variku mehel Kalju Kivinukal. Tema jõudis valikuni veelgi hiljem – valimiskabiinis. "Leidsin tuttava nime, see Risti mees [Neeme Suur]," lausus Kivinukk ja lisas, et ajanud ükskord Suurega linna peal juttu ja toona uurinud ta Suurelt, kas ja millal Nõvalt Varikule asfalti mööda sõita saab. “Ütles, et varsti," nentis Kalju Kivinukk. Nii see otsus tulnudki.

Fotod: Urmas Lauri

Valimised növa Valimised nõva Valimised nõva Valimised nõva Valimised nõva Valimised nõva

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõvakas
9 aastat tagasi

tore lugu, aga palju kirjavigu ühes väikses artiklis.

VALIMISED: Lääne Elu valimistuur jaoskondades | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Nõukaaegsed meenutused Nõval. […]