16

ERR: Varbla, Koonga, Hanila ja Lihula vald kavandavad ühinemist

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Varbla ja Koonga vald Pärnumaal ning Hanila ja Lihula vald Läänemaal plaanivad ühinemist. Kõigi muude küsimuste kõrval tuleb uuel vallal otsustada, kumma maakonna territooriumil hakkab ühinenud vald asuma.

Varbla vallavanem Sivar Tõnisson tõdes, et ühinemine nelja valla vahel juba eelmisel aastal käima lükatud, vahendas ERR-i uudisteportaal raadiouudiseid.

"Tänase seisuga on mõningad lahtised otsad, eriti Varbla poolt vaadatuna, kahes küsimuses. Üks on uue piirkonna tõmbekeskuse määratlemine ja teine on maakondliku kuuluvuse määratlemine. Lihula näeb ennast eelkõige Läänemaa koosseisus, Varbla ei taha sugugi taganeda jäämaks Pärnumaa koosseisu," tõdes Varbla vallavanem Sivar Tõnisson ja lisas, et suur osa Varbla vallast on vanasti kuulunud Läänemaa alla, aga tänane põhisuund on Pärnumaa ja Pärnu linn.

Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et tema maakonna piiris mingit probleemi ei näe, sest kui üksnes piiridest lähtuda, poleks üldse võimalik ühineda. Tema arvates peaks liitumisega kindlasti 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimiste ajal ühelepoole saama, muud varianti lihtsalt pole.

"Teeme, mis me siin kohapeal teeme – ise proovime ettevõtluskeskust jälle püsti lükata, et töökohti tuleks – aga kõik neli valda on riigi poolt värvitud kaartidel tumepruunid. See tähendab, et me oleme alumise otsa omad, kõik neli tükki. Elanikkond tuleks nelja valla peale kokku nibin-nabin 6000 elanikku, aga territoorrim, ma ei oska ise võrrelda, aga keegi ütles, et me oleme suuremad kui Hiiumaa siis," rääkis Peksar.

Lääne Elu kirjutas mullu mais, et Hanila kaalub liitumist Lihula, Koonga ja Varblaga.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Lihunik
Lihunik

Lihula pole mingi keskus kui pidevalt midagi kinni topitakse

Lihulas...
Lihulas...

Oli kunagi kõik vajalikud institutsioonid. Kohtaja, politseijaoskond, teeninduseytevõtted, kõik ametid kus inimene sai riigiga suhelda. Asi see nüüd digiajasul nii keeruline on?

ahoi
ahoi

Mis siin jahuda, enamus ei saa üldse aru millest jutt. Igasugused loogikud ja muud targad minge arenege väheke!

aivar
aivar

Kuule loogik ega siis Pärnus käimist ära keelata.

Kellele loogiline,
Kellele loogiline,

kellele mitte. Üks näide. Kui praegu käivad Varbla ja Koonga inimesed maakonnakeskuses Pärnus vastavalt 60 ja 40 km kaugusel, siis Haapsallu sõites pikeneb see teekond 90 km-ni. (Vahemaad ligikaudsed) Kokkuhoid missugune! Ühistranspordist ei taha üldse rääkida.

Esmalt
Esmalt

tuleb taastada ajalooline Läänemaa ja kaotada sellised staliniaegsed väärmoodustised nagu Rapla maakond ja Hiiu maakond. Seejärel alles valdadega tegelema hakata. Suur osa Koonga, Veltsa, Varbla, Mõtsu aladest on ju nii-ehknaa Läänemaa. Loogiline Lõ.-Läänemaa keskus on Lihula olnud läbi sajandite.

ka kohalik
ka kohalik

Suurepärane mõte,keskus Vatla mõisa, muidu lagunebki varsti ära! Ehk kasvab siis koolgi!

einoh
einoh

mina arvan, et ikka Eestimaa ja Liivimaa keskustega Tallinna ja Tartu linnades. Seetõttu ei ole vaja eriti tõmmeleda
Läänemaa on Eestimaal ja Pärnumaa on Liivimaal.

läänlane
läänlane

Pole mõtet selle juraga nii leili minna, ei juhtu veel niipea midagi ! Kõigepealt ikka rahvahääletus ja muu selline aga lõpuks jääb köik endiseks.

pussjunlane
pussjunlane

Mu poolest tehku või terve Eesti üheks vallaks – ma ei mäletagi, mis aastal mul vallamajja viimati asja oli. Vist 2006.
Tänapäeval saab enamvähem kõik id-kaardiga joonde ajada ja kes seda vidinat kasutada ei taha, teate – omavalitsusega on võimalik ja üldiselt isegi mõistlik (jääb jälg maha) ka kirja teel suhelda.

wpDiscuz