Jaanus Karilaid: Kedagi ei jäeta maha

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu linnavolikogu esimehe Jaanus Karilaiu (Keskerakond) kõne vabariigi aastapäeva tähistamisel Haapsalus.

Vabadus tähendab julgust rääkida, julgust tegutseda ja julgust vastutada. Kui vabadussõjalased koos Poskaga nii osava sõnaga kui relvade abil Eestile vabaduse välja võitlesid, siis teostasid nad suurt unistust. Kui Eesti rahvas laulva revolutsiooni aegu taas vabaduse kätte võitles oli neil samuti tarmukat julgust riskida oma eludega – kuigi enamik tollasest võimuladvikust oleks sammunud vanaviisi (kindlalt) edasi.

Olen siin kõnetoolis rääkinud erinevatel teemadel – väljarändest ja madalatest palkadest, rahvuslikust mälust ja maakonna ajaloolistest piiridest, tugevast kohalikust omavalitsusest ja puuduvast regionaalpoliitikast. Lapsevanemate muredest ja laiemalt – inimese vastutusest. Sisimas soovime alati, et kõned ja visioonid saaksid ellu viidud. Mida siis teha?

Vigade paranduste aeg on lähedal, ärkamise, muutmise aeg on väga lähedal. Mõelge – millisena te Eestit tulevikku näha tahate ja millist Eestit te enam näha ei taha. Kas tahate Eestit, kus keegi ei kaota kodu, kus igaühel oleks tööd ja laste anded saaksid vabalt lennata. Kus kedagi ei jäeta maha. Kus majandus teenib inimest..

Iga vabariigi kodanik saab mõttega lugeda veel Riigikontrolli aruandeid ja inimarengu raporteid. Valikuid on nende põhjal tegelikult lihtne teha, see eeldab ainult kodanikujulgust. Seista ka Tartu rahulepingu eest, seista meie Põhiseaduses öeldu eest. Põhiseadus kaitseb tegelikult inimest, aga me oleme ise seda kaitset liiga vähe kasutanud. Õigus tervisele, tööle ja eluasemele – selles on ju rahvas 23 aastat tagasi kokku leppinud. Teeme siis valikuid nii, et meie ühiskondlik leping saaks lõpuks ometi reaalse eluga kooskõlla viidud.

Aga Läänemaa rahvast tahan tänada, et te pole siit lahkunud  Tallinna ega Helsingisse. Need tänusõnad on sügavad, sest elanikkonna kriitiline piir on juba hoomatav ja liigagi lähedal. See on julgeoleku küsimus, et igas maakonnas oleks majandust ja töökäsi. Meie rahvuse kestmajäämiseks on vaja, et peredesse sünniks rohkem lapsi. Aga ükskõik kui palju lapsi Eestis sünnib – kui neil pole siin väärika palgaga tööd ja täisväärtuslikku elu, siis me muutume vaid rikkamate riikide inimvabrikuks. Seega – meie inimeste tööd ja panust Eesti heaks tuleb lõpuks ometi hakata väärtustama.

Meil on siin veel piisavalt kultuuri, haridust, isetegevust – elujõudu.

Meil on siin veel julge olla. Hoiame üksteist ja siis suudame pöörduda kahanemiselt kasvule.

Ilusat lähenevat vabariigi aastapäeva!

iseseisvus062

Foto: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ikka
9 aastat tagasi

Karilaid räägib õiget asja.

J.K.
9 aastat tagasi

ja mina valingi Karilaiu.vot.

ehh
9 aastat tagasi

mis sa madisekene siin närveldad, sinu suutlikkus on juba ammu tuntud:):)

Madis
9 aastat tagasi

Räägiks parem Tamme tn ristmikust. Volikogu esimees on teatavasti linna kõige kõrgem võimukandja, paraku peale plära ja tühjade lubaduste ei kuule temnalt midagi. Karialiu haldussuutlikkus on täielik null.

Päikesele
9 aastat tagasi

Kust sa nii täpselt tead ? Oled kindlasti kesik. Seesuguseid sõnu olen ma viimasel ajal kuulnud mitme poliitiku suust.

Päike
9 aastat tagasi

maga kaineks oma keskstaabi jutuga, Karilaidi sugune mees teeb oma kõned kõik ise.

Selgus
9 aastat tagasi

Kui loed seda jura, siis selge, et keskstaap on jutu valmis kirjutanud ja levitab seda oma külvivolinike kaudu kõikidesse maakondadesse. Karilaid pole viitsinud isegi seda juttu seostada kohaliku olustikuga. Nõme ju? Tähtpäeval oleks võinud ju linnajuhina rääkida Haapsalu linnast nii head, kui halba ja kõike seda tõemeeli. Ei saa ju kogu oma valimise ideoloogia üles ehitada vastandamisele.

abc
9 aastat tagasi

Munitsipaalpoliitikud võiksid kõigepealt alustada KOV seaduse täitmisest.

C
9 aastat tagasi

kas reformierakond on üldse vastutusvõimeline?

küsimus
9 aastat tagasi
Reply to  C

väga hea küsimus

ehh
9 aastat tagasi
Reply to  küsimus

aga kes vastab?

B
9 aastat tagasi

See on õige küsimus aga meie poliitiku ajud on nii lupjunud et nad ei saa sellest küsimusest aru. Näed siin üleval pildil irvitab üks selline – Nemad tahavad olla kõigest vitamiinid riigikogus ja see on ka nende võimekuse lagi.