Hiiumaa ja Saaremaa vahel hakkab tulevikus kurseerima uus parvlaev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kõrgelaid (1)Parvlaev Kõrgelaid Sõru sadamas. Foto: Urmas Lauri

Veeteede Amet ja Saaremaa laevaehitaja Baltic Workboats sõlmisid täna majandusministeeriumi ettepanekul lepingu uue parvlaeva ehitamiseks, mis hakkab sõitma Sõru-Triigi liinil.

Ehitusel arvestatakse nii liini vajaduste, kohalike mereolude kui ka olemasolevate sadamate eripäradega. Lepingu kohaselt valmib parvlaev 2017. aasta aprilli lõpuks ja maksab koos käibemaksuga 9,4 miljonit eurot.

„Riik võtab väga tõsiselt saarte laevaliikluse korraldamist,“ ütles majandus- ja taristuminister Urve Palo. „Tänaseks sõidavad uued laevad Ruhnu, Abrukale, Pranglile ja Piirissaarde. Peagi valmivad Kihnu ja Vormsi laevad. Just hiljuti algas nelja uue parvlaeva ehitamine Saaremaa ja Hiiumaa liinidele,“ lisas ta.

Sõru-Triigi uus laev võimaldab aastaringset vedu ja mahutab ca 22 sõiduautot või kahte veoautot massiga 45 tonni. Tulevikus on mahutavust võimalik lisadeki paigaldamisega suurendada. Päästevahenditega varustatud sõitjakohti on laevas vähemalt 200.

Ehitatav parvlaev on sarnane varem Veeteede Ameti poolt tellitud Kihnu ja Vormsi laevadele. Võrreldes praegu Sõru-Triigi liinil kurseeriva laevaga mahutab uus laev ligikaudu sama palju sõidukeid ja reisijaid, samas teda pole vaja sadamas ümber pöörata ehk reisi aeg on selle võrra lühem. Samuti on uue laeva manööverdusvõime ja merekindlus oluliselt paremad.

Laevale leitakse operaator avatud konkursiga. Leping Veeteede Ameti ja Baltic Workboatsi vahel sõlmiti vastavalt kehtivale optsioonile. Laeva ehitust rahastatakse 85 protsendi ulatuses perioodi 2014-2020 Ühtekuuluvusfondi raha toel ning 15 protsendi ulatuses riigieelarvest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments