Ilon Wiklandi esimene suurnäitus Saksamaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

14. veebruaril avati Berliini mainekas laste- ja noorsookirjanduse keskuses LesArt raamatukunstniku Ilon Wiklandi 85. sünnipäeva puhul tema esimene lasteraamatuillustratsioonide ülevaatenäitus Saksamaal. 30. juunini kestvale näitusele pandi välja u 150 originaaltööd aastatest 1943 kuni 2014.

Stockholmis elav kunstnik saabus koos kolme tütre ja kahe lapselapsega ka ise näituse avamisele. Näituse avamine oli LesArti ajaloos rekordilise publikuga – u 150 inimesest, kelle hulgas olid Eesti ja Rootsi suursaadik, Gruusia ja Kolumbia diplomaadid, Berliini linnavalitsuse liikmed, ka paarkümmend kohalikku eestlast.

Iloni Imedemaa oli kohal täies koosseisus koos SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna ning peavarahoidja Eve Otstaveliga. Wikland signeeris terve tunni soovijaile oma raamatuid.

Näitus „Über Tisch und Bänke – die einzigartige Bilderwelt der Ilon Wikland“ sündis Berliini Eesti saatkonna initsiatiivil ning koostöös LesArti ja Haapsalu Iloni Imedemaaga. Näituse ettevalmistustööd kestsid poolteist aastat. Näitusel näeb ülevaadet Iloni erinevatest töödest seitsme aastakümne jooksul. Eksponeeritakse akvarelle, kriidi- ja tušijoonistusi nii lastele kui täiskasvanutele mõeldud raamatutele, reisialbumeid, üle 200 erineva raamatukaane, kavandeid ja tööjooniseid Ronja ning vendade Lõvisüdamete tegelase kujunemisest, veel II Maailmasõja päevil Eestis valminud noore Iloni moejoonistusi ja autoportreed. Näeb lühikest filmi sellest, kuidas Ilon Sammelit joonistab.

Tartus sündinud, peamiselt Haapsalus üles kasvanud ja 1944. a Vene vägede eest Rootsi põgenenud Wikland on kuulsaks saanud Rootsi lastekirjaniku Astrid Lindgreni lasteraamatute illustreerijana ning seetõttu on näitusel aukohal pildid raamatutest „Bullerby lapsed“, „Karlsson katuselt“, „Tjorven, Pootsman ja Mooses“, „Vennad Lõvisüdamed“, „Röövlitütar Ronja“ jt, millega on üles kasvanud mitu põlvkondi lapsi paljudes maades.

Näitusega kaasneb ulatuslik pedagoogiline programm ja ülevaatlik näitusekataloog. Pärast Berliini eksponeeritakse näitust kuni 2016. aasta kevadeni ka Münchenis ja Greifswaldis.

Näitust toetavad Berliini linn, Staatsbibliothek zu Berlin, Eesti välisministeerium, Eesti kultuuriministeerium, Eesti saatkond Berliinis jm asutused. SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid kogudest on Saksamaa näitusel 137 tööd.

Liina Valdmann, Iloni Imedemaa juhataja

Fotod: erakogu

1 Wikland Hausansicht
Laste- ja noorsookirjanduse keskus LesArt.
8 Gruppenbild mit Ilon
Näituse avamine. Ilon Wikland (keskel), Imedemaa täies koosseisus koos SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna ning peavarahoidja Eve Otstaveliga.
Ilon Wikland Signierstunde 1

Ilon Wiklandi autogrammitund.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments